Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση να επιστρέψει στην κανονικότητα, με τα νέα μέτρα για την προστασία από την μετάδοση του κοροναϊού, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι να προβλέπουν περιορισμούς στην καθημερινότητα των μη εμβολιασμένων πολιτών.
Η κυβέρνηση, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η οικονομία και κοινωνική ζωή δεν πρόκειται να ανασταλούν ξανά το φθινόπωρο, προαναγγέλλοντας τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη με τη φιλοσοφία των μέτρων να κινείται στη λογική ότι η διασκέδαση είναι επιλογή και όχι κάλυψη βασικής ανάγκης. Επομένως όλοι οι κλειστοί χώροι θα είναι αμιγείς και μόνο για εμβολιασμένους και οι ανεμβολίαστοι θα μένουν εκτός εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων κινηματογράφων αλλά και των κλειστών γηπέδων.
Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.
Οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, αναμένεται να γίνουν την Τρίτη. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο» ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου. «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» παρατήρησε μάλιστα.
Σύμφωνα με το Star, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να φέρνουν υποχρεωτικά δυο φορές την εβδομάδα μοριακό ή rapid test με δική τους επιβάρυνση και όχι self test όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη -σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Συνεπώς, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κοροναϊό ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Με τα σχολεία να ανοίγουν στις 13 Σεπτεμβρίου και το νέο ακαδημαϊκό έτος να αρχίζει τον Οκτώβριο, οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι και καθηγητές θα προσέρχονται στις εκπαιδευτικές μονάδες υποχρεωτικά με δυο τεστ την εβδομάδα.
Ειδικότερα, δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).
Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος μάλιστα στο MEGA αποκάλυψε ότι από τον Οκτώβριο οι φοιτητές θα έχουν άμεση πρόσβαση στα εμβόλια με εμβολιαστικά κέντρα να τίθενται σε λειτουργία εντός μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
«Και σε κάποια πανεπιστήμια θα υπάρχουν και δομές ειδικά εκείνα που έχουν τμήματα σχολών υγείας και έχουν δυνατότητα θα υπάρχουν μόνιμες δομές, έχει υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο υγείας, να υπάρχει παροχή εμβολίων για όσο χρονικό διάστημα να λειτουργεί και μέσα στο πανεπιστήμιο εμβολιαστικό κέντρο» τόνισε ο κ. Συρίγος.
Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ
Έντονη πίεση δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας των διασωληνωμένων ασθενών κοροναϊού στις ΜΕΘ, οι οποίοι αυξάνονται σε καθημερινή βάση, την ώρα που οι απλές νοσηλείες παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, με μικρές διακυμάνσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόλις το προηγούμενο Σάββατο (14/8) οι διασωληνωμένοι ήταν στους 236, με τη διάμεση ηλικία να είναι τα 65 έτη, ενώ οι εισαγωγές βρίσκονταν στις 285, καταγράφοντας αύξηση 11.76%.
Σε διάστημα μιας εβδομάδας, όμως, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση, φθάνοντας σήμερα (21/8) στους 317 διασωληνωμένους, με διάμεση ηλικία τα 64 έτη, ενώ έγιναν 280 νέες εισαγωγές. Πάνω από 300 διασωληνωμένοι είχαν καταγραφεί στα μέσα Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουνίου, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 321 διασωληνωμένους, στις 18 του μήνα 307 και στις 19/6 ήταν 301.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα, ένα μήνα πριν, οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας ήταν 125, με την αύξηση να αγγίζει το 154,6%. Επιπλέον, το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, από 1η/8 έως 21/8, οι νεκροί ήταν 376, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Ιουλίου, οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ήταν 160. Παρατηρήθηκε αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 135%.