Στις εκλογές της 21ης Μαίου, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε 146 έδρες με την απλή αναλογική, αλλά θα μπορούσε να φτάσει τις 171 με πεντακομματική Βουλή, αν αυτές διεξάγονταν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία με υψηλότερο ποσοστό κατά 1-3 μονάδες και με επτακομματική Βουλή, θα βγάλει λιγότερους βουλευτές! Κι αυτό γιατί το ποσοστό του πρώτου κόμματος συνδέεται με τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Με βάση την υπόθεση εργασίας για επτακομματική Βουλή, η τελική δύναμη της ΝΔ θα είναι στους 160-164, ενώ αν είναι οκτακομματική η Βουλή, τότε θα πέσει στις 157-160 έδρες! Είναι από τα περίεργα κόλπα της κάλπης και όχι του εκλογικού νόμου. Σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαίου, εκτιμάται ότι θα μπουν δύο επιπλέον κόμματα στη Βουλή, ρίχνοντας την τελική δύναμη του πρώτου κόμματος.
Το τελικό αποτέλεσμα σε έδρες λειτουργεί και ως σήμα για τη διαμόρφωση της... ανάλογης ψυχολογίας. Άλλο το 171 που θα έπιανε η ΝΔ στις 21 Μαίου, αν είχαμε ενισχυμένη αναλογική και άλλο να πιάσει 157-159 με την ενισχυμένη αναλογική, γιατί θα μπουν στη Βουλή και άλλα κόμματα. Στην πρώτη περίπτωση, θα ήταν επί της ουσίας ένα πάρτι αυτοδυναμίας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για μια αυτοδυναμία, δυσανάλογα μικρότερη σε σχέση με το δυνητικό ποσοστό, βάσει δημοσκοπήσεων, για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι αριθμοί είναι καθοριστικοί για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαμορφωθεί η συμπεριφορά των επενδυτών ή ακόμη και οι απαιτήσεις των ισχυρών συμφερόντων που θέλουν να έχουν παρέμβαση στις εξελίξεις...
Θέμα του κυρίαρχου λαού...
Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και πάλι ο κυρίαρχος λαός θα κληθεί να επιλέξει το πώς θα κυβερνηθεί.
Αν το εκλογικό σώμα νομίζει ότι με 8 και 9 κόμματα στη Βουλή και μια ΝΔ στο 40%, θα υπάρχει ασφαλής οδικός χάρτης διακυβέρνησης, μάλλον τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ουσιαστικά, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης "τρέχει" μόνος του, ωστόσο, η ζημιά μπορεί να γίνει από τα... πολύ κάτω. Δηλαδή, αντί της χαλαρής ψήφου που αναμέναμε στις 21 Μαίου, αυτήν να τη δούμε στις 25 Ιουνίου. Θα είναι ένα σοβαρό σφάλμα αν συμβεί κάτι τέτοιο. Οι πολίτες έχουν στείλει μήνυμα για ισχυρή αυτοδυναμία, ωστόσο, οι υπόγειες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εκλογικό σώμα, μπορεί να δημιουργήσουν... θέματα με τα κόμματα που σήμερα είναι εκτός Βουλής και... προθερμαίνονται για να μπουν μέσα.
Το ευκταίο θα ήταν τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας να... φαγωθούν μεταξύ τους και τελικώς να μπει μόνο ένα στη Βουλή, ώστε η αυτοδυναμία να κινηθεί κοντά στους 165 βουλευτές. Όχι ότι οι 158 ή 159 δεν δίνουν ισχυρή κυβέρνηση, ωστόσο, όταν έχει ανοίξει η... όρεξη από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών σε επίπεδο εδρών, δημιουργεί... απογοήτευση. Η κατανομή των εδρών με βάση τον αριθμό των κομμάτων που θα είναι στην επόμενη Βουλή, αποτελούν τον καταλύτη για την επόμενη μέρα. Ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία επιτύχει υψηλότερο ποσοστό, αυτό θα έχει μεγάλη αξία, αν έχουμε έως 7 κόμματα στη Βουλή.
Το τελικό αποτέλεσμα και οι έδρες αποτελούν στοιχεία καταλυτικά για την άσκηση της διακυβέρνησης την επόμενη τετραετία. Με 165 βουλευτές είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα "τρέξει" χωρίς... βαρίδια και θα παράγει πιο ουσιαστικό έργο. Με 158, η ανάγνωση δεν είναι η ίδια. Θα νομοθετεί, αλλά πάντα θα κρατάει και... πισινή ο Μητσοτάκης, ασχέτως αν αυτή τη στιγμή είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και κάνει ό,τι θέλει μέσα στο... γήπεδο. Είτε σε πολιτικό είτε σε εσωκομματικό επίπεδο.
Αφήνουμε στο τέλος το μήνυμα που πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι ψηφοφόροι. Ο καθένας ψηφίζει σύμφωνα με αυτά που πιστεύει και ουδείς μπορεί να παρέμβει στην ίδια βούληση κανενός. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν χωρούν... πειράματα με χαλαρή ψήφο ή ψήφο... ό,τι να ΄ναι προς διάφορα κομματίδια που φιλοδοξούν να μπουν στη Βουλή, μη προσφέροντας ουσιαστικά τίποτα σε σχέση με τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η χώρα την επόμενη μέρα. Απαραίτητος ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της κυβέρνησης, αλλά αυτός πρέπει να έχει ουσία και περιεχόμενο και να ασκείται από σοβαρούς πολιτικούς σχηματισμούς και πρόσωπα και όχι από γελοίους, γραφικούς και "ψεκασμένους".
Στοίχημα
Το στοίχημα για την οικονομία είναι μονοδιάστατο. Όσο περισσότερες είναι οι έδρες για τη Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο γρήγορα θα "τρέξουν" οι μεταρρυθμίσεις και τόσο πιο γρήγορα θα είναι τα θετικά αποτελέσματα για τη χώρα.
Δεν υπάρχει περιθώριο για... εκπτώσεις, γιατί αυτή η τετραετία παρουσιάζει πολύ υψηλό βαθμό... επικινδυνότητας σε όλα τα επίπεδα. Το θετικό momentum στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική και στην ασφάλεια της χώρας, δεν πρέπει να αλλάξει, αλλά γι αυτό αποκλειστικός ρυθμιστής είναι ο ψηφοφόρος. Είναι στο χέρι του να αντιληφθεί τη σημασία της ισχυρής αυτοδυναμίας για το καλό της πορείας της χώρας, αγνοώντας κελεύσματα και μηνύματα από διάφορους τυχοδιώκτες που θέλουν να υπάρξει μπάχαλο.
Στις 21 Μαίου, η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης προκρίθηκαν ως επικεφαλής του... καραβιού που θα μας... ταξιδέψει την επόμενη τετραετία. Το... πλήρωμα του καραβιού πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμο, να διαθέτει εμπειρία και ικανότητα, να μπορεί να "τρέξει" με πολύ γρήγορους ρυθμούς δύσκολες μεταρρυθμίσεις και να συγκρουστεί αγνοώντας το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος, αλλά αναδεικνύοντας το μακροπρόθεσμο οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Αν το έργο και η αποστολή του... πληρώματος εμποδίζεται από διάφορους... περίεργους "επιβάτες", αυτό θα είναι κάτι που θα έχει... συνέπειες στην πορεία. Ο προορισμός για τη χώρα είναι συγκεκριμένος και δεν χωράνε... μανούβρες. Η ψήφος της 25ης Ιουνίου είναι πολύ πιο σοβαρή και καίρια για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Τα... πειράματα είναι για τα εργαστήρια και όχι για την πολιτική. Γιατί αν δεν ξέρεις τα συστατικά που θα βάλεις στο πείραμα, τότε μπορεί στο τέλος να προκληθεί έκρηξη και να κλαίμε όλοι μαζί...