Σε δύο κύματα θα πιστωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις στους συνταξιούχους, αρχής γενομένης από το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Κατά το πρώτο κύμα, πριν από τα Χριστούγεννα, θα πιστωθούν η οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και οι συντάξεις του Ιανουαρίου, οι οποίες θα είναι αυξημένες για χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς θα περιλαμβάνουν την τέταρτη δόση των αυξήσεων που απορρέουν από τον νόμο Βρούτση. Παράλληλα, στις συντάξεις του Ιανουαρίου που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ θα φανεί και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα αυξήσεων έως 7,5%, αναδρομικά από 1/1/2023, θα γίνει προσπάθεια να πιστωθεί στο τέλος Μαρτίου του 2023, μαζί με τη σύνταξη του Απριλίου, καθώς το ύψος του ετήσιου πληθωρισμού και το ΑΕΠ βάσει των οποίων υπολογίζεται η αύξηση οριστικοποιούνται το 2023. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός θα γίνει γνωστός τον Ιανουάριο και το ΑΕΠ τον Μάρτιο. Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό της αύξησης προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο που προσθέτει τον τιμάριθμο και την αύξηση του ΑΕΠ, διαιρώντας το σύνολο διά δύο. Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα φτάσει, αν δεν ξεπεράσει, το 9%, ενώ το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 6%.
Σημειώνουμε επίσης ότι σε όσο μεγαλύτερο ύψος κλειδώσουν οι αυξήσεις του 2023 τόσο περισσότεροι θα είναι οι αποδέκτες γιατί ο λογιστικός συμψηφισμός θα φέρει σημαντικότερη απομείωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Η ανάλυση του ΕΦΚΑ, η οποία ολοκληρώθηκε, έδειξε ότι από τα 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς, μέσω των λογιστικών συμψηφισμών, το 88% θα πάρει αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες συνταξιούχων όσον αφορά τις πηγές ενίσχυσής τους:
1. Αύξηση έως 7,5% θα πάρουν 1,7 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Το 80%-85% % θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7% -7,5% ενώ ένα 15 % θα πάρει μικρότερη αύξηση η οποία, σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, δεν θα είναι μικρότερη από 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς. Ένας επιπλέον «κόφτης» που θα τεθεί θα είναι το πλαφόν των 4.608 ευρώ (μεικτά). Δηλαδή όσοι δικαιούχοι κύριων συντάξεων αγγίζουν το ανώτατο όριο δεν θα λάβουν αυξήσεις ή θα λάβουν μικρότερες ούτως ώστε να μη γίνει υπέρβαση του ορίου.
2. Όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν 841.717 συνταξιούχοι. Το κέρδος ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ τον χρόνο. Σημειώνουμε ότι από το πλήθος των κερδισμένων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι 525.456 είναι συνταξιούχοι που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.
3. Μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ θα λάβουν 265.367 συνταξιούχοι.
4. Την τέταρτη δόση της αύξησης που απορρέει από τον νόμο Βρούτση θα λάβουν στο τέλος Δεκεμβρίου, μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, 222.570 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια.
5. Οι χαμένοι των ενισχύσεων είναι 140.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν θα λάβουν χρήματα από καμία πηγή.
Διπλή αύξηση (της τάξεως του 7,5% και αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) θα δουν 244.124 συνταξιούχοι.
Τριπλή αύξηση (της τάξεως του 7,5 , αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση) θα δουν 72.137 συνταξιούχοι.
Ωστόσο στους χαμένους των ενισχύσεων περιλαμβάνονται και πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά και δεν δικαιούνται αύξηση ενώ την ίδια ώρα δεν επωφελούνται ούτε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος των 500 ευρώ θα λάβει μόνο την ετήσια ενίσχυση των 250 ευρώ πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.