Υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου αποτελούν από τις σοβαρότερες οδικές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που μπορεί να οδηγήσουν σε τροχαία ατυχήματα.
Έναν σοβαρό τραυματισμό, ωστόσο, μπορούμε να προκαλέσουμε ακόμη και με το όχημά μας ακινητοποιημένο.
Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί με την απλή, καθημερινή και αναπόφευκτη κίνηση, του να ανοίξουμε την πόρτα και να εξέλθουμε από το αυτοκίνητο. Όταν λοιπόν, αυτό γίνεται δίχως να ελέγξουμε πρώτα εάν έρχεται από πίσω κάποιο όχημα ή μία μηχανή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουμε σοβαρό ατύχημα.
Δυσάρεστα οδικά συμβάντα ενδέχεται να προκληθούν και κατά την περίπτωση που αφεθούν οι πόρτες ανοικτές για πολλή ώρα, μιας και αυτές ίσως δεν γίνουν έγκαιρα αντιληπτές από τους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων.
Ρητή αναφορά στο… λάθος άνοιγμα των θυρών γίνεται στο Άρθρο 30 (Άνοιγμα των θυρών οχημάτων) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπου αναφέρεται ότι «απαγορεύεται σε όλους να ανοίγουν ή να αφήνουν τις πόρτες του οχήματος ανοικτές ή να εισέρχονται/εξέρχονται αυτού, αν προηγουμένως δεν βεβαιωθούν ότι, εκ των ενεργειών τους, δεν προκαλείται κίνδυνος στους χρήστες της οδού».