Προχθές η Σύνοδος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα έλαβε μια ιστορική απόφαση, η οποία δεσμεύει 200 χώρες, ώστε να υιοθετήσουν την πολιτική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Από το 2030 θα μπούμε στην τελική ευθεία για τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εάν θέλουμε να έχουμε... ζωή σ΄ αυτόν τον πλανήτη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία... ξύπνησε την Ευρώπη και εμμέσως ολόκληρο τον κόσμο. Η έκρηξη των τιμών της ενέργειας αποτελεί την αιτία για την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων. Και επειδή οι κοινωνίες δεν μπορούν να είναι δέσμιες των γεωπολιτικών εξελίξεων, ο πλανήτης μπαίνει σε άλλη... πίστα, γιατί η αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι τα ορυκτά καύσιμα. Ταυτόχρονα δε, τα ορυκτά καύσιμα λόγω της... ευαισθησίας που παρουσιάζουν στις γεωπολιτικές εξελίξεις, θα σταματήσουν να αποτελούν τον ρυθμιστικό παράγοντα για τον πληθωρισμό και τις ζωές μας. Μια ιστορική απόφαση για τον πλανήτη, ανοίγει νέους δρόμους για όλους μας. Και δεν είναι μόνο αυτό...
Χθες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελήφθη μία ακόμη ιστορική απόφαση, καθώς αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Μετά τις αποφάσεις για την... εξαφάνιση των ορυκτών καυσίμων, η οποία θα περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας σε μερικά χρόνια (ήδη έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία λόγω της εισβολής), έρχεται η απάντηση της Ευρώπης στον Πούτιν, σχετικά με τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία και την υπό ρωσική απειλή Μολδαβία. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της Ευρώπης και του Ζελένσκι, καθώς η Ουκρανία, έστω και μετά χιλίων κόπων και βασάνων, θα αποτελέσει μελλοντικά, μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εκτός από την Ουκρανία και τη Μολδαβία όμως, ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για το καθεστώς υποψήφιων χωρών, για τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Ευρώπη δεν θα... κουραστεί να μεγαλώνει τα επόμενα χρόνια και ετοιμάζεται να δεχθεί νέα μέλη, τα οποία θα αποτελέσουν στη συνέχεια μέλη της μεγάλης οικογένειας του ευρώ.
Η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., θεωρείται έκπληξη, λόγω της αντίθεσης της Ουγγαρίας, αλλά, 26 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν, είχε αποχωρήσει από την αίθουσα! Ήταν ένας εύσχημος τρόπος για να δηλώσει ο Όρμπαν την αντίθεση του στην ένταξη της Ουκρανίας και ταυτοχρόνως, την πίστη του στον Πούτιν, αφήνοντας όμως την τελευταία λέξη στους 26 συν-εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Όρμπαν έκανε λόγο για μια "κακή απόφαση", αλλά με την απουσία του, αποσοβήθηκε το βέτο και σώθηκε η παρτίδα. Επιπλέον, σκέφτηκε τον πακτωλό χρημάτων που θα λάβει η χώρα του από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η φιλία με τον Πούτιν μπορεί να είναι δυνατή, αλλά το χρήμα έχει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ. Ο Όρμπαν έστω και δια της αποχώρησης του από τη συνεδρίαση των ηγετών για... καφέ, έπραξε το χρέος του προς την Ευρώπη...
H JP Morgan είναι... τρελά "ερωτευμένη" με την Ελλάδα και τις μετοχές των τραπεζών
Αποδόσεις που αποτελούν πραγματικό... πειρασμό υπόσχεται η JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, θεωρώντας ότι αυτή τη στιγμή αποτελούν κορυφαίο story, ενώ η οικονομία μας συνιστά ένα μοναδικό στοίχημα και διεθνή τάση.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η Ελλάδα... πετάει και τα επόμενα χρόνια έχει τα φόντα να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερους στόχους, αξιοποιώντας του κοινοτικούς πόρους και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Οι ελληνικές τράπεζες, λόγω των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα αυξήσουν τις χορηγήσεις τους από 5% έως 9% ετησίως, λόγω του ισχυρού story της οικονομίας. Με βάση τις θετικότατες προοπτικές σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο, η JP Morgan καλεί τους επενδυτές να λάβουν θέσεις... μάχης στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Διατηρεί τη σύσταση για αυξημένο βάρος (overweight) και αναπροσαρμόζει τις τιμές στόχους.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 2,50 ευρώ από 2,20 ευρώ σήμερα, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,70 από 8,10 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,00 ευρώ από 4,65 ευρώ, ενώ για τη Eurobank τη διατηρεί σταθερή στα 2,60 ευρώ. Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα, η μετοχή της Alpha Bank έχει περιθώριο ανόδου 63%, της Eurobank 59%, της Πειραιώς 56% και της Εθνικής 33%.
Εξάλλου, χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε θετικές από σταθερές, κάτι που προκύπτει ως επακόλουθο της τελευταίας αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας. Εκτός από τις διθυραμβικές αναφορές για τις δυνατότητες κάθε μιας τράπεζας ξεχωριστά, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας θα οδηγήσει τις συστημικές τράπεζες σε φθηνότερο δανεισμό στη διατραπεζική αγορά.
ΕΚΤ: Υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, έρχονται απανωτές μειώσεις επιτοκίων του ευρώ
Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο, ήταν πιο εμφανής η αισιοδοξία της Κριστίν Λαγκάρντ και των μελών του διοικητικού συμβουλίου για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία με τη σειρά της σηματοδοτεί την έναρξη ενός ισχυρού πτωτικού κύκλου για τα επιτόκια το 2024.
Οι τιμές εισαγωγών μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει τεθεί σε ελεγχόμενη τροχιά προς το 2%, ενώ οι οιωνοί είναι θετικοί για τη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά μία εκατοστιαία μονάδα ή 100 μονάδες βάσης, το 2024. Στις αγορές "παίζει" το σενάριο των έξι μειώσεων κατά 0,25% κάθε φορά, Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, από το β΄ εξάμηνο του 2024, θα μειωθούν οι αγορές ομολόγων, κάτι που συνδέεται και με τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων. Έχουμε ρέντα και σε αυτόν τον τομέα. Τα άσχημα σενάρια έχουν μπει στο περιθώριο και οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα.
Τα νέα θετικά δεδομένα αποτυπώνονται στην ισχυρή άνοδο που καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Χθες, ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε σε νέο υψηλό, τα επιτόκια των ομολόγων παρουσίασαν νέα υποχώρηση, ο χρυσός έπιασε νέο ιστορικό υψηλό στα 2.060 δολάρια ανά ουγκιά και έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση είναι πραγματικά... ανησυχητικό, το πολύ θετικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις αγορές. Φτου να μην το ματιάσουμε...
Η ώρα της αποχώρησης για τον κορυφαίο μάνατζερ του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, είναι ο άνθρωπος που έκανε τον ΟΤΕ μια μεγάλη δύναμη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, δικαιώνοντας την επιλογή του βασικού μετόχου, της γερμανικής Deutsche Telekom.
Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, μετά από 22 χρόνια στον Όμιλο ΟΤΕ και 13 στο τιμόνι του Οργανισμού, πήρε τη μεγάλη απόφαση για να αποχωρήσει, προτείνοντας στο διοικητικό συμβούλιο, την αντικατάσταση του από τον κ. Κώστα Νεμπή, νυν επικεφαλής της Hrvatski Telekom, που αποτελεί θυγατρική της Deutsche Telekom στην Κροατία. Μάλιστα, επιθυμία του κ. Τσαμάζ ήταν να γίνει η σχετική ανακοίνωση πρώτα στους εργαζομένους, τους οποίους ευχαρίστησε για τη στήριξη τους στην προσπάθεια ανάπτυξης και μετασχηματισμού του ΟΤΕ. Ο κ. Τσαμάζ παραδίδει τα ηνία του Οργανισμού στις 30 Ιουνίου και αποχωρεί ως κορυφαίος μάνατζερ και αναμορφωτής του. Ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον Οργανισμό έκλεισε και ένα νέο ανοίγει. Ο Μιχάλης Τσαμάζ ανέβασε τον πήχυ πολύ ψηλά και ο κ. Νεμπής καλείται να τον ανεβάσει ακόμη ψηλότερα.