Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας... έστειλε τις... ευχές του για Καλή Χρονιά, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να είναι σε ύφεση το 2023.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Για να ακριβολογούμε, η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ότι η φετινή χρονιά θα είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη, καθώς οι τρεις μεγάλες οικονομίες του κόσμου (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα) θα σημειώσουν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά της κυρίας Γκεοργκίεβα, ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να αποφύγουν την ύφεση και τα πράγματα να είναι πολύ πιο δύσκολα κυρίως για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υποφέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "η μισή Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε ύφεση" και βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει ακόμη πιο... βάρβαρη η κατάσταση στην Ουκρανία. Πάντως, το γεγονός ότι οι Ουκρανοί εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις προς τους Ρώσους, δεν αποτελεί καλό οιωνό. Ένας αδύναμος και άρρωστος Πούτιν, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους αρρωστημένους εγκεφάλους που τον περιστοιχίζουν, θα μπορούσαν να ρίξουν "λάδι στη φωτιά" και να μπλέξουμε σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Και ο Θεός βοηθός, που λένε...
Η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το ΔΝΤ θα αναπτυχθεί φέτος κατά 2,7%, ενώ το 2022 εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε κατά 3,2%. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο Οκτώβριο, ο διεθνής οργανισμός είχε αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τη νέα χρονιά, ενσωματώνοντας τα νεότερα δεδομένα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ράλι του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Κλειδί η Κίνα
Η έξαρση της πανδημίας στην Κίνα είναι πολύ κακό νέο, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, αναμένεται να βάλει σε περιπέτειες τη Δύση, ενώ η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Αν η Κίνα... πάθει κορωνοίό, τότε ο υπόλοιπς πλανήτης απειλείται με βαριά λοίμωξη του... αναπνευστικού! Πάντως, η Δύση και ειδικότερα η Ευρώπη προωθούν μέτρα προστασίας από τις... ορδές των Κινέζων, οι οποίοι από την ερχόμενη Κυριακή θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις ευθύνης, ώστε να αποτραπεί μια νέα εξάπλωση της πανδημίας, η οποία φέρνει στη μνήμη μας, το σκηνικό που είχε δημιουργηθεί ακριβώς πριν από 3 χρόνια. Κρατάμε μάλιστα και την επισήμανση της επικεφαλής του ΔΝΤ, ότι φέτος, η ανάπτυξη στην Κίνα θα διαμορφωθεί κοντά στο μέσο όρο για την παγκόσμια οικονομία, δηλαδή λίγο κάτω από το 3%. Αν συμβεί αυτό, τότε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η Κίνα, δεν θα εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 5%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία.
Σημειώνεται ότι η Κίνα, προ της πανδημίας, δημιουργούσε το 35%-40% της παγκόσμιας ανάπτυξης, κάτι που πλέον δεν ισχύει. Αν κατεβάσει ταχύτητες, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα στην Ευρώπη, η οποία πλήττεται περισσότερο, καθώς έχει έναν πόλεμο έξω από την πόρτα της, ο οποίος διαμορφώνει τις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μπλέξουμε σε βάρβαρες περιπέτειες με ταυτόχρονα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού και πυραύλους να πέφτουν... αβέρτα στην Ουκρανία! Θεός φυλάξοι...
Το Χ.Α. μπήκε με το... δεξί
Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπήκε με το... δεξί στο 2023, καθώς χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, έκλεισε με άνοδο 0,68% και ο Γενικός Δείκτης... σηκώθηκε στις 936,15 μονάδες.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ενώ τα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Λονδίνου, ήταν κλειστά χθες. Πρακτικά, η άνοδος στις αγορές συντελέστηκε με περιορισμένη ρευστότητα, αν λάβουμε υπόψιν τους τζίρους που πραγματοποιούνται όταν είναι ανοικτές οι δύο προαναφερόμενες αγορές. Αναφέρουμε την άνοδο στο Χ.Α., ως κάτι αξιοσημείωτο, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών μηνών. Αυτό μπορεί να έχει αρκετές αναγνώσεις...
Μία ερμηνεία έχει να κάνει με το ενδεχόμενο του σκόπιμου pull over για να "ξεφορτωθεί" πολύ... πράμα στη συνέχεια, καθώς οι αρνητικές παρενέργειες του κακού μακροοικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος, δεν θα αργήσουν να αποτυπωθούν στα εταιρικά μεγέθη. Μια άλλη ανάγνωση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει να κάνει με την προσδοκία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους προσεχείς μήνες. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει και πριν τις εκλογές, έτσι ώστε, αν σημειωθεί κάποιο πολιτικό... ατύχημα στην Ελλάδα, να έρθουν στη συνέχεια οι διεθνείς οίκοι και να υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της χώρας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να συμβεί μόνο με κυβέρνηση... μούφα, στην οποία θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ...
Αρκεί να έχουμε υπόψιν μας ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα θα κινητοποιήσει πακτωλό κεφαλαίων, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να επενδυθούν στη χώρα μας, καθώς υπάρχουν περιορισμοί ως προς τη διοχέτευση επενδυτικών κεφαλαίων προς ώριμες και αξιόχρεες χώρες. Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει ώθηση κυρίως στις τράπεζες, καθώς ο κλάδος αναμένεται να ευνοηθεί περισσότερο απ΄ όλους τους άλλους. Κι αυτό γιατί το κόστος των τιτλοποιήσεων και η έκδοση ομολόγων θα έχουν μικρότερο κόστος. Θα τα δούμε όμως όλα αυτά εν καιρώ...
Ο Λούλα φέρνει... αίμα στη Βραζιλία!
Ο Λούλα είναι από προχθές Πρόεδρος της Βραζιλίας και στις αγορές επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, αφού τα όσα είπε θυμίζουν έντονα τις αντίστοιχες... ανοησίες του Τσίπρα το 2015!
Βέβαια, άλλο η Βραζιλία της χρεοκοπημένης σοσιαλιστικής ιδεολογίας και άλλο η Ελλάδα της Ευρωζώνης, που βγήκε μετά χιλίων κόπων και βασάνων από την εντατική των μνημονίων, γιατί ακριβώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ακολούθησε συνετή και ορθολογική οικονομική πολιτική, αποφεύγοντας τις... Τσιπριές και τους... Λουλακισμούς! Στη Βραζιλία έχουν εθνικό νόμισμα και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Άλλωστε είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις...
Οι επενδυτές άκουσαν τα όσα είπε ο νέος Βραζιλιάνος πρόεδρος και έβγαλαν... φλύκταινες, αφού, θα κρατικοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Αν έχετε δει εσείς σοβαρή χώρα της Λατινικής Αμερικής με τέτοιο μοντέλο, που έχει ευημερήσει να μας την πείτε! Αν ο 79χρονος Λούλα, καταλαβαίνει ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της οικονομίας του, τότε είναι σίγουρο ότι οι αγορές θα του... θυμίσουν, πως δεν είναι ακριβώς έτσι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κάθετης πτώσης που σημείωσαν οι μετοχές του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras, κατά 6,9%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Bovespa, σε μια θετική ημέρα για τα χρηματιστήρια, έκλεισε με απώλειες 3,1%. Επίσης, η τράπεζα Banco do Brasil SA σημείωσε πτώση έως και 5,3%, ενώ τα επιτόκια των βραζιλιάνικων ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη και το εθνικό νόμισμα Ρεάλ υποχώρησε κατά 1,4% έναντι των κυριότερων νομισμάτων. Αν μάλιστα, ήταν ανοικτή και η Wall Street, τα προαναφερόμενα ποσοστά θα ήταν κατά πολύ χειρότερα.
Ο Λούλα έκανε λόγο για... ηλίθιους δημοσιονομικούς κανόνες και επί της ουσίας προανήγγειλε ότι θα χτυπήσει την... πείνα στη Βραζιλία με κρατικές τράπεζες και εταιρείες! Αν του βγει, ας τον κάνουν και επίτιμο διδάκτορα στο... Χάρβαρντ! Όπως συμβαίνει με τον Τσίπρα, ο οποίος το 2015 τα έκανε... θάλασσα στην Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια ο Ερντογάν τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης! Μιλάμε για απίστευτα "τρολ" που συμπεριφέρονται σαν... νούμερα σε εκπομπές τύπου "Παρατράγουδα"!
Τα... οφσάιντ του Τσίπρα και η "προοδευτική" διακυβέρνηση... μούφα!
Διαβάσαμε τις αναρτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για το... θριαμβευτικό μήνυμα που στέλνει σε ολόκληρο τον κόσμο, η ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Λούλα στη Βραζιλία!
Η παρουσία του Τσίπρα στην ορκωμοσία του Λούλα δεν στέλνει θετικό μήνυμα στο λεγόμενο κεντρώο χώρο. Όταν πας να υποστηρίξεις ως... σωτήρα έναν νεοεκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος μιλάει για κρατικοποιήσεις και επί της ουσίας προαναγγέλλει χειρότερες μέρες για τον βραζιλιάνικο λαό, τότε πρέπει να το κοιτάξεις. Ειδικά, όταν ακούει κάποιος τον τυχοδιώκτη αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ, την οποία εκχώρησε στο ταμείο των δανειστών της χώρας, τότε πρέπει να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα... ψυχολογικής φύσεως. Μιλάμε για τη ΔΕΗ, η οποία μπαίνει στην ελίτ των εταιρειών ενέργειας και έχει απλώσει τα φτερά της για να πρωταγωνιστήσει στη Βαλκανική. Είναι η ίδια εταιρεία που την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στα πρόθυρα της κατάρρευσης και με υπαρκτό τον κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Ο άνθρωπος "συλλαμβάνεται" μονίμως σε θέση... οφσάιντ. Βρίσκεται απέναντι στις εθνικές επιλογές για τη θωράκιση της χώρας και επί της ουσίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θέσεις του Ερντογάν. Είναι απέναντι στην εθνική πολιτική για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και επικεφαλής ενός συρφετού που "ανακαλύπτει"... νεκρά ανήλικα παιδιά! Στέκεται απέναντι στην κυρίαρχη ευρωπαϊκή και διεθνή θέση για πλήρη υποστήριξη προς την Ουκρανία, η οποία αποτελεί το θύμα της επίθεσης ενός ψυχασθενή δικτάτορα που κυβερνά τη Ρωσία και ακούει στο επώνυμο Πούτιν. Τοποθετείται απέναντι σε κάθε θετικό μέτρο της κυβέρνησης υπέρ της κοινωνίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις θεαματικές ανατροπές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία 3 χρόνια με τον κορωνοϊό και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι επιλογές του Τσίπρα δεν του δίνουν αέρα νίκης και αυτό είναι κάτι που σίγουρα είναι ελπιδοφόρο για τη χώρα. Επιπλέον, η ατάκα του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για "προοδευτική κυβέρνηση μούφα", δείχνει προς τους αναποφάσιστους πολίτες, ποια επιλογή πρέπει να κάνουν στην κάλπη την προσεχή άνοιξη. Αν τα... παιδάκια της πολιτικής έχουν πάρει τα... σπίρτα και θέλουν να παίξουν ανάβοντας τα μέσα σε μια αποθήκη με εκρηκτικά, αυτό αποτελεί μείζον θέμα για όλους μας. Με την ψήφο μας πρέπει να τους στείλουμε εκεί που πρέπει και μακριά από την αποθήκη. Συμπράξεις δια... τερατογενέσεων δεν έχουν θέση αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Όταν αυτοί που ζητούν την ψήφο μας βρίσκονται μονίμως σε θέση... οφσάιντ και μιλάνε για "πρόοδο", λειτουργώντας αποδεδειγμένα ως εκφραστές της καθυστέρησης, τότε το εκλογικό σώμα πρέπει να έχει ανοικτά τα μάτια του και τεντωμένα τα αυτιά του...
Φέτος, σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία θα διεξαχθούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι αποφάσεις του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο θα σηματοδοτήσουν μια νέα πορεία προς το μέλλον, με βάση τις μεγάλες ανατροπές που έχει επιφέρει η ρωσική εισβολή σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο. Το τι θα αποφασίσουν οι Τούρκοι μας αφορά βέβαια, αλλά το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα. Οι επιλογές μας θα καθορίσουν το αν και κατά πόσο θα φτάσουμε ταχύτερα σε ένα μέλλον με περισσότερες και καλύτερες προοπτικές ή αν θα μπλέξουμε και πάλι σε... ανώμαλες καταστάσεις, τύπου 2015, με "προοδευτικούς", οι οποίοι εκπροσωπούν το χθες, την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα και τον υποβιβασμό της θέσης και της αξιοπιστίας της χώρας. Για τις επιλογές αυτές όλοι θα κριθούμε και όλοι θα κριθούν. Περιθώρια για κυβερνήσεις... μούφες, δεν έχουμε, γιατί το τίμημα που θα πληρώσουμε θα είναι πολύ βαρύ. Και αν κάνουμε το μεγάλο λάθος, τότε θα είναι πολύ αργά για να... γυρίσουμε το ματς! Δεύτερη φορά... μούφα, δεν μας ταιριάζει και δεν πρέπει να τη ζήσουμε...