Κρίσιμη ημερομηνία θα είναι η 21η Απριλίου, αφού ακριβώς ένα μήνα πριν τις εκλογές θα πιστοποιηθεί το έλλειμμα και το χρέος του 2022, ενώ το ίδιο βράδυ η S&P η οποία έχει κατατάξει την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.
Η χθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το 4ο τρίμηνο του 2022 κατέληγε στο ότι τον προηγούμενο χρόνο είχαμε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα, αντί έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023. Τούτο βέβαια, υπό την αίρεση ότι τα έσοδα ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s SNP’s), η εκταμίευση των οποίων εγκρίθηκε το Δεκέμβριο αλλά τα χρήματα μπήκαν στα δημόσια ταμεία τον Φεβρουάριο, θα εγγραφούν στο 2022.
Παρά την διαφορά στη μεθοδολογία και τις εκτιμήσεις των μεγεθών που έχει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το αποτέλεσμα για το πρωτογενές ισοζύγιο δεν απέχει και πολύ από το αποτέλεσμα που καταγράφει το Υπουργείο Οικονομικών. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ μιλούν για έλλειμμα μικρότερο από αυτό που υπολογιζόταν, με επίδοση ίσως καλύτερη από το 1% του ΑΕΠ που ήταν η αναθεωρημένη εκτίμηση μέχρι πριν λίγο καιρό. Το αποτέλεσμα προέκυψε και από το σκέλος των εσόδων αλλά και από το σκέλος των δαπανών.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, τα φορολογικά έσοδα του 2022 που εισπράχθηκαν μέχρι και το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου είχαν υπεραπόδοση κατά 1,2 δισ. ευρώ, ενώ και στο σκέλος των δαπανών υπήρχαν περίπου 850 εκατ. ευρώ τα οποία δεν ήταν εγγεγραμμένα για το 2022 και δεν χρειάστηκαν να γίνουν. Ο συνδυασμός της υπέρβασης των εσόδων και ακύρωσης δαπανών δίνει ένα κέρδος της τάξης των 2 δισ. ευρώ για το πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή περίπου 1% του ΑΕΠ.
Το αποτέλεσμα αυτό ήταν προγραμματισμένο από το οικονομικό επιτελείο. Ο στόχος ήταν να υπάρξει μια θετική έκπληξη, με τη μορφή ενός πολύ καλύτερου αποτελέσματος.
Η εκτίμηση είναι ότι ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές θα μπορούσε να επιταχυνθεί όσο είναι δυνατό την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στα τρόφιμα σταμάτησαν στην αρχή του χρόνου στο Market pass που είχε ανακοινωθεί στο τέλος του 2022, και δεν προχώρησαν και σε μια επιταγή ακρίβειας για το Πάσχα.
Καλά νέα και για το χρέος
Εκτός από το πρωτογενές αποτέλεσμα, βελτιωμένο θα είναι και το αποτέλεσμα για το χρέος το οποίο ο προϋπολογισμός προέβλεπε τη μείωση του στο 158,9% του ΑΕΠ από 194,5% του ΑΕΠ το 2021. Ωστόσο, με τη συνηγορία του υψηλού πληθωρισμού αλλά και τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να κλείσει κάτω από το 157% του ΑΕΠ.
Η εξέλιξη χρέους και ελλείματος παρακολουθούνται στενά και από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2022, με βάση τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο αναμένει και την τοποθέτηση τους με πρώτη στην σειρά την S&P.