Η Ελληνική αγορά δεν μπόρεσε εχθές να διασπάσει τις 900 μονάδες, όποτε η σημερινή αδυναμία της κρίνεται απολύτως λογική, αν και οι μειωμένοι όγκοι των τελευταίων ημερών προϊδέαζαν για την σημερινή εικόνα. Το γεγονός ότι για τέταρτη φορά ο ΓΔ βρίσκει την καθοδική γραμμή αντίστασης που έχει σχηματιστεί από 29/4/21, δημιουργώντας διαδοχικά χαμηλότερα υψηλά, πρέπει να προβληματίζει έστω και βραχυπρόθεσμα τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Του Λουκά Παπαιωάννου
Οι πιθανές αιτίες για την σημερινή διολίσθηση τιμών & όγκων μπορούν να διαχωριστούν σε 2 βασικές κατηγορίες, εξωτερικές & εσωτερικές.
Οι πιθανές εξωτερικές αιτίες είναι κυρίως και όχι μόνο, η διαφαινόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της FED, αλλά πρωτίστως της ΕΚΤ, που αρχίζουν να ανησυχούν για πληθωριστικές πιέσεις στην πραγματική οικονομία, αλλά και η κόπωση που εμφανίζουν οι Ξένες αγορές παρά την παραμονή τους κοντά στα ιστορικά υψηλά.
Οι εσωτερικές αιτίες εντοπίζονται κυρίως στις επερχόμενες ανακοινωμένες αλλά & σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίων (ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και βλέπουμε..), αλλά και στις ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες θα απορροφήσουν ρευστότητα από το σύστημα. Επιπλέον οι ανησυχίες για την εξέλιξη της φετινής ευμετάβλητης τουριστικής περιόδου, ως προς τον βαθμό αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων, συνεχίζουν να υπάρχουν, αφού τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή αρνητική ανακοίνωση του Η.Β. ότι δεν προσθέτει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια..
Ως αναφορά την πορεία των τραπεζών, όσο ο ΔΤΡ παραμένει χαμηλότερα των 570 μονάδων, η ΑΛΦΑ χαμηλότερα του 1,17, η ΕΥΡΩΒ χαμηλότερα του 0,82, η ΕΤΕ χαμηλότερα του 2,70, και η ΠΕΙΡ χαμηλότερα του 1,60 θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.
Ευτυχώς τα συνεχιζόμενα καλά εταιρικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου άλλων κλάδων, οι πρόδρομοι μακροοικονομικοί δείκτες για το 2-μηνο Απριλίου Μαΐου, αλλά και τα πολύ-αναμενόμενα πακέτα ανάκαμψης, συντηρούν την αισιοδοξία μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα..
Τεχνικά απαιτείται επιβεβαιωμένη υπέρβαση του εύρου αντίστασης 895-907 μονάδων του Γενικού Δείκτη σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, για να αυξηθούν οι πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 920 μονάδων, με επόμενη σημαντική αντίσταση τις 950 μονάδες. Μέχρι τότε όμως οι 886 μονάδες αποτελούν το 1ο ανάχωμα. Οι 860 & 836 μονάδες αποτελούν τις επόμενες σημαντικές στηρίξεις.
Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης η εβδομαδιαία υπέρβαση των 2190 μονάδων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση της ζώνης των 2210 μονάδων, με τελικό στόχο τις 2230 μονάδες. Οι 2155, 2120 και 2090 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE25.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η Μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε τους υποβόσκοντες κινδύνους που αναφέρθηκαν ανωτέρω, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη μας, το πρόσφατο rally των Α’ Υλών (πετρέλαιο ψηλό 3-τίας), των Βιομηχανικών μετάλλων, των Ναύλων & την συνεχή ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος (renminbi) κυρίως έναντι του USD.
Η υποστήριξη της κεφαλαιαγοράς από καλά εταιρικά αποτελέσματα, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, πολιτική σταθερότητα (αποφυγή εκλογών), αλλά και άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων & των προγραμμάτων ανάκαμψης, συντηρεί τις προσδοκίες. Παρά το αυξημένο volatility που εκτιμούμε ότι θα παραμείνει, είναι εφικτοί υψηλότεροι στόχοι για την συνέχεια, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα.
Επειδή όμως οι αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους στους βασικούς δείκτες και σε αρκετές μετοχές, με ταυτόχρονη εμφάνιση χαμηλότερων υψηλών, και rally σε μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση, εκλαμβάνοντας κάθε βραχύβια πίεση τιμών ως ευκαιρία τοποθετήσεων.
Επικεντρωνόμαστε επιλεκτικά σε μετοχές με κρυμμένη υπεραξία & καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε., προστατεύοντας κέρδη & ρευστότητα…
Γιατί όπως λέει και ο Warren Buffett «Είναι οδυνηρό να κάθεσαι σε τόσα πολλά χρήματα. Ακόμη πιο οδυνηρό όμως είναι να κάνεις κάτι χαζό με αυτά»..
Λουκάς Παπαιωάννου
Economist / Corporate Advisor