Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας θα τιμολογούσε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και πολλοί περίμεναν αύξηση της τιμής, ενώ κάποιοι άλλοι έβλεπαν υποχώρηση.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Τελικώς, για διαφορετικό λόγο φαίνεται ότι υπερτερούν όσοι έβλεπαν πτώση του "μαύρου χρυσού"΄, λόγω των ενδείξεων για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες ενισχύονται και ως εκ τούτου, μεταξύ πολλών άλλων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές ανατροπές στην αγορά του πετρελαίου. Επιπλέον, κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα, η τιμή του ρωσικού πετρελαίου κινήθηκε πάνω από το πλαφόν των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την ακρίβεια έφτασε τα 79 δολάρια, "καίγοντας" επί της ουσίας τις αποφάσεις των Ευρωπαίων.
Από την άλλη πλευρά, η τιμή του αργού, τύπου Brent συνεχίζει την πτωτική πορεία και μάλιστα, χθες έκλεισε κοντά στα 83 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το όφελος από την πτώση του της τιμής είναι διπλή, καθώς το ευρώ ενισχύεται σε νέα υψηλά και συγκεκριμένα προς την περιοχή των 1,05 δολαρίων. Συνεπώς, η απόφαση για το εμπάργκο δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον σκοπό της, αλλά η προεξόφληση της ύφεσης στις ΗΠΑ, διευκολύνει την αποκλιμάκωση της τιμής. Τη διαφορά στην τιμή τη βλέπουμε στα πρατήρια και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Αν και κάτι τέτοιο είναι παρακινδυνευμένο, σύμφωνα με όσα έχουμε δει...
Το πετρέλαιο μπορεί να πέφτει, ωστόσο το φυσικό αέριο και το ρεύμα παρουσιάζουν σταθερά ανοδικές τάσις, κάτι που οφείλεται στον χειμώνα, ο οποίος σιγά σιγά αρχίζει να δείχνει τα... δόντια του. Το κλείσιμο της χρονιάς μπορεί να κρύβει ένα τελευταίο μικρό ράλι για τις τιμές των μετοχών αλλά και των επιτοκίων στα ομόλογα, ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.
Χθες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με απώλειες, έχοντας κατακτήσει στη συνεδρίαση της Παρασκευής το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών επηρεάστηκε από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά βρήκε στήριξη από μετοχές της πραγματικής οικονομίας, κλείνοντας τελικά με μικρές απώλειες 0,08% και διατηρώντας τις 900 μονάδες. Το μέτωπο κυβέρνησης-τραπεζών δεν εκπέμπει θετικό μήνυμα στην αγορά και για τον λόγο αυτό οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε σχέση με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο μέτωπο των δανείων. Κάθε παρέμβαση στην αγορά και κυρίως στον τρόπο λειτουργίας των ταλαιπωρημένων τραπεζών, εκλαμβάνεται ως... πρόβλημα από τους επενδυτές. Τα μέτρα που θα λάβουν οι τράπεζες προκειμένου να δοθεί ανάσα για δανειολήπτες, καταθέτες και γενικά συναλλασσόμενους, πρέπει να τύχουν της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μηχανισμού Εποπτείας της Ευρώπης. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η όποια παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζικών συστημάτων, συνοδεύεται από αναταράξεις και... γκρίνιες.
H Moody's, η Citigroup και οι εκλογές του 2023
Για πρώτη φορά, δύο κορυφαίοι οίκοι τοποθετούνται πιο αναλυτικά για τις Ελληνικές εκλογές και τα πιθανά σενάρια για την οικονομία.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's και ο επενδυτικός οίκος Cititgroup εστιάζουν στον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα, δίνοντας επί της ουσίας... γραμμή για την επενδυτική στρατηγική κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι δύο οίκοι εκφράζουν τη βεβαιότητα τους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επανάληψη του 2015, δηλαδή να προκύψει μια λαϊκίστικη ή αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ωστόσο, διατυπώνουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν διπλές κάλπες, οι οποίες θα περιορίσουν την ορατότητα των επενδυτών για τη χώρα, καθυστερώντας τη διαδικασία των αναβαθμίσεων και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα.
Η Moody's επισημαίνει ότι η οικονομία μας θα μπορούσε να κινδυνεύσει με ανατροπή του αξιόχρεου της, αν υπάρξει πολιτική αβεβαιότητα. Και πάλι καλά που η οικονομία έχει αντέξει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα. Μάλιστα, το χειρότερο σενάριο είναι να υπάρξει ένα ομιχλώδες τοπίο λόγω του πολιτικού παράγοντα, παράλληλα με την κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης ή την ύφεση διεθνώς, την κόπωση των μεταρρυθμίσεων και τη ματαίωση αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος αναδεικνύει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας λόγω μια παρατεταμένης περιόδου αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιστροφή πολλών από τις επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, η Cirtigroup εμφανίζεται ξεκάθαρα αρνητική για τα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία το 2023, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι προσεχείς εκλογές. Θεωρεί μάλιστα ως κλειδί την πολιτική σταθερότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει παραπέρα, χωρίς να αλλάξει η κυβέρνηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι εκλογές στην Ελλάδα, μπορεί να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στα ομόλογα, εκτός και αν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν αλλάξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δύο αμερικανικοί οίκοι προκρίνουν τη σταθερή διακυβέρνηση της χώρας και τη μη αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Από κει και πέρα, ο Ελληνικός λαός είναι αυτός που ψηφίζει και θα καθορίσει το μέλλον του, με ορατό πάντοτε τον κίνδυνο, να φάει τα μούτρα του, αν επαναλάβει άστοχες επιλογές, σαν αυτήν του 2015...