Ένας στρατός χιλιάδων προγραμματιστών, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, βρίσκεται με τα… πληκτρολόγια ανά χείρας. Η αγωνία κορυφώνεται καθώς μεταξύ της Τρίτης και Τετάρτης, θα ξεκίνησει το πολυαναμενόμενο software update του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, του Ethereum. Αυτή η αναβάθμιση, με την ονομασία “merge” (“συγχώνευση”), μια από τις μεγαλύτερες του τομέα των κρυπτονομισμάτων, αναμένεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Πόσο μεγάλες;
Εάν όλα πάνε καλά, λένε αναλυτές, είναι πιθανό το Ethereum -το οποίο ιδρύθηκε από τον Ρωσο-Καναδό δισεκατομμυριούχο, Βιταλίκ Μπουτέριν, ακόμα και να “εκθρονίσει” το Bitcoin από τη θέση του κρυπτονομίσματος με τη μεγαλύτερη αξία και να υιοθετηθεί ακόμα και από επίσημες κρατικές Αρχές. Αν όμως κάτι “στραβώσει”, είναι πιθανό να υπονομευθεί η -ήδη πληγείσα- αξιοπιστία όλου του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, με δραματικές επιπτώσεις στη βιομηχανία που έχασε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Και γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η αναβάθμιση; Οι ειδικοί λένε πως το κυριότερο “προσόν” που θα χαρίσει στο Ethereum η αναβάθμιση, είναι το γεγονός ότι θα περικόψει την κατανάλωση ενέργειας του κρυπτονομίσματος κατά… 99%! Ακόμα και αυτό μόνο, είναι ικανό να κάνει τη διαφορά, όχι μόνο επειδή σε καιρούς χαλεπούς για σπατάλη ρεύματος, το Ethereum καταναλώνει ετησίως περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει η Νέα Ζηλανδία, ή η Χιλή, ή, για να είμαστε πιο σαφείς, το Ethereum καταναλώνει περίπου δύο φορές περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνει ολόκληρη η Ελλάδα κάθε χρόνο! Γεγονός που σημαίνει πολλά ως προς το πραγματικό κόστος του κρυπτονομίσματος, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, τώρα που το ethical investing είναι κυρίαρχο.
Μετά από το update αυτό, άλλωστε, το Ethereum θα “ξεφορτωθεί” τους miners, τους επαγγελματίες δηλαδή που κάνουν “εξόρυξη” κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποιώντας ολόκληρες “φάρμες” με χιλιάδες πανίσχυρους υπολογιστές οι οποίοι λύνουν γρίφους για να ανταμειφθούν με κρυπτονομίσματα ως proof-of-work. Με το νέο σύστημα, το οποίο θα ονομάζεται Proof of Stake και θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο ether περίπου από τις 15 Σεπτεμβρίου, θα συμμετέχουν μόνο όσοι θα βάζουν 32 Ether, αξίας 55.000 δολαρίων, με βάση τη σημερινή του αξία, ώστε να ανταμειφθούν για την εξέλιξη του blockchain.
Με το PoS, οι συναλλαγές στο blockchain του ethereum θα πιστοποιούνται όχι από υπολογιστές, αλλά από ένα δίκτυο επενδυτών, οι οποίοι θα αποδεικνύουν την “αφοσίωσή” τους στο σύστημα με την κατοχή τουλάχιστον 32 Ether. Η ιδέα αυτή έχει λογική, καθώς οι εγγυητές καλής λειτουργίας του συστήματος θα έχουν οικονομικό κίνητρο να διαφυλάξουν την ασφάλεια του δικτύου και, άρα, είναι μάλλον απίθανο να προσπαθήσουν να το σαμποτάρουν. Αυτό, σε αντίθεση με τις συναλλαγές του Bitcoin (που χρησιμοποιούν PoW), είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται με επιτυχία από μια σειρά ανταγωνιστικών στο Ethereum κρυπτονομισμάτων, όπως το Solana και το Cardano.
Και δεν είναι μόνο οι fan των κρυπτονομισμάτων που το ελπίζουν, ή το πιστεύουν αυτό. Η ING, σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, αναφέρει ότι το merge μπορεί να βοηθήσει το Ethereum να γίνει αποδεκτό από τις ρυθμιστικές Αρχές, σημειώνοντας ότι αυτό, με τη σειρά του, “μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ώθηση στην πρόθεση των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να εξελίξουν υπηρεσίες που βασίζονται στο ethereum”.
Οι κίνδυνοι
Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα, σε ό,τι αφορά το Ethereum. Και αυτό γιατί εν συνόλω, το merge μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας των κρυπτονομισμάτων και να προσελκύσει, εκτός από retail και θεσμικούς επενδυτές, όμως δεν είναι μια… θαυματουργή διαδικασία. Οι “σκιές”, από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων σε παράνομες δραστηριότητες και σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και οι αμφιβολίες για την επιτυχία της διαδικασίας αυτής καθεαυτής υπάρχουν.
Η θεαματική κατάρρευση του κυριότερου ανταγωνιστή του Ethereum, Luna, που προκάλεσε “κρυπτο-χειμώνα” και η χρεοκοπία της Celsius και άλλων δανειστών του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων, δεν βοηθούν στην απόκτηση εμπιστοσύνης, επίσης. Γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη -παρά το ράλλυ του 100%- το Ethereum υπέφερε παρόμοια δραματική πτώση με το Bitcoin, οδηγούμενο μέχρι και τα 876 δολάρια στα μέσα Ιουνίου, επιστρέφοντας σήμερα περίπου στα 1.700 δολάρια.