Η γαλλική κυβέρνηση προσφέρθηκε να πληρώσει περί τα 9,7 δισ. ευρώ για την πλήρη κρατικοποίηση της Electricite de France, καθώς προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα στη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Το γαλλικό δημόσιο θα προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει το 16% της EDF που δεν κατέχει ήδη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό ΥΠΟΙΚ.
Πρόκειται για premium 53% σε σχέση με το κλείσιμο των 7,84 ευρώ της μετοχής στις 5 Ιουλίου, την ημέρα προτού η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν ανακοινώσει την κρατικοποίηση.
Η μετοχή της εταιρείας, η οποία είχε ανασταλεί από τις 13 Ιουλίου εν αναμονή λεπτομερειών για το σχέδιο, αυξήθηκε 15% στα 11,75 ευρώ.
"Η τιμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εύρους, λαμβάνοντας υπόψη τους ομολόγους και τις συνθήκες της αγοράς", αναφέρουν αναλυτές.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μια τιμή προσφοράς μεταξύ 10,5-12,5 ευρώ.
Στο μέσον της χειρότερης ενεργειακής κρίσης εδώ και μια γενιά στην Ευρώπη, η Γαλλία θέλει να φέρει σε κρατικό έλεγχο την χρεωμένη EDG προκειμένου να κρατήσει υπό έλεγχο τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, προχωρώντας παράλληλα σε μαζικές επενδύσεις για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Οι υφιστάμενοι αντιδραστήρες της εταιρείας κοινής ωφελείας πλήττονται από την επιδείνωση της αξιοπιστίας, ενώ η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παρεμποδίστηκε από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.
Αυτή η κακή απόδοση, σε συνδυασμό με το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, έχει κάνει το χρέος της EDF να φαίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμο.
Η κρατικοποίηση μπορεί να διαβεβαιώσει τους πιστωτές της EDF για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της εταιρείας, αλλά θα αφήσει πολλές ακόμη προκλήσεις για τον διάδοχο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Jean-Bernard Levy, ο οποίος είναι 67 χρονών και πρόκειται να παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στους κατόχους μετατρέψιμων ομολόγων θα προσφερθούν 15,64 ευρώ για κάθε ομόλογο.