Όπως γράφουμε σχεδόν επί καθημερινής βάσης από την παρούσα στήλη, ο Μητσοτάκης αποτελεί δύναμη μέσα στην Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει, παρουσιάζοντας αποτελέσματα και επιστρατεύοντας την πειθώ του.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους ηγέτες του πάνω... ραφιού της Ευρώπης και έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η χώρα επί των ημερών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, πετυχαίνει συνεχώς μεγάλες και μικρές νίκες. Η Ελλάδα έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση και σχεδόν ό,τι ζητάμε το παίρνουμε! Τρανή απόδειξη το Ταμείο Ανάκαμψης, η προμήθεια των 18 Ραφάλ και πολλές άλλες μικρότερες, αλλά μεγάλης σημασίας επιτυχίες.
Χθες, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε το ανώτατο όριο πρωτογενών δαπανών της Ελλάδας κατά 3%, ενώ η κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της λάμβανε υπόψιν ως ετήσιο ποσοστό το 2,4%. Πρακτικά, η Ελλάδα λαμβάνει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ετήσια αύξηση τουλάχιστον κατά 3,2 δισ. ευρώ από το 2025, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Ως γνωστόν, τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για το... 2025, ύψους 880 εκατ. ευρώ, τα οποία συνοψίζονται στα εξής: μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (κόστος 225 εκατ. ευρώ), μείωση και ουσιαστικά κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες (κόστος 120 εκατ. ευρώ), μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες (κόστος 100 εκατ. ευρώ), αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (κόστος 15 εκατ. ευρώ), αύξηση συντάξεων (κόστος 400 εκατ. ευρώ) και αναστολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές (κόστος 20 εκατ. ευρώ).
Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να σχεδιάσει τον προϋπολογισμό του 2025, έχοντας μεγαλύτερο "αέρα". Με δεδομένη την ισχυρή αύξηση που παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο έως τις εκλογές, η κυβέρνηση θα μπορεί να αυξάνει τις δαπάνες κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Άρα, έως το 2027, ο Μητσοτάκης θα πηγαίνει... τρένο τις παροχές, ενώ ταυτόχρονα θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια για πρόωρη αποπληρωμή δανείων. Απλά, το μεγάλο βάρος πρέπει να δοθεί στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και να υπάρξει ταχύτερη αύξηση των εσόδων σε σχέση με τις δαπάνες. Τι σημαίνουν πρακτικά όλα τα παραπάνω;
Ο Μητσοτάκης την τριετία 2025-2027 θα μπορεί να παίξει μεγάλη... μπάλα μέσω κοινωνικών παροχών και φοροελαφρύνσεων. Η δημιουργία ενός "κουμπαρά" που θα χρηματοδοτήσει γενναία μείωση φορολογικού βάρους για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, φέρνει τον Μητσοτάκη... καβάλα στ΄ άλογο. Επιπλέον, θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για πρόσθετες δαπάνες σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια, δασοπροστασία και άλλους τομείς αιχμής. Ο Μητσοτάκης έχει από τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να φτιάξει μια μεγάλη "προίκα", η οποία θα του χρησιμεύσει ως πολιτικό "όπλο", όταν θα φτάσουμε στις εκλογές του 2027...
Τα μηνύματα από τη χθεσινή ομιλία Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
Χθες, ο Μητσοτάκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έστειλε σαφή μηνύματα σχετικά με την τήρηση των αρχών και αξιών του κόμματος, επιμένοντας στην άποψη ότι στρατηγικός στόχος είναι η διεύρυνση της επιρροής και σε άλλους χώρους.
Οι... γκρινιάρηδες βουλευτές, που προέρχονται από την καραμανλική πτέρυγα, έθεσαν τα ζητήματα που θίγαμε και εμείς από τη στήλη, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Ο Μητσοτάκης κερδίζει την παρτίδα ως προς τη μεγάλη εικόνα και τους στόχους της Ελλάδας. Δεν θέτει σε διαπραγμάτευση τους στρατηγικούς στόχους στην οικονομία και δεν πρόκειται να χαρίσει στους πολιτικούς αντιπάλους του, την περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ωστόσο, η κριτική που ασκήθηκε στον πρωθυπουργό ήταν βασισμένη σε ρεαλιστική βάση. Έχει ενοχλήσει πολύ η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ως προς την έκταση κάποιων αδικιών. Ενόχλησε πολύ η παρατεταμένη επί τρίμηνο ιστορία του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Έχουν ενοχλήσει πολύ τα πανηγύρια σε wine bar της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, με στελέχη της κυβέρνησης. Σημειωτέον, ότι τον συγκεκριμένο νόμο καταψήφισε το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Κάμποσοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν από τον Μητσοτάκη να προτείνει άλλον για ΠτΔ το 2025 κλείνοντας το... μάτι στον Κώστα Καραμανλή, ενώ κάποιοι είπαν προς τον πρωθυπουργό, ότι δεν πρέπει να τους θεωρεί δεδομένους ούτε στις ψηφοφορίες στη Βουλή, αλλά ούτε και στην ψηφοφορία για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολλοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν γιατί βρίσκουν κλειστές πόρτες και ο Μητσοτάκης έμαθε πολλά που δεν ήξερε κατά τη χθεσινή διαδραστική συζήτηση που είχε μαζί τους, Επί της ουσίας το μήνυμα προς τον Μητσοτάκη είναι να το πάρει λίγο... αλλιώς και κυρίως να είναι πιο.. προσεκτικός όταν λαμβάνει αποφάσεις που ξεφεύγουν από το... δεξιό πλαίσιο ή να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τις πάσης φύσεως παρατηρήσεις.
Η στήριξη της μισθωτής εργασίας και των συνταξιούχων, η ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο περιορισμός του καρκινώματος της γραφειοκρατίας και οι γενναίες αποφάσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και γενικά τη στήριξη της ακίνητης περιουσίας, μπορούν να δώσουν μια ακόμη κυβερνητική θητεία στον Μητσοτάκη το 2027. Αρκεί ο ίδιος να το πιστέψει, να εγκαταλείψει κάποιους δογματισμούς και να δώσει ισχυρή ώθηση στις επενδύσεις με "χτύπημα" της γραφειοκρατίας και των κατεστημένων συντεχνιακών συμφερόντων. Παρά τις προσωπικές πικρίες που έχουν αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (κυρίως γιατί δεν έχουν υπουργικό θώκο), η χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας έστειλε πολλά μηνύματα. Ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του τρία χρόνια για να αποφύγει τα λάθη και να μην... αυτοκτονήσει πολιτικά, προκαλώντας ένα κλίμα εσωστρέφειας, το οποίο από το πουθενά μπορεί να δώσει πόντους στους πολιτικούς αντιπάλους του στα άλλα κόμματα. Εν ολίγοις, ο Μητσοτάκης είναι καταδικασμένος να πάρει αποφάσεις για να στείλει ακόμη πιο βαθιά στον... πάτο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και όχι να τους... αναστήσει!
Οι ρήξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απαξίωση τους
Το ποσοστό που πρέπει να διαθέτει ένα κόμμα για να κυβερνήσει είναι τουλάχιστον 30% και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κυβερνητικό εταίρο.
Οι εποχές των μνημονίων οδήγησαν σε ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Εκεί που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστά πάνω από 40% αποτελούσαν κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, ακολούθως, λόγω της μνημονιακής εποχής, υποχώρησαν σημαντικά έως και θεαματικά, ανοίγοντας τον δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Η συνέχεια είναι γνωστή και από το 2019 παρατηρούμε τη συνεχή απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την αδυναμία ανάκαμψης.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το μεγαλύτερο πολιτικό τίμημα, καθώς από το 43,92% των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2009, βρέθηκε στο 4,68% στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015! Μέσα σε 5 χρόνια και 4 μήνες, έχασε σχεδόν 40 εκατοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας το ιστορικό χαμηλό του από την εποχή της ιδρύσεως του! Για να έχουμε όμως και μια αίσθηση του μέτρου συνολικά, η Νέα Δημοκρατία, κατέγραψε το χαμηλότερο μεταπολιτευτικό ποσοστό (18,85%) τον Μάιο του 2012 με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και το υψηλότερο κατά τη μεταμνημονιακή εποχή στις περυσινές εθνικές εκλογές του Μαίου (40,79%) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πιο ανθεκτική στις κρίσεις του πολιτικού κύκλου, ενώ τα κόμματα της κεντροαριστεράς είναι πιο ευάλωτα στις διασπάσεις και τη συρρίκνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έπιασε ιστορικό υψηλό στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με 36,34%, κεφαλαιοποιώντας τη μνημονιακή αντίδραση κατά του κλασσικού δικομματισμού, όπως αυτός εκφραζόταν μεταπολιτευτικά, αρχικώς με ηγέτιδα δύναμη τη Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, προσγειώθηκε πέρυσι στο μισό της εκλογικής δύναμης του ιστορικού υψηλού που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο του 2015. Η αλλαγή ηγεσίας και η διάψευση των προσδοκιών στο πρόσωπο του Τσίπρα, έφερε στο προσκήνιο έναν παράξενο... μουσαφίρη από τις ΗΠΑ, ο οποίος, μετά την αποχώρηση στελεχών και τη συγκρότηση του κόμματος της Νέας Αριστεράς, κατέγραψε ποσοστό 14,92% στις Ευρωεκλογές. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, στην ίδια εκλογική διαδικασία, πέτυχε το καλύτερο ποσοστό του από τις εθνικές εκλογές του 2009, συγκεντρώνοντας 12,79%.
Τα δύο κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης έχουν εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα εσωστρέφειας, το οποίο δεν επιτρέπει συγκλίσεις και συναινέσεις, αλλά ενισχύει τις διαλυτικές τάσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης στοχεύει στην άντληση... πελατείας από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που όμως θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στον επαναπατρισμό των... μεταναστών που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτό θεωρείται σχεδόν αδύνατο. "Τσιμπολογήματα" από δω και από κει θα έχουν τα δύο κόμματα, όπως ακριβώς θα έχουν και απώλειες.
Πιθανή αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου δράματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, προκαλώντας τριγμούς στα δύο κόμματα. Οι αναπόφευκτες ρήξεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσουν στην περαιτέρω απαξίωση των δύο κομμάτων. Είτε παραμείνει ο Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε παραμείνει ο Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ, είτε κερδίσει την αρχηγία ο Δούκας ή κάποιος άλλος. Το γυαλί έχει... ραγίσει και οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν μπορούν να πείσουν την κοινωνία ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Και όσο θα υπάρχει στα πράγματα ο Μητσοτάκης, το όνειρο για την... κατάκτηση της εξουσίας, από τα σημερινά ημι-αποκόμματα, θα παραμείνει ένα... όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό!