Το λουτρό αίματος στο μνημόσυνο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέλ Σουλεϊμανί για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του, ανάβει και πάλι φωτιές στη Μέση Ανατολή, βάζοντας στο κάδρο τους Ισλαμιστές του ISIS, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για το μακελειό.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Οι σουνίτες του ISIS βρίσκονται εδώ και χρόνια σε πόλεμο με τους Σιίτες του Ιράν και όπου παρεμβαίνει η Τεχεράνη (Ιράκ και Συρία), έχει απέναντι της τους μακελάρηδες Τζιχαντιστές. Το μακελειό αρχικώς αποδόθηκε στους... κακούς δυτικούς, αλλά η ανάληψη της ευθύνης από το ISIS ξεδιαλύνει το... μυστήριο, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή, την ίδια στιγμή, που το Ιράν και ο Λίβανος απειλούν με γενικευμένη σύρραξη το Ισραήλ, εξαιτίας της εξουδετέρωσης του νούμερο 2 της Χαμάς, Αλ Αρούρι.
Το Ιράν μετράει τουλάχιστον 103 νεκρούς από την επίθεση και πάνω από 200 τραυματίες από την επίθεση του ISIS. Ο Σουλεϊμανί εκτελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου 2020 από επίθεση αμερικανικού drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου βρισκόταν, ενώ ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, αναζωπυρώνει το μίσος των Ιρανών, οι οποίοι απειλούν ευθέως το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ. Ήταν πρόσωπο-σύμβολο για τους Ιρανούς και το ISIS αμαύρωσε τη μνήμη του, πλήττοντας το γόητρο των Μουλάδων, οι οποίοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ότι βρίσκονται πίσω από το μακελειό! Μύλος...
Θα πληρώσουμε τους... Χούθι!
Η Χαμάς βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και το Ιράν ποντάρει στη Χεσμπολάχ για να το χτυπήσει.
Όμως, το μακελειό στο Ιράν δείχνει ότι το "κρυφό" χαρτί των Ιρανών για να προκαλέσουν ζημιά στο παγκόσμιο εμπόριο και φυσικά στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, είναι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Αυτοί έχουν προκαλέσει μεγάλη ανακατωσούρα στον Κόλπο του Άντεν και ταυτόχρονα έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες στη ναυτιλία, καθώς η διέλευση από το Άντεν προς την Ερυθρά Θάλασσα και το αντίστροφο, έχει καταστεί πανάκριβη. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος μεταφοράς ενός κοντέινερ έχει αυξηθεί κατά 173% και αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα απειλή για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι μέσω του Κόλπου του Άντεν, της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ διακινείται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Προς το παρόν οι τιμές και των δύο κρίσιμων ενεργειακών προϊόντων διατηρούνται υπό έλεγχο. Ωστόσο, η ζημιά, λόγω της εκτόξευσης του μεταφορικού κόστους, έχει γίνει και δυστυχώς μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.
Ο λογαριασμός των Χούθι μας έχει έρθει εν μέρει και αναμένεται να μας έρθει πιο... φουσκωμένος. Όποιος υποστηρίζει αυτούς τους τύπους που προκαλούν αναστάτωση σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να πληρώσει... αδιαμαρτύρητα το κόστος. Δηλαδή, τουμπεκί ψιλοκομμένο και τα... κουκιά μπαγλάμ! Γιατί οι... μαγκιές και η αβάντα στη μαγκιά κάποιων, πληρώνονται πολύ ακριβά! Αλλά και οι εφοπλιστικοί όμιλοι που έχουν επιλέξει τον περίπλου της Αφρικής για τη μεταφορά φορτίων στον υπόλοιπο κόσμο, ζητούν περισσότερα χρήματα, τα οποία φυσικά μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή. Και απ΄ ότι φαίνεται η μάχη για την αντιμετώπιση του "τέρατος" του πληθωρισμού είναι πάρα πολύ δύσκολη και έχει πολλά και... θερμά επεισόδια!
Ο πληθωρισμός προβληματίζει, οι επενδυτές σε χρηματιστήρια και ομόλογα παραμένουν μουδιασμένοι
Χθες, η Γερμανία ανακοίνωσε πληθωρισμό 3,8% για τον Δεκέμβριο από 2,3% το Νοέμβριο προκαλώντας συναγερμό τόσο στις αγορές όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας, ενώ "τσίμπησαν" πάλι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Στις ΗΠΑ χθες ολοκληρώθηκε ένα πενθήμερο πτωτικό σερί για τον NASDAQ, κάτι που είχε να συμβεί από τον Οκτώβριο, λόγω του... μπαμ στο Ισραήλ. Προβληματική η εικόνα και του δείκτη Dow Jones, ενώ νευρικότητα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Από την άλλη, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έβαλε "φρένο" προ ημερών στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και η ΕΚΤ θα... ξαναδεί το πότε και πόσες φορές μπορεί να παρέμβει για να μειώσει το κόστος του χρήματος μέσα στο 2024.
Οι αγορές τιμολογούν ήδη την αναστάτωση στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των Χούθι, φοβούνται επέκταση της σύρραξης με εμπλοκή του Ιράν, βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται και ταυτόχρονα ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τροχιά, δεν είναι απλή υπόθεση. Αυτό είναι το μοτίβο στις αγορές αυτήν την περίοδο και αναμφίβολα, είναι δύσκολο να βρεθούν οι καταλύτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα, με βάση τα γεγονότα και τα δεδομένα. Η παγκόσμια οικονομία και κυρίως οι πολίτες από το 2020 βρίσκονται σε μια διαρκή δοκιμασία. Στην αρχή ήταν ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί του, στη συνέχεια ήταν η εισβοιλή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε τον πληθωρισμό. Τον Οκτώβριο ήταν η επίθεση της Χαμάς και το μακελειό που προκάλεσε εντός Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά του έχει αποφασίσει οριστικά την ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή και τον πιθανό κίνδυνο επέκτασης της γεωπολιτικής αστάθειας. Αύριο, δεν ξέρουμε τι άλλο θα μας προκύψει...
Αναγκαστικό "γκάζωμα" από Μητσοτάκη και κυβέρνηση
Οι διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα με Χρυσοχοίδη, Γεωργιάδη, Μιχαηλίδου σε τρία υπουργεία αιχμής κλείνουν τη συζήτηση περί ριζικού ή δομικού ανασχηματισμού, ο οποίος μάλλον θα γίνει αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη.
Ο Μητσοτάκης καλείται να βάλει στις... ράγες το κυβερνητικό "τρένο", επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις και ενισχύοντας το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα. Το 2024 αποτελεί έτος-σταθμό για το κυβερνητικό έργο. Έως τις Ευρωεκλογές πρέπει να έχουν ψηφιστεί κρίσιμα νομοσχέδια που σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αναμένουν οι αγορές και οι οποίες δεν θα έχουν κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό κόστος. Μετά τις Ευρωεκλογές θα εφαρμοστούν αυτές που θα είναι σε... αναμονή και παρουσιάζουν ένα σχετικό βαθμό δυσκολίας. Αυτό το τελευταίο, μπορεί να συνδυαστεί με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο Μητσοτάκης, έχει την αίσθηση του timing στις παρεμβάσεις του και δεν θέλει επ΄ ουδενί λόγω να εφησυχάζει, λόγω της μεγάλης διαφοράς με την οποία προηγείται η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο κόμμα, που αυτή τη στιγμή, είναι το ΠΑΣΟΚ.
Όμως, ο Μητσοτάκης θέλει να κλείσει από τώρα σημαντικές εκκρεμότητες και μάλιστα πολλές από αυτές που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο φόβος ανατροπών, με ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, προκαλεί συναγερμό σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν στο σπίτι του Κυριάκου στα Χανιά, δείχνει ότι τα θέματα της Ελλάδας είναι στην πρώτη γραμμή και έχουμε κάθε συμφέρον να "κλειδώσουν" οι αποφάσεις τώρα με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί τους προσεχείς μήνες στη γεωπολιτική σκακιέρα και κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί στις Αμερικανικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Είναι τα δύο κορυφαία θέματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τους πολυεπίπεδους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση πρέπει να "γκαζώσει" στο κεφάλαιο της υλοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, πρέπει να ολοκληρώσει κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και γενικώς μέσα στο 2024, πρέπει να επιτύχουμε στόχους που άπτονται των μεσομακροπρόθεσμων στρατηγικών επιλογών μας. Το πρόσφατο παρελθόν μας έχει διδάξει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και το έκτακτο καραδοκεί. Επιπλέον, των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Το ίδιο πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του φέτος, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα...