Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Το Ισραήλ, δεχόμενο για πρώτη φορά στην ιστορία, το χτύπημα του περασμένου Σαββάτου από το Ιράν, είναι δεδομένο ότι θα απαντήσει για λόγους ουσίας και τακτικής. Θα βαδίσει στο μοτίβο της εκδίκησης, με την... παραδοσιακά εβραϊκή εκδοχή "οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος". Είναι η εκδίκηση που ψάχνει το Τελ Αβίβ, για τα 300 drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ και σχεδόν όλα καταστράφηκαν, ενώ μερικά έκαναν κάποιες... μικροζημιές. Η Δύση έχει πιέσει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε καμιά... ανοησία, γιατί τότε θα μπει... μπουρλότο στις αγορές, σε μια περίοδο, όπου οι μεγάλες οικονομίες θέλουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και σε σημαντικές χώρες και περιοχές του πλανήτη έχουμε εκλογές.
Το Ισραήλ θα χτυπήσει... χειρουργικά διάφορους στόχους εκτός Ιράν, οι οποίοι συνδέονται με το Ιράν, προκειμένου να στείλει μήνυμα. Ωστόσο, ο κίνδυνος του λάθους ελλοχεύει και φυσικά κάθε δράση προκαλεί την αντίστοιχη αντίδραση. Οι αγορές δείχνουν να ακολουθούν το μοτίβο ενός καλού σεναρίου που προβλέπει ένα ελεγχόμενο... ξέπλυμα της ντροπής για τους Ισραηλινούς, με πλήγματα κατά της Χεσμπολάχ ή των Χούθι. Η αντίδραση του Ισραήλ είναι δρομολογημένη. Όμως, δεν μπορούμε να προβλέψουμε την αντίδραση του Ιράν, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά...
Αγορές σε νευρική κρίση
Εμπορεύματα, ομόλογα και μετοχές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις επόμενες κινήσεις των βασικών πρωταγωνιστών στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ενώ την ίδια στιγμή έρχονται μηνύματα ανατροπής από το μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Χθες, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στη σκιά του προβληματισμού για την καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων, αλλά και των πιεσμένων οικονομικών μεγεθών κάποιων εταιρειών, έκλεισε με απώλειες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η "Μπεζ Βίβλος" της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει "φρενάρει" και ως εκ τούτου, δεν είναι δεδομένη η έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων. Η πρόβλεψη ότι μάλλον θα καθυστερήσει ο πτωτικός κύκλος των επιτοκίων περιορίζει τη λάμψη του χρυσού, ο οποίος, έχει κάνει το ράλι του και κινείται στο ιστορικό υψηλό του. Κανείς δεν μπορεί να έχει... παράπονο για τη συμπεριφορά του πολύτιμου μετάλλου στις αγορές.
Το πετρέλαιο χθες, μόνο για το ενδεχόμενο σύρραξης στη Μέση Ανατολή δεν προδιέθετε, καθώς σημείωσε πτώση κατά 3%, με φόντο την εκτόνωση της πίεσης στη Μέση Ανατολή, την οποία βλέπουμε, αλλά ταυτόχρονα τη θεωρούμε και ως ανησυχητική για τη συνέχεια. Η μετάθεση της μείωσης των επιτοκίων, όπως είναι φυσικό, πιέζει τις μετοχές, οι οποίες χάνουν σε κάποια βαθμό τη λάμψη τους. Οριακά κέρδη σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών, έβγαλε αντίδραση, έστω και περιορισμένη, μετά από το τετραήμερο πτωτικό σερί. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η Goldman Sachs να θολώσει τα νερά στις αγορές, προειδοποιώντας τους επενδυτές ότι το ράλι που είδαμε το προηγούμενο διάστημα, δεν θα συνεχιστεί.
Κοινωνική κρίση στη Γερμανία λόγω... στέγης
Δεν έχει μόνο η Ελλάδα πρόβλημα στέγης, λόγω μειωμένης προσφοράς και εκτίναξη των ενοικίων, καθώς στο ίδιο... καζάνι "βράζει" και η Γερμανία!
Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, λείπουν 800.000 διαμερίσματα και για τον λόγο αυτό, οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει τον ανήφορο. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας πληθυσμός στο μέγεθος της Ελλάδας, έχει πρόβλημα με το σπίτι που κατοικεί και είναι μόλις μερικών τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτο του Μονάχου, το 2023 κατασκευάστηκαν 245.000 διαμερίσματα και φέτος, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 210.000. Οι λόγοι είναι δύο και σχετίζονται με τα υψηλά επιτόκια και το υψηλό κόστος κατασκευής.
Όλα τα παραπάνω είναι ακριβώς ότι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, όπου, αλλά με μια μεγάλη διαφορά. Η Ελλάδα παραμένει ακόμη μια χώρα ιδιοκτητών σε ποσοστό περί το 75%, ενώ στη Γερμανία είναι περισσότεροι οι ενοικιαστές από τους ιδιοκτήτες, καθώς σχεδόν το 55% των πολιτών δεν ζει σε ιδιόκτητη κατοικία! Και επειδή ακούμε πολλά εδώ στην Ελλάδα, αρκεί να έχουμε υπόψιν ότι τα ομοσπονδιακά κρατίδια δεν χτίζουν πλέον κοινωνικές κατοικίες και αυτές που είχαν τις έδωσαν σε επενδυτές! Σκεφτείτε μόνο ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς, είχε υποσχεθεί την κατασκευή 400.000 νέων διαμερισμάτων κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των 100.000 κοινωνικών κατοικιών. Τώρα δεν χτίζονται ούτε οι μισές κατοικίες και το πρόβλημα είναι τεράστιο. Σε τέτοιο βαθμό που θα αποτυπωθεί και στις κάλπες των προσεχών Ευρωεκλογών...
Το ΔΝΤ μας κλείενι το... μάτι για την οικονομία και τον... Μητσοτάκη
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει ανάπτυξη 2% φέτος και 1,9%, διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2029, ανεργία στο 9,4% φέτος και στο 8,7% το 2025, για την Ελλάδα.
Το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 159% παρά... κάτι και εφόσον δεν σκάσει κάτι πολύ άσχημο από τη Μέση Ανατολή, θα λάβουμε τον προσεχή Σεπτέμβριο την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τη Moody's, γιαν α κλείσει ο κύκλος της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετάει την πρόωρη αποπληρωμή δανείων, όπως παραδοσιακά πράττει τα τελευταία χρόνια. Τι δείχνουν όλα αυτά; Η κυβέρνηση θέλει να πάει στις εκλογές του 2027 με την αξιολόγηση Α+ στο... τσεπάκι της!
Με τις προβλέψεις του, το ΔΝΤ ουσιαστικά μας λέει ότι εκτός απρόοπτου και πιθανότατα πιο σύντομα, θα επιτύχουμε τον στόχο μας. Μην ξεχνάμε ότι το Ταμείο είναι γνωστό για τις πολύ συντηρητικές έως και... ακραία απαισιόδοξες προβλέψεις του. Αν δεν μας έρθει καμιά... κατραπακιά από το εξωτερικό, μάλλον η κυβέρνηση θα διαψεύσει ακόμη και αυτές τις συντηρητικές προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού. Εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά στο εξωτερικό, τότε δεν έχουμε καμία δικαιολογία ως πολίτες αυτής της χώρας, να θέσουμε σε κίνδυνο τις κατακτήσεις στην οικονομία, μέσω της πρόκλησης πολιτικής αστάθειας. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος που να απειλεί την κυβέρνηση, καθώς οι αντίπαλοι της είναι... πεσμένοι κάτω. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα καλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς οι κάλπες είναι... άδειες.
Οι διεθνείς οργανισμοί και οι επενδυτές με μονότονο τρόπο αναδεικνύουν τη θετική πορεία στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Το ίδιο προκύπτει και από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί τη βάση για την επίτευξη κορυφαίων στόχων τα τελευταία χρόνια. Σε μερικές εβδομάδες θα προσέλθουμε στην κάλπη για να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε... μυαλό και δεν θα διακινδυνεύσουμε την ομαλή πορεία της χώρας μας προς το μέλλον. Τα κόμματα του λαϊκισμού έχουν στήσει τα "μαγαζάκια" τους και δεν τους απασχολεί αν πάει καλά η χώρα. Θέλουν να κερδίσουν μέσα από τη μιζέρια. Ωστόσο, όλοι πρέπει να αναλογιστούμε την τεράστια ευθύνη που έχουμε ως άτομα απέναντι στο συλλογικό καλό, υποστηρίζοντας την προσπάθεια ομαλής διακυβέρνησης για να κατακτηθούν ακόμη περισσότεροι και υψηλότεροι στόχοι.
Στις Ευρωεκλογές δεν αρκεί μόνο να ψηφιστούν ισχυρά κόμματα με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά πρέπει να μπουν στο περιθώριο όλα αυτά τα κόμματα που αποτελούν τους πρόθυμους ηλίθιους του Πούτιν και των εχθρών της Ευρώπης. Ιδίως τώρα που στη γειτονιά μας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, μοναδικός σκοπός είναι η ισχυρή στήριξη στην παρούσα κυβέρνηση για να έχει η χώρα πιο δυνατή φωνή στην Ευρώπη και να επιτύχει ακόμη περισσότερο. Κάθε άλλη επιλογή, θα στραφεί εναντίον όσων δεν έχουν... μυαλό και θέλουν να παίζουν τις τύχες της χώρας στη... ρωσική ρουλέτα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι 4η στον πίνακα με τα περισσότερα λαϊκίστικα κόμματα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει σε σχέση με το ποσοστό των χρήσιμων ηλιθίων, που θα μπορούσαν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα! Έτσι, για να κάνουν την... πλάκα τους!