Η μανία με τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης σε στυλ Studio Ghibli, που ξεκίνησε μέσα από το εργαλείο δημιουργίας εικόνων του ChatGPT, έφερε την πλατφόρμα της OpenAI στα όριά της. Η viral αυτή τάση έκανε τον γύρο του κόσμου, πλημμυρίζοντας τα social media με εικόνες εμπνευσμένες από το εμβληματικό, χειροποίητο ύφος του ιαπωνικού στούντιο κινουμένων σχεδίων που ίδρυσε ο Χαγιάο Μιγιαζάκι – γνωστό για ταινίες όπως το «Spirited Away» και το «My Neighbor Totoro».
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Similarweb, ο αριθμός των εβδομαδιαίων ενεργών χρηστών του ChatGPT ξεπέρασε για πρώτη φορά φέτος τα 150 εκατομμύρια. Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ανέφερε πως «προστέθηκαν ένα εκατομμύριο χρήστες μέσα σε μία ώρα» – αριθμός που είχε επιτευχθεί σε πέντε ημέρες κατά το αρχικό λανσάρισμα του ChatGPT πριν από δύο και πλέον χρόνια, όπως μεταδίδει το Reuters.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της SensorTower, σημειώθηκε άνοδος κατά 11% στις παγκόσμιες λήψεις της εφαρμογής, αύξηση 5% στους ενεργούς χρήστες και 6% στα έσοδα από αγορές εντός της εφαρμογής. Η αφορμή ήταν η ενίσχυση του μοντέλου GPT-4o με προηγμένες δυνατότητες δημιουργίας εικόνων.
Πνευματικά δικαιώματα και καλλιτεχνικό στυλ: Μια γκρίζα ζώνη
Η μαζική παραγωγή εικόνων σε αισθητική Ghibli έφερε στο προσκήνιο και ένα άλλο ζήτημα: το νομικό καθεστώς γύρω από τη χρήση καλλιτεχνικών στυλ από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Evan Brown, εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Neal & McDevitt, εξηγεί ότι η νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας συνήθως προστατεύει συγκεκριμένες εκφράσεις και όχι απαραίτητα τα ίδια τα στυλ. Το ερώτημα, επομένως, είναι εάν οι εικόνες που προκύπτουν από τα μοντέλα AI, οι οποίες μιμούνται το Ghibli ύφος, παραβιάζουν ή όχι δικαιώματα δημιουργού.
Η OpenAI δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση των μοντέλων της ή με τη νομική διάσταση της συγκεκριμένης λειτουργίας.
Παράλληλα, στα social media ανασύρθηκαν δηλώσεις του ίδιου του Χαγιάο Μιγιαζάκι από το 2016, όταν του παρουσιάστηκε μια πρώιμη εικόνα δημιουργημένη με τεχνητή νοημοσύνη. Η αντίδρασή του ήταν ξεκάθαρη: «Είμαι εντελώς αηδιασμένος. Δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στη δουλειά μου καθόλου».