Η Ελληνική αγορά διέσπασε την 4η φορά τον κακό δαίμονα των 920 μονάδων, υποστηριζόμενη κυρίως από τις μετοχές του FTSE25 και τα προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών, που αντιπροσωπεύουν το 23% του συνολικού όγκου συναλλαγών. Η εμφανή προσπάθεια να βελτιωθεί η αποτίμηση της ΑΛΦΑ (ένεκα της επικείμενης ΑΜΚ) και εμμέσως συγκριτικά και των υπολοίπων τραπεζών, αλλά και η συνεχιζόμενη θετική ψυχολογία, υποβοηθούν την ανοδική εικόνα της αγοράς.
Του Λουκά Παπαιωάννου
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική με τις σημερινές αναμενόμενες αποφάσεις της, αλλά κυρίως με την επιλογή να αυξήσει σημαντικά το ρυθμό επαναγοράς τίτλων του προγράμματος PEPP και να τον διατηρήσει αυξημένο μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022, δίνει τον τόνο στις αγορές. Κανείς εξάλλου δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό, αφού οι δανειακές ανάγκες των κρατών μελών που πρέπει να καλυφτούν το επόμενο διάστημα είναι αστρονομικές και τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν όσο το δυνατό χαμηλότερα.
Το πώς θα μαζευτεί αυτή η κατάσταση στο απώτερο μέλλον παραμένει ένα μεγάλο ανησυχητικό ερώτημα για πολλούς αναλυτές.
Ως αναφορά την Ελληνική αγορά το θετικό momentum συνεχίζεται, αν και οι επικείμενες ΑΜΚ & ομολογιακές εκδόσεις θα απορροφήσουν σημαντική ρευστότητα. Φαίνεται όμως ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως «λεφτά υπάρχουν», συνεπώς οι ανησυχίες περιορίζονται προς το παρόν σε μικροδιορθώσεις.
Έτσι ο ΔΤΡ διέσπασε το αγκάθι των 570 μονάδων και οι επόμενες αντιστάσεις στον ορίζοντα εντοπίζονται στις 610 & 640 μονάδες.
Τεχνικά επιβεβαιωμένη εβδομαδιαία υπέρβαση των 920 μονάδων του Γενικού Δείκτη θα αυξήσει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 950 μονάδων. Οι 912-910 μονάδες αποτελούν τις πρώτες κοντινές στηρίξεις με τις 900 μονάδες να αποτελούν το σημείο επανεξέτασης της θετικής εικόνας του ΓΔ.
Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης η εβδομαδιαία υπέρβαση των 2235 μονάδων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση της ζώνης των 2270 μονάδων. Οι 2210 και 2185 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE25.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η Μεσοπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί στην παρούσα φάση, αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε τις συνεχιζόμενες παθογένειες & τα παράδοξα της, όπως το τεράστιο δημόσιο χρέος και τα 109 δις ανείσπρακτους φόρους (+2,56 δις τον Μάιο) που αυξάνονται συνεχώς...
Ούτε μπορούμε να πανηγυρίζουμε για Τράπεζα που δανείστηκε με επιτόκιο 8,75%, μετά από πρόσφατη ΑΜΚ, όταν θα επιβαρύνεται με ετήσιους τόκους 52,5 εκ €.. Αδυνατούμε δε να φανταστούμε τι επιτόκιο θα χρεώσει στους νέους δανειολήπτες για να έχει κέρδος ή τι απόδοση θα πρέπει να έχει μια χρηματοδοτούμενη επένδυση, για να μπορεί να αποπληρώνει τόκους και χρεολύσια.
Επισημαίνουμε τους υποβόσκοντες κινδύνους, που προς το παρόν αγνοούνται από την πλειοψηφία των επενδυτών, κυρίως λόγω της άπλετης ρευστότητας & των χαμηλών επιτοκίων, που συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ανοδική τάση, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Έτσι παρά το αυξημένο volatility που θα παραμείνει, υψηλότεροι στόχοι είναι εφικτοί για την συνέχεια, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα, με σημαντικότερο της εκλογές.
Επειδή το ποσοστό κρυμμένης υπεραξίας στις Ελληνικές μετοχές έχει μειωθεί σημαντικά, η προσοχή μας πρέπει να είναι επικεντρωμένη σε εταιρίες με καλά θεμελιώδη στοιχεία & management που έχει αποδείξει σε βάθος χρόνου την σοβαρότητα του. Οι δε όγκοι συναλλαγών τους, να επιτρέπουν την απρόσκοπτη έξοδο μας ανά πάσα στιγμή.
Όσο λοιπόν το ιδιότυπο “Short Covering” των κεντρικών τραπεζών συνεχίζεται, ακολουθούμε την τάση, έχοντας τα αντανακλαστικά μας σε εγρήγορση κυρίως λόγω των αντιφάσεων που υποβόσκουν…
Λουκάς Παπαιωάννου
Economist / Corporate Advisor