Σχέδια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής επεξεργάζεται το νέο οικονομικό επιτελείο και αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρώτο κύμα μέτρων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη το θέμα της φοροδιαφυγής αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της θητείας του, με "όπλο" τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει "Και για μένα προσωπικά είναι στοίχημα να μπει τάξη στο συγκεκριμένο θέμα, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων".
Οι συστάσεις του υπουργού Οικονομικών προς τη φορολογική διοίκηση είναι μέχρι να ενεργοποιηθούν όλα τα ψηφιακά εργαλεία, να διπλασιασθούν οι έλεγχοι και όπου αυτό είναι εφικτό ο έλεγχος να γίνεται από το γραφείο εξαντλώντας όλα τα data που προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές. Ουσιαστικά αυτό που ζητά το νέο οικονομικό επιτελείο είναι ακόμα και ο καταλογισμός να γίνεται από τα γραφείο και να καλούνται εκ των υστέρων οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις να δώσουν στοιχεία.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς η συζήτηση για νέα μέτρα είναι ακόμα σε εξέλιξη, δρομολογούνται έως το πρώτο τρίμηνο του 2024:
Τα 7 όπλα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής
1. Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ αναμένεται εντός του 2023 να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το μέτρο θα έπρεπε να έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία αλλά προβλήματα που σχετίζονται με τους παρόχους οδήγησαν της ΑΑΔΕ και το οικονομικό επιτελείο στη μετάθεση του χρόνου διασύνδεσης Και συγκεκριμένα για τις αρχές του 2024. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στα θέματα διασύνδεσης στην Ε.Ε. Όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης το μέτρο ισχύει στην Πολωνία, ωστόσο, ενώ έχει ψηφισθεί, έχει ατονήσει καθώς δεν υπάρχει και η σχετική κυβερνητική βούληση, ενώ στην Ιταλία η διασύνδεση είναι προαιρετική κάτι όμως που θα αλλάξει από το 2024.
2. Η επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της επικράτειας. Μεταξύ των επαγγελμάτων που εξαιρούνται σήμερα είναι ταξί, περίπτερα, θέατρα, κινηματογράφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες που σύντομα θα υποχρεωθούν να έχουν στις εγκαταστάσεις τους και στα οχήματα POS.
3. Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ. Όπως για παράδειγμα η VIVA και η Revolut.
4. H πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
5. Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και
6. Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.
7. Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ αναμένεται εντός του 2023 να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Για να μπορέσει να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει εξαίρεση από τους κανόνες της Ε.Ε. όπως έκαναν και άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιταλία. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα γίνει υποχρεωτική αλλά σταδιακά με στόχο εντός του 2024 να έχει το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Στα θετικά της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι η μείωση του χρόνου παραγραφής των χρήσεων στα τρία χρόνια από πέντε που ισχύουν. Σήμερα, αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν (μέσω παρόχου) την ηλεκτρονική τιμολόγηση αλλά προαιρετικά. Με τον τρόπο αυτό όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα ελαχιστοποιηθούν οι απάτες στον ΦΠΑ και τα εικονικά στοιχεία.
Παράλληλα με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση το φθινόπωρο η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα υλοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών και συγκεκριμένα.
- Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια θα επανεξετασθούν από μηδενική βάση, ενώ αναμένεται να μειωθούν κατά 30% σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα.
- Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
- Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά:
- -20% το 2025 και θα διαμορφωθεί από 320-800 ευρώ,
- -30% το 2026 για να περιορισθεί στα 224 έως 560 ευρώ και
- το 2027 το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί τελείως μετά από 15 χρόνια.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χ. Θεοχάρη η πάταξη της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει συνθήκες δικαιοσύνης ανάμεσα στον συνεπή πολίτη, που πληρώνει φόρους, και σε εκείνον που, έως σήμερα, φοροδιαφεύγει. "Ένας από τους βασικούς στόχους της καινούργιας αντίληψης για τη φορολογική πολιτική", όπως την προσδιόρισε ο υφυπουργός μιλώντας από το βήμα του FinForum 2023, "είναι η αποκατάσταση της ηρεμίας με τις αλλαγές του φορολογικού συστήματος, καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων περιορισμού της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας των φορολογικών δηλώσεων". Συναφώς, δε, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η κυβερνητική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση των αδικιών, μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο με τη στενή συνεργασία ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις τράπεζες. Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι "μέρος του προβλήματος αποτελεί το ότι δεν έχουμε αίσθηση για το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Ωστόσο, μέσω της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας η εφορία θα μπορέσει να συλλέξει περισσότερα δεδομένα, προκειμένου να τα αξιοποιήσει για να διεξάγει πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους".