Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε για δεύτερη φορά τις αμερικανικές εκλογές, αποσπώντας σημαντικές πολιτείες από την Κάμαλα Χάρις.
Καθώς ο «Τραμπ 2.0» γίνεται πραγματικότητα, η Ευρώπη είναι έτοιμη να εισέλθει σε ένα νέο γεωπολιτικό και εμπορικό τέλμα με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να καταστήσει την πιθανή θητεία του «χρυσή εποχή της Αμερικής». Αυτή είναι μια φορτισμένη δήλωση –ιδιαίτερα για τις χώρες της Ευρώπης που βασίζονται στο εμπόριο των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα τονίσει την αύξηση των εμπορικών δασμών κατά 10% έως 20% (την οποία διαφημίζει ως την «πιο όμορφη λέξη») για να προστατεύσει την εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία της Αμερικής. Αλλά αυτό θα κάνει τα ευρωπαϊκά προϊόντα πιο ακριβά και λιγότερο ελκυστικά για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Οι δασμοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο Τραμπ έχει μιλήσει για την αύξηση των δασμών στην Κίνα έως και 60% – ένα μέτρο στο οποίο κατέφυγε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων για να περιορίσει τα φθηνά κινεζικά οχήματα που κατακλύζουν την αγορά της.
Αν όμως οι ΗΠΑ συνεχίσουν τις βαριές εισφορές τους προς την Κίνα, θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ολοκληρωμένο εμπορικό πόλεμο.
Το 2022, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ήταν 367,4 δισ. δολάρια, ενώ με την ΕΕ ήταν 131,3 δισ. δολάρια. Οι δασμοί θα μπορούσαν να πλήξουν ιδιαίτερα τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και κόμβο εμπορίας αυτοκινήτων, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί έως και 1,3%.
Υπό την ηγεσία του Τραμπ, η εστίαση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας που θα απαλλάσσει τα προϊόντα της από την επιβάρυνση.
Αλλά αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, επισημαίνει ο Μέιερς.
Θα ενθαρρύνει ο Τραμπ μια δεξιά Ευρώπη;
Η λέσχη υπέρ του Τραμπ και η δεξιά της ώθηση είναι ένας ακόμη λόγος ανησυχίας στην Ευρώπη. Οι πρόσφατες εκλογές στην περιοχή έχουν ήδη δείξει την αυξανόμενη δύναμη των δεξιών ηγετών, μεταξύ άλλων στην Ολλανδία και την Ουγγαρία.
Η ανάδειξη του Τραμπ σε πρόεδρο της Αμερικής θα μπορούσε να κάνει «τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις να αισθανθούν ενθαρρυμένες», δήλωσε στο Fortune ο Στίβεν Μπλόκμανς, αναπληρωτής ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
«Θα νιώσουν ενισχυμένοι. Θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση, υποθέτω. Υπάρχουν πολύ ισχυρές ραβδώσεις αυταρχισμού στην προσέγγιση του Τραμπ», δήλωσε ο Μπλόκμανς, προειδοποιώντας ότι και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων της Ευρώπης πέρα από την επιρροή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε επίσης να προστεθεί στη λίστα των προβλημάτων της Ευρώπης. Προηγουμένως κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο, υποσχέθηκε να σταματήσει τη χρηματοδότηση των αμυντικών της προσπαθειών και υποσχέθηκε επίσης να τον τερματίσει σε μία μόνο ημέρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει τη νίκη του Τραμπ ως μια ευκαιρία για «επανεκκίνηση» των σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε είτε να καταλήξει καλά για την Ευρώπη, καθώς θα συνεχίσει να στηρίζεται στις αμυντικές εγγυήσεις της Αμερικής, είτε να στραβώσει, καθώς θα παλεύει να διασφαλίσει τα σύνορά της με περιορισμένη υποστήριξη από τον υπερατλαντικό της φίλο.
Όπως και να έχει, μια προεδρία Τραμπ δεν θα είναι περίπατος για την Ευρώπη – αλλά πόσο ακανθώδης είναι ο δρόμος, μένει να φανεί.