Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής το 2023, παρά τη δύσκολη συγκυρία που διαμορφώνουν η ενεργειακή κρίση και οι κλυδωνισμοί που αυτή προκαλεί στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.
Η επίτευξη του στόχου μόνο εύκολη δεν είναι. Ωστόσο οικονομολόγοι και διεθνείς αναλυτές «βλέπουν» αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην κατηγορία «επενδυτική» προς το τέλος της επόμενης χρονιάς, υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
Παράλληλα, δεν …επιτρέπονται δημοσιονομικές παρεκκλίσεις από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα τη νέα χρονιά.
Θετικά αναμένεται να λειτουργήσει και το φετινό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ευελπιστούν για πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο του 1,6% του ΑΕΠ), ενώ θετικό είναι το σήμα που εκπέμπει ήδη η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία και η πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς το ΔΝΤ και διακρατικών από το πρώτο μνημόνιο ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Στα «συν» συγκαταλέγεται επίσης η διασφάλιση της ομαλής αποπληρωμής του χρέους έως και το 2032, αλλά και οι περιορισμένες δανειακές ανάγκες για την αναχρηματοδότηση ομολόγων, οι οποίες το 2023 δεν ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.
Τα …πρόδρομα μηνύματα από τους οίκους αξιολόγησης θα αρχίσουν να καταφθάνουν από τα μέσα Ιανουαρίου, αρχής γενομένης από τη Fitch, η οποία στις 14 του επόμενου μήνα θα δημοσιοποιήσει την πρώτη έκθεσή της. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο ανακοινώσεις (9 Ιουνίου και 1η Δεκεμβρίου). Ο εν λόγω οίκος κατατάσσει τη χώρα μας στην κατηγορία «ΒΒ».
Θα ακολουθήσει ο καναδικός οίκος DBRS στις 10 Μαρτίου, η βαθμολογία του οποίου για την Ελλάδα είναι ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα στην κατηγορία «BB (high)» με «σταθερές προοπτικές». Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου.
Το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον οίκο Moody’s ο οποίος στις 17 Μαρτίου θα ανακοινώσει την πρώτη ετυμηγορία του. Πρόκειται για κομβική κρίση, καθώς διατηρεί ακόμα τη χώρα μας τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική στην κατηγορία «Ba3» σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Η Ελλάδα έχει άλλη μία ευκαιρία με τη Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου.
Στις 21 Απριλίου θα «μιλήσει» η Standard & Poor’s. Θα την ξανακούσουμε στις 20 Οκτωβρίου. Αυτό που προσδοκά η ελληνική πλευρά είναι να μην χαθεί χρόνος σε …ευχολόγια αλλά να γίνουν βήματα στην κατεύθυνσης της αναβάθμισης.