Εκτός από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, ο Πούτιν δεν είχε προβλέψει την καλοκαιρία, τη μεγάλη επάρκεια σε φυσικό αέριο και το πλαφόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Το βλέμμα του Πούτιν την περασμένη Παρασκευή, στα Χριστούγεννα των Ρώσων, ήταν όλα τα λεφτά. Δεν του πάει τίποτα καλά. Ενδεχομένως να σκέφτεται και το τέλος του, σύμφωνα με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει εδώ και μερικά χρόνια και τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Η μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, ακόμη και αν έρθει βαρυχειμωνιά το επόμενο δίμηνο, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει την προσδοκία του Πούτιν για πανάκριβο αέριο και με τους Ευρωπαίους στο... ψυγείο. Βέβαια, ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά μας, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουμε διανύσει μια πολύ μεγάλη απόσταση και οι αποθήκες αερίου παραμένουν... τίγκα. Βέβαια, οφείλουμε να πούμε ότι τα δύσκολα θα αρχίσουν από τον Απρίλιο και μετά ενόψει του χειμώνα 2023 προς 2024.
Την ίδια στιγμή, στο πεδίο της μάχης, ο ρωσικός στρατός μετράει μεγάλα πλήγματα, ενώ σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, τα νέα όπλα που στέλνουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στον Ζελένσκι, αυξάνουν θεαματικά τις δυνατότητες του, να εκδιώξει τους Ρώσους από τα κατεχόμενα εδάφη της Ανατολικής Ουκρανίας. Βέβαια, όσο ο Πούτιν θα φαίνεται αδύναμος βιολογικά και όσο θα μετράει απώλειες στο πεδίο της μάχης, μετά από 318 μέρες σφοδρών συγκρούσεων, τόσο πιο επικίνδυνη μπορεί να είναι η συνέχεια, βάζοντας σε μεγαλύτερες περιπέτειες την Ευρώπη. Εάν ο... τρελός και άρρωστος Πούτιν, διαπιστώσει ότι χάνεται η παρτίδα, τότε μπορεί να γυρίσει τον κόσμο... τούμπα. Το 2023 έχει μπει με θετικούς οιωνούς στο σκέλος της ενέργειας, αλλά όλες οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες...
"Προσκύνημα" στη Ρεβυθούσα!
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται η σημασία του... θωρηκτού της Ρεβυθούσας, την οποία αναδεικνύει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Σε εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Julianna Tatelbaum και με την παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, γίνεται λόγος για το νησί που σώζει την Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο Πούτιν. Μάλιστα, η δημοσιογράφος επισημαίνει ότι το μικρό νησί του Σαρωνικού "δεν λαμβάνει τα εύσημα στο βαθμό που το αξίζει". Αυτή τη στιγμή η Ρεβυθούσα αποτελεί πυλώνα στήριξης για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το φυσικό αέριο που υπάρχει στις αποθήκες της, καλύπτει τις ανάγκες για θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια και χρήση στη λιπασματοβιομηχανία και την πετροχημική βιομηχανία.
Η Ρεβυθούσα είναι πλέον η νέα πύλη εισόδου στο νέο ενεργειακό χάρτη που άρχισε να σχεδιάζεται μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Αυτό το asset σε συνδυασμό με τον συνωστισμό ενεργειακών κολοσσών για το αέριο της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, θα φέρει τη χώρα μας στην κορυφή των ενεργειακών εξελίξεων μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι κινήσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση κρίνονται ως αριστοτεχνικές και η Ελλάδα από πάλαι ποτέ "μαύρο πρόβατο" λόγω των μνημονίων, έχει αναβαθμιστεί σε πυλώνα στήριξης ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προσκυνούμε τη χάρη σου... Ρεβυθούσα!
Χ.Α., εκλογές και αντεπίθεση Μητσοτάκη
Φουριόζοι έχουν μπει οι αναλυτές στο νέο έτος σε σχέση με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Οι 1.000 μονάδες βρίσκονται σε απόσταση... βολής και πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι περιμένουν αυτόνομη ανοδική πορεία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, ακόμη και αν οι ευρωπαϊκές παρουσιάσουν πτωτικές τάσεις. Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά φέτος, σύμφωνα με τους εγχώριους χρηματιστές, οι οποίοι... οσμίζονται έντονα ανοδική κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργηθεί κλίμα υπέρ της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε το Χρηματιστήριο έχει δείξει την εμπιστοσύνη του στις αποφάσεις της κυβέρνησης και αν δεν είχαν συμβεί όλες αυτές οι ανατροπές την τελευταία τριετία, είναι σίγουρο ότι ο Γενικός Δείκτης θα είχε μπροστά το ψηφίο δύο. Τουλάχιστον μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές, μπορεί να βγει καλό... μεροκάματο, όπως πιστεύουν πολλοί. Βέβαια, όλοι επισημαίνουν ότι αυτή η υπόθεση εργασίας ισχύει στην περίπτωση που το κλίμα δεν ανατραπεί βίαια. Αυτή τη στιγμή έχουν προεξοφληθεί σενάρια ύφεσης στις ΗΠΑ και στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς και επιπτώσεις στα εταιρικά μεγέθη.
Σύμφωνα με οικονομικούς και χρηματιστηριακούς αναλυτές, μια ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου θα έδινε περισσότερους πόντους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει εκλογών. Είτε έχουμε μία, είτε δύο αναμετρήσεις. Με συντονισμένες κινήσεις από ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας εικόνας, η οποία θα παραπέμπει στο δίλημμα "Μητσοτάκης ή περιπέτεια;". Οι εγχώριες τράπεζες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν φέτος, καθώς ευνοούνται και από την άνοδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι "μηχανές" του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα δουλεύουν στο φουλ.΄
Τράπεζες, Κατασκευές, Πληροφορική, Ενέργεια αναμένεται να "τρέξουν" και φέτος δημιουργώντας μια εικόνα αναλογικής δυναμικής στην οικονομία, παρά την αναμενόμενη και φυσιολογική κάμψη που θα υπάρξει, λόγω περιορισμού της κατανάλωσης. Αν φτάσουμε σε εκλογές στο τέλος Απριλίου ή στο τέλος Μαίου, θα έχουν αρχίσει να φαίνονται ή να προεξοφλούνται θετικές εξελίξεις στον τουρισμό, ενώ οι αυξήσεις στα εισοδήματα θα είναι το "χαρτί" που θα παίξει ο Μητσοτάκης, κάνοντας βέβαια τον... σταυρό του, να μην υπάρξει έξαρση της ακρίβειας και αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία παραμένουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Αυτά που διακυβεύονται στις προσεχείς εκλογές είναι πάρα πολλά. Είναι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, η ανάδειξη της Ελλάδας σε ισχυρό ενεργειακό παίκτη, η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η συνέχιση των επενδύσεων, η αύξηση των αποδοχών των πολιτών, η μείωση της φορολογίας, ο εκσυγχρονισμός του Κράτους. Και κάπου εκεί θα γίνουν και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση. Νέτα σκέτα, η εικόνα που υπάρχει είναι ξεκάθαρη. Με τον Μητσοτάκη η χώρα θα πραγματοποιήσει μεγαλύτερα άλματα, ενώ αν υπάρξει οπισθοχώρηση με πολιτικές... περιπέτειες, τότε θα υπάρξει απογοήτευση των διεθνών αγορών και των επενδυτικών ομίλων, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Κατ΄ αναλογία, ας θυμηθούμε τι συνέβη το 2015. Η ψήφος δεν είναι παιχνίδι...