Επί μέρες από αυτήν εδώ τη στήλη αναδεικνύουμε την ασύμμετρη απειλή του Ιράν και των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο και χθες ήρθε να μας επιβεβαιώσει με το... παραπάνω, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Στη συζήτηση που είχε με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy, Ravi Agrawal, ο κ. Μητσοτάκης, έστειλε πολλαπλά μηνύματα, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο κ. Μητσοτάκης αφού ανέδειξε τον κρίσιμο όσο και καταλυτικό ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ως εξαγωγέα "πράσινης" ενέργειας με αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα. Η στήλη τις τελευταίες ημέρες ανέδειξε το πρόβλημα χωρίς περιστροφές και με απευθείας στόχευση. Το πλήγμα για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι σημαντικό και μπορεί να γίνει δυσβάστακτο, από τη στιγμή μάλιστα που όλες οι κυβερνήσεις πασχίζουν για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ώστε να αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
"Τώρα, που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες", ήταν η φράση του πρωθυπουργού, η οποία μας επιβεβαιώνει πλήρως και ταυτόχρονα τα λέει όλα. Από κει και πέρα, τοποθετήθηκε εξισορροπητικά σε σχέση με τη σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πήρε μετρημένη θέση στο θέμα της Μέσης Ανατολής, ενώ τόνισε με νόημα ότι "όλοι έπρεπε να ανησυχούν από το γεγονός ότι έχουν πεθάνει 10 χιλιάδες παιδιά ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης. Δεν νομίζω ότι είναι στρατηγικό ενδιαφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών ή γονιών που έχουν χάσει τα παιδιά τους". Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει μια μετρημένη υποστήριξη προς το Ισραήλ, ώστε να είναι προσεκτικό στην αντίδραση του απέναντι στους Παλαιστινίους, μετά τη φρικτή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Συζήτηση για επενδύσεις
Η Ελλάδα έχει προσελκύσει ήδη τεχνολογικούς κολοσσούς από τις ΗΠΑ, αλλά ο πρωθυπουργός είχε στο Νταβός και νέες επαφές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intel, Pat Gelsinger και στη συνέχεια με την πρόεδρο και επικεφαλής επενδυτικών και οικονομικών υποθέσεων (President, Chief Investment Officer, Chief Financial Officer) της Alphabet, μητρικής της Google, Ruth Porat, αλλά και τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική (EMEA), Matt Brittin, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επικεφαλής των εταιρειών να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στη χώρα μας, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική και να είναι φιλική ως προς το επιχειρείν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών εμφανίζονται πολύ ζεστοί για να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, ακολουθώντας ανάλογες κινήσεις από άλλους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα στελέχη της Google συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στη χρήση υψηλής τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, καθώς και τρόποι χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο κ. Gelsinger, η κ. Porat και ο κ. Brittin συνεχάρησαν τον πρωθυπουργό για την επανεκλογή του, ενώ τονίστηκε η σημασία της πολιτικής σταθερότητας, σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας και περιορισμένης ορατότητας για το μέλλον. Μυριζόμαστε σημαντικές εξελίξεις τους προσεχείς μήνες...
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από Citigroup και ΙΝG, "θολώνει" ελαφρώς το τραπεζικό story η JP Morgan
Δύο πολύ δυνατές τοποθετήσεις είχαμε χθες από διεθνείς οίκους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά εντύπωση προκάλεσε η νέα παρέμβαση της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς για πρώτη φορά "θολώνει" λίγο το story τους.
Ειδικότερα:
- Η Citigroup, ως προς τις γενικότερες εξελίξεις προβλέπει νέα άνοδος στις αγορές φέτος και προτιμά για τοποθετήσεις την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές. Θεωρεί δε ότι οι ελληνικές μετοχές είναι από τις φθηνότερες διεθνώς. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας βλέπουν πως οι μειώσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν στα μέσα του έτους, αν και δεν αποκλείεται η έναρξη του κύκλου μείωσης να έρθει νωρίτερα. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ιστορία έχει δείξει πως μετά την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων, οι μετοχές κινούνται συνήθως 10% υψηλότερα στο 12μηνο που ακολουθεί, οι δείκτες P/E αυξάνονται κατά 10% κατά μέσο όρο, δεν υπάρχει συσχέτιση απόδοσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, ενώ η διασπορά σε επίπεδο κλάδων μειώνεται, καθώς όλοι οι κλάδοι κινούνται υψηλότερα.
- Από την άλλη πλευρά, η ολλανδική ING εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα υπερ-αποδώσει το 2024, λαμβάνοντας ώθηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Βέβαια, ο ολλανδικός οίκος δίνει χαμηλή πρόβλεψη για την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι ο ετήσιος ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,3%, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτή είναι μια πολύ συντηρητική προσέγγιση. Στην ανάλυση του ο τραπεζικός κολοσσός, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται έτοιμη να παραμείνει πρωταγωνίστρια στην Ευρωζώνη, ελέγχει τα δημόσια οικονομικά της, τα οποία θα συνεχίσουν να κινούνται σε θετικό πλαίσιο και ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι η επενδυτική βαθμίδα δημιουργεί ανοδικά περιθώρια.
Την ίδια στιγμή, η JP Morgan φαίνεται ότι μας... ξεβόλεψε με τη χθεσινή της έκθεση, καθώς κατεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι μέχρι προχθές καλούσε τους επενδυτές να τοποθετηθούν σ΄ αυτές! Δεν ξέρουμε τι άλλαξε μέσα σε μερικές ώρες, αλλά σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων που αναμένονται φέτος, αν και, όπως επισημαίνει, το μακροπρόθεσμο story διατηρείται θετικό. Για τον λόγο αυτό, προχωρά σε μικρό "κούρεμα" των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο για τη Eurobank στα 2,40 ευρώ από 2,60 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 8,30 από 8,40 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,40 από 2,50 ευρώ και για την Πειραιώς τη διατηρεί στα 5,00 ευρώ, ενώ δίνει τη σύσταση overweight και για τις 4 συστημικές τράπεζες. Είναι είδηση το "κούρεμα" των τιμών-στόχων αλλά, είναι απειροελάχιστο. Η JP Morgan πιστεύει στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες και δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη...
Αναβάθμιση της Mytilineos από την S&P
Μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Mytilineos, καθώς ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την ελληνική εισηγμένη στην κατηγορία "ΒΒ+" από "ΒΒ" πριν.
Μετά την εξέλιξη αυτή, πρέπει να σημειωθεί ότι η Mytilineos έχει πάρει αναβάθμιση από δύο οίκους, καθώς είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο ο Fitch. Προφανώς έρχεται ανάλογη αναβάθμιση και από τη Moody's, ενώ κάποια στιγμή μέσα στους προσεχείς μήνες, η εταιρεία θα ανήκει και πάλι στην ελίτ των αξιόχρεων. Η S&P προβλέπει ισχυρή κερδοφορία και τη φετινή χρονιά, εκτιμώντας ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα κινηθούν μεταξύ 1,0-1,1 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, τα καλύτερα έρχονται...