Η επιχειρηματικότητα αποτελούσε και αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας, μα κυρίως της κουλτούρας. Δεν είναι τυχαίος ο μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το σπουδαίο που συνέβη αυτές τις ημέρες είναι το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, (startups), που εγκαινιάστηκε με την πλατφόρμα elevategreece.gov.gr.
Της Τόνιας Τσιρογιάννη*
Ένα μητρώο με πολλαπλά οφέλη, όπως η διεθνής προβολή των ελληνικών startups, οι ευκαιρίες δικτύωσης, τα μέτρα υποστήριξης από το κράτος, οι ενημερώσεις, και η χρηματοδότηση από venture capital funds και angelin vestors.
Το Elevate Greece Αποτελεί μία πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο τη χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων και εννοείται την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Ως τώρα η κάθε επιχείρηση προσπαθούσε μόνη εν μέσω οικονομικής κρίσης, γραφειοκρατίας, ελαχίστων οικονομικών πόρων, να ξεκινήσει, μα κυρίως να πετύχει και να αναδειχθεί.
Οι οργανωμένες πρωτοβουλίες ως τώρα προερχόντουσαν από τον ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής τους Ευθύνης. Ωστόσο και πάλι δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες οι νεοφυείς επιχειρήσεις, δεν υπήρχε ένα κοινό σημείο αναφοράς, συνάντησης, ανταλλαγή απόψεων.
Σημαντική επίδραση και ενδιαφέρον θα έχει για τους ίδιους τους επενδυτές που θα βλέπουν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια. Η λέξη κλειδί από την εμπειρία μου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ΣΥΝΕΡΓΙΑ.
Η κίνηση αυτή θα αναδείξει συνέργειες, αλλά και τις ικανότητες του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας, το οποίο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να πετύχει επιχειρηματικά.
Οι προσδοκίες πολλές από τους ενδιαφερόμενους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, το επιχειρείν έχει αλλάξει κυρίως ως προς τους λόγους που οδηγούν κάποιον να στραφεί σε αυτό, αντί να διατηρήσει μία εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Ένας από τους επιπλέον λόγους είναι η ευκαιρία για δημιουργικότητα και ευελιξία, η οποία δεν προσφέρεται έως τώρα έντονα στις επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων αποδέχθηκε εύκολα την τηλεργασία από το σπίτι με αφορμή τον κορωνοϊό.
Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες όπως, περισσότερες γυναίκες και μάλιστα μητέρες που εργάζονται από το σπίτι τους χωρίς ακριβά γραφεία και πολυτέλειες.
Η επιχειρηματικότητα είναι αλληλένδετη με την κοινωνία, το περιβάλλον που λειτουργούν είναι το ίδιο και επομένως υπάρχει αλληλεξάρτηση. Όσο η κοινωνία εξελίσσεται, το ίδιο θα γίνεται και με την επιχειρηματικότητα.
* Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups
+302114094901
www.stellarlight.gr