Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ερωτήσεις – σε φίλους, συναδέλφους ή αφεντικά – μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε αδύναμοι ή ανασφαλείς.
«Αλλά η απλή αυτή κίνηση του να κάνετε τις ερωτήσεις που θέλετε, μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει. Αν γνωρίζετε τις σωστές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε, μπορείτε να αποκτήσετε επιρροή και να κάνετε ακόμη και τους ανθρώπους γύρω σας να αλλάξουν γνώμη σε διάφορα θέματα», λέει ο ειδικός στην επικοινωνία, Ματ Άμπραχαμς.
«Το να κάνετε μια ερώτηση σας φέρνει σε θέση ισχύος», λέει ο Άμπραχαμς, λέκτορας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στο CNBC Make It. «Μπορώ στην πραγματικότητα να αυξήσω το κύρος μου και να μειώσω το δικό σας κύρος όταν κάνω μια «προκλητική» ερώτηση».
Οι αποτελεσματικοί ηγέτες συχνά εξισορροπούν την αξιοπρέπειά τους με την ταπεινότητα. Είναι πρόθυμοι να μάθουν και να συνδεθούν με τους συναδέλφους τους, λένε οι ειδικοί. Αλλά δεν θα σας βοηθήσει κάθε ερώτηση να προχωρήσετε μπροστά. «Πρέπει να ξέρετε πώς, πότε και γιατί κάνετε την ερώτηση για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη επιρροή», λέει ο Άμπραχαμς.
Η συνταγή για μια καλή ερώτηση
«Οι καλές ερωτήσεις περιέχουν τρία στοιχεία», λέει ο Άμπραχαμς:
- Είναι συνοπτικές, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του ακροατή.
- Βασίζονται σε αυτά που έχει πει ο άλλος – προάγουν τη συζήτηση, αντί να παραφράζουν ή να συνοψίζουν
- Περιστρέφονται γύρω από μια συγκεκριμένη ιδέα – την «ουσία» του θέματος της συζήτησης
«Αυτό που θα ρωτήσετε θα πρέπει να είναι γρήγορο, σαφές και αρκετά συγκεκριμένο, ώστε οι ακροατές να καταλαβαίνουν το νόημα που προσπαθείτε να περάσετε», λέει ο Άμπραχαμς.
Πώς να εξασκηθείτε στο να κάνετε ερωτήσεις
Το να κάνετε καλές ερωτήσεις, ειδικά για να πείσετε, να επηρεάσετε ή να αλλάξετε τη γνώμη κάποιου, χρειάζεται εξάσκηση. «Ξεκινήστε με μικρά βήματα. Για παράδειγμα, στις καθημερινές σας συζητήσεις, προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα για το άλλο πρόσωπο ή το θέμα της συζήτησης, σαν να κάνετε μια μικρή συνέντευξη», συνιστά ο Άμπραχαμς.
«Το πιο σημαντικό όμως, είναι πάντα να ακούτε τους άλλους ανθρώπους πριν τους ρωτήσετε οτιδήποτε», λέει ο Άμπραχαμς.
«Κάθε φορά που ακούτε πραγματικά τον ομιλητή, του δείχνετε ότι είστε παρόντες», λέει ο Άμπραχαμς. «Έτσι, όταν έρθει η ώρα να ρωτήσετε κάτι, το άλλο άτομο θα είναι πιο πιθανό να σας ακούσει προσεκτικά και να συνεργαστεί. Αυτό σας βοηθάει να αναπτύξετε αυτή τη σχέση μακροπρόθεσμα».