Η βαθιά ύφεση του 2020 θα εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος κοντά στο 200% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τον υψηλότερο δείκτη μετά την Ιαπωνία!
του Λουκά Γεωργιάδη
Μέσα σε συνθήκες ύφεσης που συνδέονται με μια υγειονομική "βόμβα" που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, κάτι τέτοιο θα αρκούσε για να μας οδηγήσει στα... Ταρταρα. Και όμως δεν συμβαίνει αυτό. Φυσικά και δεν είμαστε Ιαπωνία, όπου το δημόσιο χρέος κινείται στο 240% του ΑΕΠ. Θα λέγαμε ότι είμαστε το ακριβώς αντίθετο. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως; Η Ελλάδα λόγω του προγράμματος δανειακής στήριξης είναι μια άκρως προστατευμένη χώρα. Είναι εντός της Ευρωζώνης και με το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου (ομόλογο παγκόσμιας αναφοράς) να κινείται στο 1%! Το χαμηλό επιτόκιο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το διαπραγματεύσιμο χρέος στις αγορές δεν ξεπερνάει το 15%, ενώ η μέση σταθμική διάρκεια είναι 20,2 χρόνια. Επιπλέον, με τα ταμειακά διαθέσιμα των €37,5 δισ., η Ελλάδα είναι θωρακισμένη έναντι κρίσεων, τουλάχιστον για 20 χρόνια ακόμη! Δηλαδή, έως το 2040. Ωστόσο, αν δεν προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, το 2040 είναι τόσο κοντά αναλογικά, όσο και η... 28η Οκτωβρίου!
Οι αγορές "επενδύουν" στα ελληνικά ομόλογα γιατί έχουν εμπιστοσύνη στις κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και γιατί ξέρουν ότι αγοράζουν σε ευρώ και θα πληρωθούν σε ευρώ. Επιπλέον, δεν έχουν το άγχος του γενικού "ξεφορτώματος" από funds λόγω μια παγκόσμιας αναταραχής, καθώς το 75% του δημοσίου χρέους της Ελλάδας είναι αγορασμένο από κράτη. Γι αυτόν άλλωστε τον λόγο μας τέθηκαν όροι, προκειμένου οι λαοί της Ευρωζώνης, να μας δανείσουν.
Αν όλα αυτά συνιστούν οικονομικό παράδοξο, κοιτάξτε τώρα τι συμβαίνει με την Τουρκία. Η γειτονική μας χωρα είχε μέχρι πρότινος έναν από τους χαμηλότερους όρους Χρέος/ΑΕΠ σε ολόκληρη την υδρόγειο. Η αλματώδης ανάπτυξη των τελευταίων 15 ετών, κατατάσσει πλέον την τουρκική οικονομία στην 14η θέση της παγκόσμιας λίστας ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ, αλλά υπολείπεται σημαντικά της Ελλάδας ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αντιστοίχως, η Ελλάδα έχει υπερτριπλάσιο κατά κεφαλήν χρέος σε σχέση με την Τουρκία!
Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ωστόσο, θα της δώσει (αν προσφύγει) το 1/3 των χρημάτων που έχει πραγματικά ανάγκη! Γι αυτό είναι μονόδρομος για τη γειτονική χώρα με το πολύ χαμηλό δημόσιο χρέος αλλά με ένα νόμισμα... κουρελόχαρτο, να κάνει πίσω ως προς τους λεονταρισμούς της στη Μεσόγειο, γιατί θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Και δεν θα το πληρώσει γιατί θα... μιλήσουν τα όπλα, αλλα γιατί θα μιλήσει το υπερ-όπλο: το χρήμα. Είναι η Ευρωζώνη, ανόητε! Είμαστε τυχεροί που έχουμε ευρώ και μας έχει διατηρήσει ζωντανούς, όταν την ίδια στιγμή το σώμα της ελληνικής οικονομίας βρίθει μεταστατικών όγκων!