Οι αμερικανικές εκλογές αναμένεται να εξελιχθούν σε ντέρμπι, όπως ακριβώς συμβαίνει στις αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, με τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι Δημοκρατικοί.
Η νίκη του Τραμπ το 2016 απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον ήλθε από τις πολιτείες που ήταν βαρόμετρο, καθώς (για όσους δεν το ξέρουν...), οι Δημοκρατικοί ήταν αυτοί που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, αλλά ήταν χωρίς αντίκρισμα, καθώς έχασαν κρίσιμες πολιτείες, στις οποίες επικράτησε το Τραμπ. Η Κάμαλα Χάρις φαίνεται ότι έχει ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις καθώς έχει πιο διευρυμένο ακροατήριο σε σχέση με αυτό που είχε ο απερχόμενος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Τώρα, το πρόβλημα βρίσκεται στην πλευρά του Τραμπ, ο οποίος λόγω ηλικίας φαίνεται... παππούς μπροστά στην αντίπαλο του και πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να μην εκτεθεί. Βεβαίως, είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Οι αγορές βρίσκονται σε φάση ηρεμίας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, χαιρετίζοντας την αποχώρηση Μπάιντεν, η οποία ήταν επιβεβλημένη για λόγους υγείας, αλλά και γοήτρου για την ισχυρότερη χώρα του πλανήτη. Στη διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας εξακολουθεί να παραμένει η ίδια ανησυχητική... ηρεμία, ενώ στη Μέση Ανατολή δεν έχει γίνει κάποιο μεγάλο... μπαμ, ικανό να ανατρέψει τις ισορροπίες στις αγορές. Στην παρούσα φάση υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να συνεχιστεί η αισιοδοξία των επενδυτών, αλλά όταν βρισκόμαστε σε περιόδους αβεβαιότητας, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα προκύψει την επόμενη στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αμερικανικές εκλογές θα αποτελέσουν τη νέα αφετηρία των εξελίξεων για τον πλανήτη και τις αγορές. Μέχρι τότε, οι επενδυτές μπορούν να αισιοδοξούν για την καταγραφή ικανοποιητικών αποδόσεων...
Αγώνας δρόμου του Μητσοτάκη για την επίτευξη δύσκολων στόχων
Η κυβέρνηση έχει αφοσιωθεί στην παραγωγή έργου και ο Μητσοτάκης ξέρει ότι έχει μικρή πίστωση χρόνου από την κοινωνία.
Η αγωνία του πρωθυπουργού είναι το πότε θα εμφανιστούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο μέτωπο της ακρίβειας, ενώ η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Θα προωθηθούν μέτρα που παραπέμπουν σε... σοσιαλιστικό περιβάλλον με την πληρωμή ενοικίου σε ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη στεγαστική κρίση. Ακρίβεια και στέγη είναι τα δύο πιο σημαντικά κεφάλαια της διαδρομής του Κυριάκου Μητσοτάκη προς μια νέα εκλογική νίκη το 2027. Ο ίδιος γνωρίζει ότι παίζει χωρίς αντίπαλο, αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να κλωτσάει την μπάλα σε... κενό τέρμα και αυτή να πηγαίνει στην εξέδρα!
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ αποτελούν πολύτιμη "προίκα" για την ολοκλήρωση έργων και προγραμμάτων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στο τέλος της... διαδρομής, ο Μητσοτάκης ξέρει ότι πρέπει να δείξει στους πολίτες μια ισχυρή Ελλάδα γεωπολιτικά και στρατιωτικά και μια χώρα όπου θα έχουν ολοκληρωθεί ή θα βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής σημαντικά έργα υποδομής, ενώ η πολίτες θα... γκρινιάζουν λιγότερο για ζητήματα της καθημερινότητας τους που έχουν να κάνουν με τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, τα ενοίκια, τους μισθούς, αλλά και την υγεία και την εγκληματικότητα. Αν όλα πάνε... δεξιά, τότε ο πρωθυπουργός μπορεί να αισιοδοξεί ότι θα επαναπατρίσει κάποιο σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων, οι οποίοι εγκατέλειψαν φέτος τη Νέα Δημοκρατία, αν και της είχαν δώσει 41% στις εθνικές εκλογές του 2023, υπό τον φόβο επιστροφής του Τσίπρα. Τώρα, δεν υπάρχει αυτός ο φόβος και το εκλογικό σώμα είναι πολύ πιο... ελεύθερο για μετακινήσεις και γενικώς για ανακάτεμα της τράπουλας!
Η πρωτιά Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βγάλουν τα μάτια τους και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του πρωθυπουργού. Μόνο που δεν γνωρίζουμε αν αυτό αρκεί για να τον οδηγήσει στην αυτοδυναμία στις εκλογές του 2027...
Η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ και τα νέα σενάρια που πρέπει να επεξεργαστεί ο Μητσοτάκης ενόψει 2027...
Οι χθεσινές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν πλήρως τη στήλη, η οποία μονότονα επισημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε νέα φάση συρρίκνωσης και πρόκλησης μεγαλύτερου ρήγματος στην Κεντροαριστερά, λαμβάνοντας υπόψιν και το διαιρεμένο ΠΑΣΟΚ των πολλών υποψηφίων στην εσωκομματική μάχη του Οκτωβρίου.
Χθες, είχαμε ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Κασσελάκης, στην πρώτη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, "στήθηκε" για να προκαλέσει χάος. Όταν οι σύντροφοι του είπαν ότι το συνέδριο δεν πρέπει να συμπίπτει με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν υπάρχουν κείμενα και μπούσουλας για το συνέδριο, αυτός τους είπε ότι αυτή είναι μια ηττοπαθής στάση και κάλεσε όσους διαφωνούν με τις αποφάσεις του, να... φύγουν! Στην... προτροπή του ανταποκρίθηκε ολόκληρη η... Τσιπροφρουρά, καθώς αποχώρησε από τη διαδικτυακή συζήτηση.
Μετά τα χθεσινά γεγονότα, φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των Συριζαίων που περιμένουν τον "άχαστο" αρχηγό να κάνει κάτι, πριν είναι πολύ αργά. Ωστόσο, ο Τσίπρας έχει χάσει ήδη την εσωκομματική μάχη από τον Κασσελάκη, αλλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένει μέχρι να δει τον Κασσελάκη να πέφτει και να αναλαμβάνει και πάλι ηγετικό ρόλο στο κόμμα. Βεβαίως, υπάρχει και το σενάριο παραμονής του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησης 5-6 βουλευτών της επιρροής του, ώστε το κόμμα να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ! Κάποιοι βλέπουν τον Τσίπρα ως σωτήρα για να κρατήσει το κόμμα. Κάτι ανάλογο με τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο, αρκετοί περιμένουν από το 2010 να αναλάβει την πρωθυπουργία!!!
Ο Κασσελάκης είναι... σκληρός παίκτης και δεν θα παραδώσει το κόμμα σε κανέναν. Κάνει ό,τι γουστάρει και δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε... εκκαθαριστικές "επιχειρήσεις". Βέβαια, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι από τη στιγμή που έχει τον Πολλάκη, δεν έχει... κανένα λόγο ανησυχίας! Η πορεία προς χαμηλότερα ποσοστά είναι... σίγουρη! Στο τέλος θα "φάει" τον Σφακιανό με τα... διπλά βιβλία, θα αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και θα "χτίσει" ένα προσωπικό κόμμα, το οποίο θα ξεκινήσει από χαμηλότερα ποσοστά. Ο Κασσελάκης έχει κάνει τις επιλογές του. Προτιμά ένα... ιδιωτικής χρήσεως κόμμα, το οποίο μπορεί να πάρει ένα ποσοστό μεταξύ 12%-15% στις επόμενες εκλογές, αλλά θα είναι... καθαρό από "ζιζάνια"! Και ας είναι και τρίτο...
Ο δρόμος που έχει επιλέξει ο Κασσελάκης για σκληρή ρήξη στο εσωτερικό του κόμματος, ενισχύει περαιτέρω την κυριαρχία του Μητσοτάκη. Όταν σε ένα κόμμα δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα αυτονόητα, τότε πώς είναι δυνατόν αυτό το κόμμα να θέλει να κυβερνήσει; Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, αν και εκεί η κυβέρνηση παρακολουθεί πιο προσεκτικά τις εξελίξεις και ο Μητσοτάκης θα καθορίσει τη στρατηγική και την τακτική βάσει του νέου αρχηγού και των νέων συσχετισμών που θα διαμορφωθούν μετά τις εσωκομματικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου. Το ρίσκο Κασσελάκη για τη δημιουργία ενός προσωπικού κόμματος, θα κλείσει τους δρόμους της συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπορεί να εδραιωθεί στη δεύτερη θέση, ασκώντας τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε στην παρούσα είτε στην επόμενη Βουλή. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει εκ νέου έδαφος, τότε το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα, οπότε δεν θα υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να συμπράξει με τη Νέα Δημοκρατία για τη συγκρότηση συγκυβέρνησης το 2027.
Ένας συρρικνωμένος και προβληματικός ΣΥΡΙΖΑ που θα βρίσκεται στην τρίτη θέση με το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση, θα οδηγήσει μοιραία τον Μητσοτάκη, σε αλλαγή τακτικής. Αν ο Κασσελάκης... φάει τα μούτρα του και οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ χαμηλότερα από το ΠΑΣΟΚ, τότε ο Μητσοτάκης δεν έχει παρά να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να επιδιώξει την αυτοδυναμία το 2027, αλλά με χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό που έλαβε η ΝΔ πέρυσι. Η διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το πλέον επιθυμητό σενάριο για τον Μητσοτάκη, καθώς το ΠΑΣΟΚ μπορεί να "παίξει" ρόλο κυβερνητικού εταίρου, μόνο αν βρεθεί στην τρίτη θέση. Από τον Οκτώβριο και μετά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το... πανηγύρι στα δύο κόμματα της Κεντρο-Αριστεράς, θα έχουμε νέα δεδομένα για να εκτιμήσουμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το πολιτικό σκηνικό έως τις εκλογές του 2027...