Στην προσπάθειά τους να επεκταθούν διεθνώς, πολλές κινεζικές καταναλωτικές μάρκες στρέφουν την προσοχή τους στη Σιγκαπούρη. Η περιοχή, που ενώνει ασιατικούς και δυτικούς πολιτισμούς, θεωρείται ιδανική για την αποτελεσματική δοκιμή νέων στρατηγικών.
Μόνο τον Αύγουστο, η κινεζική μάρκα τσαγιού Chagee άνοιξε τρία νέα καταστήματα στη Σιγκαπούρη, ενώ η Pop Mart, μια γνωστή εταιρεία συλλεκτικών παιχνιδιών από το Πεκίνο, ολοκλήρωσε τη δεύτερη ετήσια έκθεση παιχνιδιών της στην περιοχή με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 καλλιτεχνών.
Η στρατηγική των κινεζικών εταιρειών επικεντρώνεται, πλέον, στη Νοτιοανατολική Ασία μέσω της Σιγκαπούρης. Σύμφωνα με τον Xiaofeng Wang, κύριο αναλυτή της Forrester, η Σιγκαπούρη θεωρείται στρατηγικό σημείο για τις κινεζικές εταιρείες που επιδιώκουν να επεκταθούν διεθνώς.
«Η Σιγκαπούρη είναι το μέρος, που η Ανατολή συναντά τη Δύση, σωστά; Οπότε για όσες κινεζικές εταιρείες, σχεδιάζουν να επεκταθούν στο εξωτερικό, νομίζω ότι η Σιγκαπούρη είναι η τέλεια λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Pop Mart πουλά τα προϊόντα της σε 30 χώρες μέσω διαδικτυακών ή φυσικών καταστημάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Οι πωλήσεις της στο εξωτερικό κατά το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 260% σε ετήσια βάση σε 1,35 δισ. γουάν (189,90 εκατ. δολάρια). Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αύξηση των συνολικών πωλήσεων τουλάχιστον κατά 60%, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.
Οι κινεζικές μάρκες, όπως η Chagee, «αγκαλιάζουν» πλέον, την κινεζική τους ταυτότητα και χρησιμοποιούν την πολιτιστική τους κληρονομιά για να ξεχωρίσουν στις διεθνείς αγορές.
«Μετά από δεκαετίες που απλώς κατασκεύαζαν δυτικά προϊόντα, οι κινεζικές εταιρείες λανσάρουν όλο και περισσότερο τα δικά τους εμπορικά σήματα. Η νέα γενιά κινεζικών εμπορικών σημάτων είναι διαφορετική – δεν προσπαθούν να κρύψουν την «κινεζική τους ταυτότητα», δήλωσε ο Wang της Forrester.
Η Chagee, για παράδειγμα, έχει ενσωματώσει στοιχεία της παραδοσιακής κινέζικης όπερας στο όνομά της και στοχεύει στην επέκταση σε οκτώ χώρες, με έμφαση στη Σιγκαπούρη.
Προκλήσεις και εμπόδια
Ενώ κάποιες κινεζικές εταιρείες, όπως η Hidden Wooo, ανθίζουν, άλλες αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω πολιτιστικών διαφορών. Η Dodo Sugar, για παράδειγμα, αναφέρει, ότι είναι δύσκολο να μεταφέρει τις πολιτιστικές αξίες των προϊόντων της σε διεθνές κοινό.
Οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να προσαρμοστούν σε νέες στρατηγικές μάρκετινγκ, όπως η χρήση πλατφορμών όπως το TikTok, ενώ απομακρύνονται από το WeChat. Παρά τις προκλήσεις, η επέκταση σε αγορές όπως η Σιγκαπούρη δείχνει να είναι μια στρατηγική με αυξανόμενη σημασία για τις κινεζικές εταιρείες.