Το ακριβό δολάριο δεν εμποδίζει να δούμε τα οφέλη από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο από τα 124 δολάρια το βαρέλι προ μηνός, βρίσκεται τώρα στα 96 δολαρίων!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Καλό νέο το προαναφερόμενο για το... ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας και φυσικά την τσέπη μας. αλλά πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι η απότομη πτώση της τιμής του "μαύρου χρυσού", ενσωματώνει τις αυξημένες πιθανότητες για ύφεση. Η εβδομάδα ξεκινάει με την ελπίδα καλύτερων προσδοκιών στις αγορές, μετά το ράλι της Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με το οποίο καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας. Καταλύτης της ανάκαμψης του χρηματιστηριακού δείκτη ήταν τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις, τα οποία τόνωσαν την ψυχολογία των επενδυτών.
Ωστόσο, σοκάρει η πρόβλεψη της Bank of America για... βύθιση του S&P 500 στις 3.600 μονάδες φέτος! Σημειώνεται ότι "ο δείκτης των δεικτών", έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής στις 4.536 μονάδες. Εάν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας, τότε αυτό ισοδυναμεί με βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Βέβαια, το σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί από τη στιγμή που η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει επιθετική αύξηση των επιτοκίων, ως ανάχωμα στις πληθωριστικές τάσεις. Πάντως, αυτό που ζούμε σήμερα ίσως να είναι... παιδική χαρά, σε σχέση με αυτά που θα έρθουν το χειμώνα.
Η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αναπόφευκτα σε ύφεση, ο βαθμός της οποίας θα εξαρτηθεί από τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν, στην ενεργειακή σκακιέρα. Όπως γράψαμε στη στήλη την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ρώσος χασάπης, λόγω του εντυπωσιακά υψηλού εμπορικού πλεονάσματος, μπορεί να θέσει σε δοκιμασία την Ευρώπη για 2-3 μήνες στερώντας της πολύτιμες ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν να... ανατινάξουν το κοινωνικό οικοδόμημα της. Ο Πούτιν περιμένει στη γωνία για να προκαλέσει ενεργειακό και επισιτιστικό σοκ. Η Ευρώπη δείχνει προς τα έξω ότι βρίσκεται σε θέση άμυνας, χωρίς να πείθει αυτή τη στιγμή, ότι μπορεί να αποτελέσει ολοκληρωτικά την απειλή. Ωστόσο, πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και σίγουρα η Ευρώπη δεν... κοιμάται. Σε κάθε περίπτωση, τον επόμενο χειμώνα, θα δοκιμαστούν οι αντοχές των πάντων. Του Πούτιν, της Ευρώπης και των πολιτών.
Από την άλλη πλευρά, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ιταλία, όπου οι πάντες έχουν πέσει και παρακαλούν τον Μάριο Ντράγκι σαν να είναι... Θεός! Η παραίτηση του μετά την αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα των "Πέντε Αστέρων" ήταν καταλυτική, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του "Σούπερ Μάριο", έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, ο ιδιαιτέρως θεσμικός πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, το έφερε... βαρέως και τώρα έχουν πέσει όλοι πάνω του για να μην εγκαταλείψει τη μάχη. Πιθανή απώλεια του Μάριο Ντράγκι που επί 6 χρόνια είχε τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι μια πολύ μεγάλη απώλεια συνολικά και θα συνιστούσε πλήγμα για την Ευρώπη σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, λόγω της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφώσει η ρωσική εισβολή. Ο Ντράγκι και ο Μακρόν αποτελούν τους πλέον κρίσιμους κρίκους στην αλυσίδα της νέας Ευρώπης που πρέπει να σχεδιαστεί, μετά την αλλαγή των συνόρων και τη νέα τάξη πραγμάτων που προκάλεσε ο Πούτιν στην Ουκρανία.
Κατά τα λοιπά, στις εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις, περιμένουμε την έναρξη των ανακοινώσεων για τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου ή α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης, από τα οποία θα βγουν πολύτιμα συμπεράσματα σε σχέση με την πορεία της οικονομίας. Ιδιωτική κατανάλωση, τουρισμός, εξαγωγές, επενδύσεις είναι σίγουρο ότι έως το τέλος του εννεάμηνου θα τροφοδοτούν τις ανοδικές τάσεις στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Όσο για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Από τον Πούτιν μέχρι τον Ερντογάν και τον... κορωνοϊό!