Αν το δημόσιο χρέος δεν ήταν ρυθμισμένο και δεν υπήρχε μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων, η χθεσινή έκρηξη των αποδόσεων των δεκαετών τίτλων ακόμα και πάνω από το 5% θα είχε ήδη επαναφέρει μνήμες μνημονίων.
Ευτυχώς, το γεγονός ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες κινούνται στη ζώνη των 7-8 δισ. ευρώ το έτος για κάθε ένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια και συντηρούνται ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, απομακρύνει τον κίνδυνο. Ακόμα και εάν δεν έβγαινε καθόλου στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ για την επόμενη τετραετία και πάλι το δημόσιο δεν θα χρεοκοπούσε, αναφέρει το euro2day.
Αυτό καθόλου δεν σημαίνει πως ο ΟΔΔΗΧ δεν θα επιχειρήσει νέα έξοδο στις αγορές έως το τέλος του έτους. «Καθαρή» έξοδος με «κλασικές» εκδόσεις ομολόγων δεν θα πρέπει να αναμένεται, όσο οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα του 3%-3,5%. Αντίθετα, στο τραπέζι των επιλογών υπάρχουν κινήσεις με μειωμένο ρίσκο, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν ακόμα και σε περιβάλλον «απαγορευτικών» αποδόσεων.
Το βασικό «όπλο» του ΟΔΔΗΧ στο πλαίσιο του Plan B είναι τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου ύψους 53 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν «χετζαριστεί» μέσω swap. Έτσι μια έκδοση η οποία θα γινόταν για παράδειγμα στο 5%, με την τιμή να διαμορφώνεται κοντά στο 75, με παράλληλο κλείσιμο ενός μέρους των εν λόγω swap, θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή στο 93 και την απόδοση οριακά κάτω από 3%.
Ο ΟΔΔΗΧ επιθυμεί να διατηρήσει ενεργή την «επικοινωνία» με τις αγορές ακόμα και σε ταραγμένες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από τις αρχές του έτους με εκδόσεις και επανεκδόσεις έχουν αντληθεί 7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 12 δισ. ευρώ του φετινού προγράμματος και έως το τέλος του έτους ο χρόνος είναι πολύς. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει βάλει στο τραπέζι το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, το οποίο στον κατάλληλο χρόνο μπορεί να ενεργοποιηθεί.
Στο μεσοδιάστημα, το οικονομικό επιτελείο θα φροντίσει να στείλει ισχυρά μηνύματα στις αγορές. Την ερχόμενη Δευτέρα, η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα συνοδεύεται με προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη φέτος ( 5,3%) και για χαμηλότερο του αναμενόμενου πρωτογενούς ελλείμματος. Ο πήχης σύμφωνα με πληροφορίες μετακινείται από το 2% του ΑΕΠ στην περιοχή του 1,7%-1,8% σε πρώτη φάση, με πιθανότητα ακόμα καλύτερων τελικών επιδόσεων, αν επαληθευτεί για παράδειγμα η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 6% φέτος. Αντίστοιχη προσαρμογή θα γίνει και στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023, με τον πήχη να μπαίνει χαμηλότερα από το 1% αλλά σαφώς πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ.