Σκληρή παρτίδα πόκερ...
Εισήλθαμε στην 34η μέρες του πολέμου και δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Οι καθημερινές κινήσεις στη σκακιέρα του πολέμου δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από μια συζήτηση σχετικά με την αποκλιμάκωση του πολέμου.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο χασάπης Πούτιν μετράει μεγάλες απώλειες, ο Ζελένσκι βλέπει ισοπεδωμένες πόλεις και η Δύση προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της σε μια νέα πορεία, η οποία μας ωθεί να ξεχάσουμε την παγκοσμιοποίηση, όπως της γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Οι ανακοινώσεις Μπάιντεν για εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ, άνω των 800 δισ. δολαρίων (!), μας στέλνει ένα μήνυμα... μακράς διάρκειας: για πάρα πολλά χρόνια, ο κόσμος θα κινείται μεταξύ οικονομική πολέμου και πολεμικών ανταγωνισμών ή απειλής για πολεμικές συγκρούσεις. Το έργο περιλαμβάνει και τον... τρελό του χωριού που μπορεί να πατήσει... κατά λάθος το κουμπί, που θα μας βάλει πιο βαθιά στην αβεβαιότητα. Οι 7 ισχυροί του πλανήτη στέλνουν το μήνυμα στον Πούτιν ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν σε ρούβλια, ο Αμπράμοβιτς και κάποιοι Ουκρανοί διαπραγματευτές δηλητηριάστηκαν (όχι από... χόρτα), ο σφαγέας της Μόσχας έξαλλος για τη ζημιά που έχει υποστεί και θα υποστεί το ρωσικό... μαντρί του, έχει δώσει εντολή ισοπέδωσης σε όσο γίνεται περισσότερες πόλεις και χωριά. Ο στόχος του είναι ξεκάθαρος. Δεν θέλει να βρουν τίποτα όρθιο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Τα περί... αποναζιστοποίησης, τα οποία υιοθετούν και διάφοροι ανεγκέφαλοι Πουτινόφιλοι εντός Ελλάδος είναι για μικρά παιδιά. Και μέσα σε όλα αυτά οι Ρώσοι λένε ότι θα σταματήσουν τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Είμαστε ξεκάθαρα σε μια ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο και τα αντίπαλα στρατόπεδα ποντάρουν στο... ατύχημα του άλλου, λόγω μη λειτουργίας του. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Πιο θετικές οι αγορές
Η χθεσινή εικόνα των χρηματιστηρίων ήταν ενθαρρυντική, καθώς έκλεισαν με άνοδο, ενώ από την άλλη πλευρά, στα εμπορεύματα είχαμε πίεση. Για παράδειγμα το Πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 9% ή 10 δολάρια (στα 110 δολ.), ο χρυσός πιέστηκε σχεδόν κατά 2% και "γλίστρησε" προς τα 920 δολάρια ανά ουγκιά.
Οι αναλυτές του δυτικού κόσμου προσπαθούν να προσεγγίσουν τις βραχυμεσοπρόθεσμες συνέπειες στο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο και να ιχνηλατήσουν την πορεία των επόμενων δεκαετιών με άξονα την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Το ενδεχόμενο σχετικά υψηλού πληθωρισμού και καθηλωμένης ανάπτυξης για πολλά χρόνια είναι υπαρκτό. Τα επιτόκια θα ανέβουν και η περίοδος του πολύ φτηνού χρήματος τελειώνει. Οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως oi FED και ΕΚΤ έχουν προαναγγείλει αρκετές αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό με μια πρώτη ανάγνωση σημαίνει ότι αγορές, όπως αυτές των ακινήτων, θα έχουν κάποιο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Το πού θα φτάσει η κατάσταση θα το δείξει ο καιρός. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα έχουμε πολύ χειρότερες εξελίξεις σε σχέση με αυτές που ήδη φαίνονται...
Καλά νέα για την Ελλάδα
Στο πρώτο δίμηνο του έτους, ο προϋπολογισμός πήγε καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αντί για πρωτογενές έλλειμμα 239 εκατ. ευρώ, έκλεισε με πλεόνασμα 840 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 2 δισ. ευρώ. Βέβαια, δεν υπήρξε κάτι συγκλονιστικό σε επίπεδο εσόδων. Απεναντίας. Τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ, αλλά η παρτίδα σώθηκε λόγω περιορισμού των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι στο πρώτο δίμηνο δημιουργήθηκε ένα μικρό απόθεμα για τους επόμενους δύσκολους μήνες. Η κυβέρνηση έχει ένα περιθώριο έξτρα παροχών, αλλά, οι όποιες κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές. Άλλωστε, κανείς δεν έχει ορατότητα και δεν μπορεί να προβλέψει. Αυτό είναι το χειρότερο για τις οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, μπορείς να προνοήσεις, ώστε οι επιπτώσεις να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει είναι αυτή που αφορά το πρώτο τρίμηνο, το οποίο κλείνει με ανάπτυξη. Στα θετικά της χθεσινής ημέρας εντάσσεται και η έγκριση των διοικήσεων του ESM και του EFSF σχετικά με την αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και μέσω διμερών συμφωνιών με κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης του μνημοανίου. Ξεχρεώνουμε από κει, παραμένει το χρέος προς τον Ευρωπαίκό Μηχανισμό Στήριξης, αλλά είναι πλήρως ελεγχόμενη η κατάσταση. Αρκεί να μην στραβώσουν εντελώς τα πράγματα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος εντός Ευρωζώνης και με το δεύτερο μεγαλύτερο στο... διαγαλαξιακό σύστημα, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Άρα, τα πάντα πρέπει να είναι μετρημένα και νοικοκυρεμένα...
Super story οι ελληνικές τράπεζες
Γράφαμε χθες για για τους ύμνους μεγάλων επενδυτικών "σπιτιών", σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το οποίο βασίζεται σε μια ιστορία επιτυχίας του τουριστικού κλάδου. Οι μεγάλοι του πλανήτη είναι... ερωτευμένοι με τις ελληνικές τράπεζες. Χθες, είχαμε και την Standard & Poor's να υπερθεματίζει. Έχει σημασία όταν μιλάμε για τον κορυφαίο οίκο αξιολόγησης και ιδίως σε τέτοιες... σκληρές εποχές. Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και έρχεται να "κουμπώσει" με τις θετικές προβλέψεις της Goldman Sachs, αλλά και τις πρόσφατες θετικές εκθέσεις από τους κορυφαίους επενδυτικούς κολοσσούς του κόσμου, όπως η Citigroup, η JP Morgan και η Morgan Stanley. Το θετικό κλίμα από τους διεθνείς οίκους για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είχε αντίκρισμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με μεγάλη 2,42%. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει ένα από τα κορυφαία stories παγκοσμίως και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο. Οι αγορές εμπιστεύονται τις κινήσεις της κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν υπάρχει στο... κάδρο των "κακών μαθητών", αλλά όταν έχει γυρίσει ο κόσμος... ανάποδα με τον κορωνοϊό και την... Πουτινοεισβολή, το μόνο που μπορεί να σκεφτεί κάποιος είναι η... γκαντεμιά!