Ο πόλεμος που μαίνεται, το κυβερνητικό στοίχημα για το φθηνό ρεύμα και η μάχη των παρόχων ενέργειας για τα μερίδια
Συνηθίσαμε πλέον τα εγκλήματα του Πούτιν και οι αγορές αποκτούν βαθμό... ανοσίας, ανάλογο με αυτόν που έχουμε αποκτήσει ως κοινωνία για τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς από τον κορωνοϊό.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Οι αγορές αναμένουν την... D-day της 9ης Μαίου, όπου εκτιμάται ότι οι Ρώσοι, 77 χρόνια μετά τη νίκη κατά των Ναζί και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα μπορούν να παρουσιάσουν κάτι ως... νίκη στην Ουκρανία. Δεν ξέρουμε ωστόσο, αν θα σταματήσουν εκεί. Η 9η Μαίου μπορεί να σημάνει το τέλος της... ειδικής επιχείρησης των Ρώσων στην Ουκρανία, αλλά μπορεί να αποτελέσει και την πρώτη ημέρα μιας νέας φάσης του πολέμου.
Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι οργανώνουν τα κείμενα των θέσεων τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο τέλος του μηνός, έτσι ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η απεξάρτηση από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας, αλλά και οι τρόποι που θα στριμώξουν ακόμη περισσότερο τους Ρώσους, μέσα από την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι Ευρωπαίοι βάζουν τώρα τις βάσεις για να έχουμε έναν όσο γίνεται λιγότερο... τσουχτερό χειμώνα, όταν οι ανάγκες για φυσικό αέριο και ρεύμα θα είναι μεγαλύτερες...
Γενναία μέτρα από την κυβέρνηση
Και ενώ στην Ουκρανία, τα... κακά νέα εξακολουθούν να αποτελούν τον κανόνα, η Ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μείωσης των επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχοντας ως στόχο να μείνουμε με το... στόμα ανοικτό!
Σε λίγες ημέρες θα μάθουμε πόσο δραστικά θα μειωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος, ενώ όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τα τελειώσει η... τραγωδία με τους λογαριασμούς που είναι 4 και 5 φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι. Άλλωστε, η κυβέρνηση ξέρει ότι αν δεν φανεί μια εντυπωσιακή μείωση στους λογαριασμούς, τότε τα πράγματα στις εκλογές του 2023 θα είναι... αρκετά δύσκολα. Γι αυτό, των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι παίζουν την... κολοκυθιά, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μονομερή μέτρα. Από την άλλη, μαθαίνουμε ότι η δέσμη μέτρων που έχουν καταθέσει οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου στις Βρυξέλλες, θα μας καλύπτει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αν χρειαστεί και... συμπλήρωμα, αυτό θα γίνει σε εθνικό επίπεδο. Όταν ο κόσμος νιώσει στους λογαριασμούς το όφελος, τότε η κυβέρνηση θα πάρει μια βαθιά ανάσα. Οι ξένοι έχουν επενδύσει τα πάντα σε κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω και αν χρειαστεί μετά τις εκλογές, να γίνει σύμπραξη με κάποιο κόμμα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ! Και φυσικά δεν μπορεί να γίνει... κουβέντα για κόμματα τύπου ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 (αν κατορθώσει να εισέλθει στη Βουλή), αλλά για κάποιο άλλο σχήμα που μπορεί να περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του Εθνικού Κοινοβουλίου. Άρα, τι απομένει; Ευκολάκι η απάντηση...
Τι δείχνουν τα μερίδια στην αγορά ενέργειας
Ο Μάρτιος ήταν ένας πολύ δύσκολος μήνας όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τους παρόχους ενέργειας, καθώς η αναστάτωση μπορεί να ήταν μεγάλη, ωστόσο, η εικόνα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.
Από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προκύπτει ότι η ΔΕΗ είχε μερίδιο 64,39% έναντι 64,59% το Φεβρουάριο, ενώ άνοδο σημείωσαν η Protergia του Ομίλου Mytilineos στο 6,98% από 6,97%, ο ΗΡΩΝ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 6,52% από 6,48%, η Elpedison με 6,14% από 5,90%, η NRG με 4,47% από 4,36%, η Ζeniθ με 1.91% από 1.89% και η Volton με 1.50% από 1.47%. Αντίθετα, για τη Watt and Volt το μερίδιο υποχώρησε στο 2.24% από 2.33%, για το Φυσικό Αέριο Αττικής στο 2.08% από 2.12% και για τη Volterra στο 2.00% από 2.09%.
Όσον αφορά στα μερίδια αγοράς ανά κατηγορία πελατών στην υψηλή τάση η ΔΕΗ είχε μερίδιο 90,93% και ακολούθησε η Elpedison με 7,98%, στη μέση τάση η ΔΕΗ με 40,48% και ακολούθησαν η Protergia με 13,71%, η Ήρων με 12,9%, η NRG με 9,51%, η Elpedison με 7,57% και η Volterra με 6,81%. Τέλος, στη χαμηλή τάση, το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 65,95% και ακολούθησαν η Protergia με 6,44%, η Ήρων με 5,97%, η Elpedison με 5,35%, η NRG με 3,9%, η Watt & Volt με 3,1%, η ΖeniΘ με 2,68%, το Φυσικό Αέριο με 2,11% και η Volton με 2,07%.