Πρόσω ολοταχώς στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της στήριξης επιχειρηματικότητας με υψηλού συμβολισμού κινήσεις πηγαίνει η Κυβέρνηση, στοχεύοντας σε μία γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη, γεμάτη αναταράξεις χρονιά που δοκιμάστηκαν οι αντοχές της παραγωγικής Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει ήδη ένα ολιστικό σχέδιο που θα βάλει τη χώρα σε τροχιά εξωστρέφειας, θα την καταστήσει ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους ξένους και ευκαιρίες επαναπατρισμού για χιλιάδες εργαζόμενους που τα προηγούμενα χρόνια αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Η καινοτομία και η ψηφιακή σύγκλιση μπαίνουν πλέον σε πρώτο πλάνο σε κάθε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου δίνεται έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από την προώθηση πολιτικών, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση.
Υψηλού συμβολισμού ήταν η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο χώρο της παλιάς βιομηχανικής μονάδας της ΧΡΩΠΕΙ όπου αναμένεται να δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας. Η Κυβέρνηση δρομολόγησε με μεγάλη ταχύτητα αυτήν την εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας που θα αποτελέσει γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η Πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.
Η συγκεκριμένη επένδυση θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων εστίασης μέσα από την επιχορήγηση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου (π.χ. υγραερίου, ηλεκτρικών, φυσικού αερίου, πάνελ υπερύθρων, αλογόνου κ.ά.).
Η δράση προβλέπει την ενίσχυση για την αγορά μιας θερμαντικής συσκευής ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως εκατό ευρώ η κάθε μια (χωρίς Φ.Π.Α) Επισημαίνεται ότι η ενίσχυση έχει αναδρομική ισχύ, από την 1η Φεβρουαρίου 2020 υπό την προϋπόθεση ότι ο λήπτης της ενίσχυσης διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό επιλέξιμο ΚΑΔ κατά την ημερομηνία αγοράς.
Το τελευταίο δεκαοκτάμηνο έχουν διατεθεί 3,73 δισ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) για την στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας και είναι το πρώτο πρόγραμμα σε όλες τις Προγραμματικές Περιόδους που φτάνει σε τέτοια υψηλά επίπεδα εφαρμογής, τρία χρόνια πριν την ολοκλήρωσή του.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ποσοστό απορρόφησης του ΕΠΑνΕΚ ανήλθε στο 81,3% στις 29 Δεκεμβρίου 2020, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να καταστεί η Ελλάδα πρώτη σε απορρόφηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΠΤΑ) σ’ όλη την Ε.Ε.. Σημειώνεται ότι στις 5 Ιουλίου 2019 το ποσοστό απορρόφησης του ΕΠΑνΕΚ δεν υπερέβαινε το 17,8%.