Ο... δαίμονας Πούτιν, ο σωτήρας Στάσσης, ο ευθύς Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο "γαμπρός" Περιστέρης, και το φλερτ Μπάκου-Καϋμενάκη με τον... Σωκράτη!
Οι Τούρκοι έκαναν... τουμπεκί ψιλοκομμένο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, λέγοντας το "ναι" στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στους κόλπους της συμμαχίας.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο Μπάιντεν κάτι... ψιθύρισε στ΄ αυτί του Ερντογάν για το "μαγαζί" που λέγεται Ελλάδα και ο Πούτιν προειδοποιεί ότι θα κάνει ό,τι κάνει στην Ουκρανία και στις μέχρι πρότινος ουδέτερες χώρες της Σκανδιναβίας. Την ίδια στιγμή, επίλεκτες δυνάμεις των ΗΠΑ προωθούνται στην Ουκρανία, ενώ το ΝΑΤΟ ανακηρύσσοντας τη Ρωσία ως εχθρό της συμμαχίας, δίνει το σήμα για να αλλάξει ο προσανατολισμός και το δόγμα της Δύσης.
Το πολεμικό κλίμα και ο φόβος περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Δύσης-Ρωσίας, συνεχίζει να τροφοδοτεί την αστάθεια στις αγορές και ενισχύει τους φόβους για νέα... ντράβαλα με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες. Η άνοδος του πληθωρισμού και οι παρεπόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, δεν μπορούν να διώξουν τη σκιά πάνω από τις αγορές, οι οποίες αυτή τη στιγμή, δεν θέλουν να πιστέψουν ότι το επικρατέστερο σενάριο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι αυτό της ύφεσης. Εκτός και αν υπάρξει κάποιο θεαματικό γεγονός στο πεδίο των γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, τα οποία εξακολουθούν να είναι έντονα αρνητικά...
"Νύφη" με μεγάλη προίκα η ΔΕΗ
Οι κοσμογονικές αλλαγές που έχουν επέλθει στον κόσμο μετά την εισβολή του σφαγέα Πούτιν στην Ουκρανία, αναδιατάσσει το επιχειρηματικό σκηνικό σε όλες τις χώρες και σε όλα τα επίπεδα.
Όπως ανακοίνωσε χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, ο επικεφαλής Γιώργος Στάσσης, η επιχείρηση μπαίνει σ΄ ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, ενεργοποιώντας το σχέδιο της μετάβασης στις σύγχρονες μορφές ενέργειας, με σταδιακή μείωση ή και εγκατάλειψη του βασικού μοτίβου των υδρογονανθράκων. Ο μάνατζερ της ΔΕΗ, υποσχέθηκε στους μετόχους σταθερή διανομή μερίσματος από το 2023, καθώς η επιχείρηση πρέπει να σταθεί πολύ γερά στα πόδια της, πριν προχωρήσει στις επόμενες επεκτατικές κινήσεις.
Ο Γιώργος Στάσσης, για όσους αντιλαμβάνονται τι συνέβη πριν από 7 χρόνια τέτοιες μέρες με το δημοψήφισμα των εθνικών μειοδοτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, εξελίσσεται σε σωτήρα της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ανοίξει εγκαίρως τον φάκελο με τις βαρύτατες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τύποι που έστειλαν την επιχείρηση στο χείλος της χρεοκοπίας, απειλώντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ακόμη βρίσκονται στο απυρόβλητο και έχουν και το θράσος να κουνάνε το δάκτυλο! Μιλάμε για μια παρέα... καφενείου που πανηγυρίζουν γιατί δεν αύξησαν τα τιμολόγια της επιχείρησης, την οποία έστειλαν στον διάβολο! Σαν να πανηγυρίζει ένας έμπορος που πουλάει το προϊόν του, κάτω του κόστους, ότι είναι ο φθηνότερος και ο καλύτερος στην αγορά, λίγο πριν κατεβάσει τα ρολά και βάλει το λουκέτο! Ούτε κατάλαβαν, ούτε είναι διατεθειμένοι να καταλάβουν, πόσο μεγάλο κακό προκάλεσαν στην επιχείρηση και στη χώρα, με τις εγκληματικές τους αποφάσεις. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε, μέρες που είναι και κάποιες σύζυγοι πρώην πρωθυπουργών, θα... πλαντάξουν στο κλάμα για τα ιστορικά "κατορθώματα" της πολιτικής αγέλης!
Η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ πήρε μια επιχείρηση διαλυμένη και έτοιμη να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι, καταφέρνοντας να την κάνει πολύφερνη "νύφη". Η είσοδος επενδυτών μέσα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει ενισχύσει το διεθνές προφίλ της επιχείρησης και είναι θέμα χρόνου, να εμφανιστούν πολλοί υποψήφιοι "μνηστήρες", προκειμένου να "τρέξουν" ένα... μαγαζί, το οποίο υλοποιεί ένα κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της και θα σφραγίσει την πορεία προς ένα θετικό μέλλον. Η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδος, όχι μόνο είναι όρθια, αλλά δεν θα αργήσει η ώρα που θα φανούν στον μέγιστο βαθμό, τα... κάλλη της!
"Γαμπριάτικο κοστούμι" για τον Γ. Περιστέρη!
Με επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ, ανεκτέλεστο έργων 5 δισ. ευρώ, δεσπόζουσα θέση στο Καζίνο του Ελληνικού και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα ήταν... αστείο, να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Σε μετοχικό επίπεδο είχαμε σημαντικές εξελίξεις τους προηγούμενους μήνες με την είσοδο της Μαριάννας Λάτση και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ, οι συζητήσεις για είσοδο και νέων επενδυτικών σχημάτων, δίνει και παίρνει. Μάλιστα, ο περιζήτητος... γαμπρός Γιώργος Περιστέρης, μέσω σχετικής ανακοίνωσης-απάντησης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ξεκαθαρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τις επόμενες κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στο τραπέζι δυνατές προτάσεις και η διοίκηση τις αξιολογεί. Στην απάντηση αναφέρεται ότι "η εταιρεία σε διαρκή βάση επιδιώκει τη βέλτιστη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της με βασικό κριτήριο την μεγιστοποίηση της αξίας της. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η Εταιρεία είναι αποδέκτης ενδιαφέροντος επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία της (μεταξύ των οποίων και θυγατρικές εταιρείες της), χωρίς να έχει λάβει απόφαση για τη σύναψη οποιασδήποτε σχετικής συναλλαγής. Μεταξύ των άλλων ζητημάτων που εξετάζει πριν τη λήψη σχετικής απόφασης είναι το αν η ρευστότητα που θα προκύψει από τέτοια διάθεση, θα εξυπηρετούσε τον προσδιορισμό και την εκμετάλλευση νέων επενδυτικών ευκαιριών". Συμπερασμα; Έρχονται εντυπωσιακές εξελίξεις...
Το... μήνυμα Μυτιληναίου
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλάει σπάνια και μόνο όταν είναι να προβεί σε σημαντικές επιχειρηματικές ανακοινώσεις ή να στείλει... μηνύματα.
Χθες, άφησε το αποτύπωμα του στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου υπογράμμισε ότι "τον περασμένο Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, και πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις γνωστές επιπτώσεις, είχα πει ότι νομίζω πως βιαστήκαμε για την πράσινη μετάβαση και δυστυχώς η πρόβλεψη αυτή αποδείχθηκε σωστή, και αυτό αφορά και την Ελλάδα". Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, "το θέμα του περιβάλλοντος, του Ε (environment), πρέπει να διαχωρίζεται από το S και to G (κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης), γιατί τα δυο τελευταία όλες οι επιχειρήσεις τα εφαρμόζουν εδώ και χρόνια και είναι πολύ καλά οργανωμένες σε αυτό το κομμάτι". Αυτό που τόνισε ο κ. Μυτιληναίος είναι ότι "στο θέμα του Ε βιαστήκαμε πάρα πολύ και οι τράπεζες πρωτοστάτησαν σε αυτή τη βιασύνη", αναδεικνύοντας ότι αποτελεί το πιο δύσκολο από τα τρία κριτήρια και υπόκειται σε διακυμάνσεις που εξαιρούνται από τις εταιρείες και τις κοινωνίες. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση όπως αντιμετωπίζει για παράδειγμα μία γερμανική. "Το πρόβλημα για μια ελληνική επιχείρηση είναι να πληρώσει τους μισθούς στις 31 του μήνα και όχι να αριστεύσει στο ESG. Αυτό είναι το πρόβλημα", τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, προσθέτοντας ότι "στις Βρυξέλλες συζητάνε πώς θα πρασινίσει η οικονομία και στο τέλος δεν θα έχει μείνει καμία επιχείρηση όρθια για να γίνει πράσινη"! Ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Ευθέως και χωρίς περιστροφές. Αναμφίβολα, οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν εξαιρετικά σοβαρά τέτοιες παρεμβάσεις, οι οποίες προέρχονται όχι απλά από επιτυχημένους επιχειρηματίες, αλλά από γνώστες των εξελίξεων σε πολλά επίπεδα...
Έφυγαν και θέλουν να επιστρέψουν μέσω... Σωκράτη!
Δεν τους σήκωνε το... κλίμα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πούλησαν τις μετοχές τους και τώρα αναζητούν μια δυναμική επιστροφή, στον κλάδο των Κατασκευών και της Ενέργειας.
Ο λόγος για τους επιχειρηματίες Μπάκο και Καϋμενάκη (ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης), για τους οποίους τα τελευταία 24ωρα βουίζει η πιάτσα, ότι θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΝTRAKAT.
Μάλιστα, για τις φήμες περί εξαγοράς, ρωτήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Intrakat, Δημήτρης Κούτρας, ο οποίος ήταν σαφής και ξεκάθαρος: "Εμείς είμαστε ένα θεσμικό όργανο και σαν Intrakat δεν έχουμε τίποτα να πούμε για αυτά, ούτε κουβέντες κάνουμε. Αυτά θα ανακοινωθούν, αν υπάρχουν κουβέντες, που δεν ξέρω αν υπάρχουν, από εκεί που πρέπει". Σε... ελεύθερη μετάφραση τα παραπάνω σημαίνουν "ρωτήστε τον Σωκράτη Κόκκαλη". Κλεισμένες συμφωνίες δεν υπάρχουν, γιατί θα είχαν ανακοινωθεί. Λεπτομέρειες για τη σύναψη συμφωνίας, συζητιούνται, αν και σύμφωνα με διαρροές, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο τίμημα.