Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδότησε την Ελλάδα με 4,85 δισ. ευρώ το 2021 και αν χρειαστεί θα βάλει ό,τι έχει και δεν έχει, καθώς βλέπει ότι σ΄ αυτήν εδώ την... κουκίδα του πλανήτη, θα παιχτούν μεγάλα επενδυτικά stories τα επόμενα χρόνια.
Του Λουκά Γεωργιάδη
Ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ότι δεν θα ανεχθεί τυχάρπαστους και τυχοδιώκτες πολιτικάντηδες να ανατρέψουν την πορεία ανάκαμψης του "μαγαζιού", καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν να κάνουν... μαζί της αλλά και με δεκάδες άλλους κολοσσούς που έχουν αποφασίσει να παίξουν δυνατά το ελληνικό στοίχημα. Χαρές και πανηγύρια χθες στο υπουργείο Οικονομικών. Δικαιολογημένη η αισιοδοξία και η χαρά του Σταϊκούρα. Όταν έχεις έναν κορυφαίο χρηματοδότη για την ανάπτυξη της οικονομίας σου, μόνο θετικές σκέψεις μπορούμε να κάνουμε. Σίγουρα όμως, μας πιάνει η μαυρίλα, κάνοντας τις συγκρίσεις με την περίοδο από τις αρχές του 2015 έως τα μέσα του 2019. Για προφανείς λόγους. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, όσο και αν κάποιοι πολιτικοί... νάνοι, πολιτεύονται με μυαλά που έχουν το σχήμα του... σφυροδρέπανου!
Το τραπεζικό πάρτι
ΕΤΕΠ και ελληνικές τράπεζες «ξεκλειδώνουν» 6,5 δισ. ευρώ ρευστότητας για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, όπως μάθαμε χθες. Αν προσθέσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, συν το ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τότε, έχουμε μπροστά μας για τα επόμενα χρόνια, ένα σπουδαίο πάρτι χρηματοδοτήσεων. Μιλάμε πάντα υπό τις σημερινές έστω και λίγο δύσκολες συνθήκες. Γιατί αν πάμε σε παγκόσμιο σενάριο καταστροφής δεν έχει νόημα να συζητάμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το υψηλού επιπέδου τραπεζικό σύστημα αποτελεί τον εγγυητή για την επιτάχυνση της ανάπτυξης στην οικονομία. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, Βασίλης Ψάλτης, Φωκίων Καραβίας και Χρήστος Μεγάλου αντίστοιχα, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής, Βασίλης Καραμούζης, είπαν με λίγα και πολύ απλά λόγια, τι καλό μας... περιμένει προσεχώς. Χώρα με επενδυτική προοπτική και με κυβέρνηση που ξέρει να θέτει στόχους και προτεραιότητες, μόνο καλύτερο μέρος μπορεί να έχει. Για τα υπόλοιπα, ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ...
Και... τσουπ το ΔΝΤ!
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου το... διώχνουμε σε μερικούς μήνες (εννοούμε με βάση τα... χρωστούμενα που του έχουμε), αλλά αυτό ποτέ δεν... ξεχνά! Ιδίως τώρα που βλέπει τα επιτόκια των ομολόγων να καλπάζουν, είπε να αρχίσει τις συστάσεις. Χθες δημοσιοποίησε μια ακόμη έκθεση, μέσω της οποίας κάνει λόγο για ενεργοποίηση σχεδίων άμεσης μείωσης του χρέους σε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Εντάξει, δεν μας λέει να κάνουμε μνημονιακές περικοπές, αλλά υπογραμμίζει ότι με ριζικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορούμε να επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και θα ρίξουμε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ από τότε που εξελέγη η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, έχει... μαλακώσει πάρα πολύ, παρά το γεγονός ότι "φάγαμε στο κεφάλι" μια βαθιά ύφεση το 2020. Η εμπιστοσύνη ακόμη και των "σκληρών" του ΔΝΤ στην υπεύθυνη και αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση, αν μη τι άλλο είναι ένα πολύ μεγάλο κέρδος. Και αυτό φυσικά, δεν το αγνοούν οι αγορές..
Ο φόβος των αγορών
Καλά όλα αυτά που λέμε για την ελπιδοφόρα πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου η παγκόσμια οικονομία κινείται σε τεντωμένο σκοινί, λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Όταν οι δείκτες κινούνται σε επίπεδα εποχών... πολέμου λόγω της ενεργειακής κρίσης, μας τρώνε τα... σημάδια. Οι αγορές καλπάζουν από το 2015 σε όλα τα επίπεδα (μόνο εμείς ήμασταν οι... τρελοί του χωριού επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και είναι λογικό κάποια στιγμή να... προσγειωθούν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η προσγείωση αυτή δεν θα είναι... ανώμαλη, γιατί έχουν μαζευτεί ήδη πάρα πολλά. Οι συνέπειες της πανδημίας, η απειλή ρωσοουκρανικής σύρραξης που μπορεί να εκτοξεύσει ακόμη υψηλότερα τις τιμές του φυσικού αερίου, του ρεύματος και του πετρελαίου, αλλά και τα υπερ-κέρδη που έχουν συσσωρευτεί, μυρίζουν... μπαρούτι. Κορωνοϊό έχουμε, ύφεση είχαμε, ενεργειακή κρίση περνάμε και αν έρθει ένα κραχ, την... κάτσαμε γενικώς!
Πώς τους πετσοκόβεις έτσι του Συριζαίους, βρε Στουρνάρα;
Ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ήταν ένας από τους ανθρώπους που το 2015 αντιστάθηκε στα παρανοϊκά σχέδια των Τσίπρα-Βαρουφάκη-Καμμένου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον λοιδορήσουν οι Συριζαίοι και να στήσουν μέχρι και κάλπη για την υπόθεση της Novartis. Ωστόσο, ο Γιάννης, δεν κρατάει κακίες. Αντιθέτως, ξέρει να εκτιμά. Έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτου και μάλιστα, η σκωτσέζα πρώην σύζυγος του κατέχει θέση κλειδί σε διεύθυνση της Τραπέζης Ελλάδος. Αλλά, ο Γιάννης πήγε και ένα βήμα παραπέρα. Προσέλαβε ως οικονομικό σύμβουλο, τον μοναδικό σοβαρό άνθρωπο επί ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και γενικό ταμία του Κράτους, Γιώργο Χουλιαράκη! Μιλάμε για πολλά... Λεξοτανίλ στην Κουμουνδούρου! Ο τρίτος της παρέας με τον οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας έχει άριστες προσωπικές σχέσεις, είναι ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Τσίπρα, Δημήτρης Λιάκος! Φανταστείτε να τον δούμε και αυτόν στο team του Στουρνάρα! Ε, τότε θα λέμε "πώς τους πετσόκοψες έτσι του Συριζαίους βρε Γιάννη;"
Η εθελουσία της Eurobank
Ίσως το τελευταίο και πιο... light πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, είναι αυτό που ανακοίνωσε η Eurobank. Πέρασαν δύο χρόνια από το προηγούμενο πρόγραμμα, μέσω του οποίου... αποσύρθηκε το 10% του προσωπικού, ενώ τώρα, για όσους καταθέσουν σχετική αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου, προβλέπεται αποζημίωση 42 μισθών και έως το ποσό των 140.000 ευρώ! Τα λεφτά είναι λιγότερα από τα προηγούμενα προγράμματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, αποτελούν ένα... αναπάντεχο δώρο για πολλούς. Επιπλέον, όσοι καταθέσουν αίτηση αποχώρησης έως τις 16 Φεβρουαρίου, θα πάρουν και επιπλέον μπόνους! Στόχος της τράπεζας είναι να μειώσει το προσωπικό στα 6.000 άτομα και τα υποκαταστήματα σε 300. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται τα κορυφαία στελέχη και αυτά που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά σε διάφορες διευθύνσεις, ενώ τίθενται προϋποθέσεις για τους συμμετέχοντες με βάση την ηλικία, τα χρόνια απασχόλησης και τη θέση που κατέχουν.