Μία από τις χειρότερες πληθωριστικές κρίσεις του κόσμου δεν έχει -ακόμα- εκτροχιάσει την τουρκική οικονομία, αφού η πρόσφατη αύξηση των καταναλωτικών εξόδων και τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό υποστηρίζουν την αναπτυξιακή τροχιά της.
Αν και ο πληθωρισμός στη χώρα συνεχίζει να καλπάζει σε δυσθεώρητα ύψη δύο δεκαετιών, το τουρκικό ΑΕΠ κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξης του 7,6% το β’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Παράλληλα, η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κυμάνθηκε στο 2,1%.
Τα επικαιροποιημένα δεδομένα υποδεικνύουν πως η αυξημένη εγχώρια ζήτηση και η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου αποτέλεσαν τον αναπτυξιακό οδηγό της τουρκικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, η κατανάλωση του μέσου τουρκικού νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 22,5% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τη Selva Bahar Baziki του Bloomberg Economics «τα δεδομένα του τουρκικού ΑΕΠ του β’ τριμήνου μας εξέπληξαν λόγω της καθ’ όλα μη αναμενόμενης αύξησης της ανάπτυξης της οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, υπολογίζουμε πως η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά το β’ εξάμηνο του έτους λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού και της μειωμένης ζήτησης των εισαγωγών από την Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της χώρας Nureddin Nebati «δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Γι αυτό το λόγο, η προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο».
Πολλοί αναλυτές, όμως, ανησυχούν πως οι προσπάθειες της χώρας θα αποδειχθούν όχι μόνο μάταιες αλλά και καταστροφικές, δεδομένης της πληθωριστικής ανάπτυξης της χώρας και των μειωμένων επενδύσεων, σύμφωνα με τον αναλυτή του τουρκικού συνδέσμου βιομηχανιών Tusiad, Gizem Oztok Altinsac.
Μακροοικονομικά δεδομένα
Το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε στα $828 δισ από τα $793 δισ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,4% σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξης του 2,3%. Οι Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου (ΑΕΠΚ), δείκτης της συνολικής επένδυσης στις επιχειρήσεις, αυξήθηκαν κατά 4,7% σε ετήσιο επίπεδο.
Η δημιουργία ύφεσης στην Ευρώπη αποτελεί εξαιρετικά σημαντική απειλή για την τουρκική οικονομία, αφού η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί το νούμερο 1 προορισμό των εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει ήδη μιλήσει για μία «απώλεια του αναπτυξιακού μομέντουμ» στην οικονομία, χρησιμοποιώντας το ως δικαιολογία για την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων της.
Τα χαμηλά επιτόκια αυτά θα πλήξουν την τουρκική οικονομία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Οι αναλυτές της ING Bank, από την πλευρά τους, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα πως «το υψηλό risk premium στις χρηματαγορές και οι αυξημένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι θα μειώσουν την εγχώρια ζήτηση».