Την επιστροφή της Τουρκίας στην οικονομική και νομισματική ορθότητα μετά τις εκλογές επιβράβευσαν με τον καλύτερο τρόπο οι θεσμικοί επενδυτές με την σημαντική επιτυχία που κατέγραψε η χώρα στην πρώτη της έξοδο στις αγορές από την περασμένη άνοιξη.
Η κυβέρνηση επεδίωκε να αντλήσει 2,5 δισ. δολάρια για την πρώτη της έκδοση ομολόγου σε δολάρια από τον περασμένο Απρίλιο, γεγονός που πέτυχε και με το παραπάνω καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 7 δισ. δολάρια. Σημειωτέον πως επρόκειτο για πενταετές ομόλογο τύπου sukuk, ήτοι ισλαμικό ομόλογο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η απόδοση «έπιασε» το 8,5%, ήτοι κοντά στο εκτιμώμενο εύρος του 8,625% με 8,75%.
Ειδικά η κεντρική τράπεζα υπό την Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν έχει σχεδόν τετραπλασιάσει τα επιτόκια από το καλοκαίρι, στο 35% και φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει να κινείται στο ίδιο μονοπάτι.
Παράλληλα, όπως σχολίασαν αναλυτές, η Τουρκία επωφελείται σαφώς και από την πρόσφατη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά το σήμα της Fed για το πιθανό τέλος του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων.
Η ψαλίδα των αποδόσεων ανάμεσα στο τουρκικό πενταετές ομόλογο σε δολάρια και των αμερικανικών ομολόγων έχει υποχωρήσει στις 3,6 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό των σχεδόν 7 ποσοστιαίων μονάδων, την περασμένη άνοιξη.
Σε κάθε περίπτωση με την ύψους 2,5 δισ. δολαρίων δημοπρασία του susuk, η χώρα «πιάνει» τον στόχο που είχε θέσει για την άντληση έως και 10 δισ. δολαρίων συνολικά από τις διεθνείς αγορές για τη φετινή χρονιά. Τα προηγούμενα 7,5 δισ. είχαν αντληθεί με τις εκδόσεις συμβατικών ή πράσινων ομολόγων σε δολάριο.