Σε σκλήρυνση της λογοκρισίας στο ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σκοπεύει να προχωρήσει η Τουρκία ενόψει των τοπικών και δημοτικών εκλογών του Μαρτίου. Την αποκάλυψη κάνουν σήμερα οι «Financial Times», έχοντας στα χέρια τους έγγραφα που δείχνουν ότι η κρατική υπηρεσία τεχνολογίας επικοινωνιών BTK, ήδη από τον περασμένο μήνα, ζήτησε από τους διαδικτυακούς παρόχους να περικόψουν την πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό δημοφιλών εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPNs).
Η λίστα περιλάμβανε, μάλιστα, περίπου 16 δίκτυα υπηρεσιών VPN, συμπεριλαμβανομένων του TunnelBear, του Surfshark και του CyberGhost.
Παράλληλα και η πλατφόρμα του X (πρώην Twitter) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ανέλαβε δράση κατά 15 αναρτήσεων, μετά από δικαστική εντολή, δηλώνοντας πως αντιμετώπιζε ένα πιθανό μπλόκο στην Τουρκία αν δεν συμμορφωνόταν με την εντολή.
Οι κινήσεις αυτές έχουν φουντώσει την ανησυχία πως η τουρκική κυβέρνηση θα θελήσει να «φιμώσει» τις ανεξάρτητες πηγές ειδήσεων και πληροφοριών και να περικόψει την πρόσβαση σε αυτές περίπου 85 εκατ. Τούρκων, ενόψει των εκλογών της άνοιξης.
Μάλιστα ακτιβιστικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν υποστηρίξει ότι ανησυχούν πως ο Ερντογάν κάνει κι άλλα βήματα πίσω σε θέματα δημοκρατικών κανόνων. Την ίδια ανησυχία εκφράζουν και δυτικοί σύμμαχοι της χώρας.
«Τα μαζικά μπλόκα στα VPN λαμβάνουν χώρα μόνο στα πλέον απολυταρχικά καθεστώτα. Το μπλόκο της χρήσης VPNs στην Τουρκία είναι λοιπόν μια πολύ ανησυχητική κίνηση για την ελευθερία στο ίντερνετ και την ιδιωτικότητα και είναι παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υποστήριξε στους FT, ο διευθύνων σύμβουλος της Proton VPN, Άντι Γεν.
«Η χρήση των VPN δεν αποτελεί εγκληματική δραστηριότητα, ο κόσμος βασίζεται σε αυτά για να διασφαλίσει τις επικοινωνίας του» τόνισε από την πλευρά του ο Γιαμάν Ακντενίζ, της οργάνωσης Turkish Freedom of Expression Association.
Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να περικόψει την πρόσβαση σε δίκτυα VPN, όπως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, το 2016.