«Τα αρχεία που χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τα νησιά που η Ελλάδα μετέτρεψε σε αποθήκες όπλων, ενώ έπρεπε να βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο, παραβιάζοντας τις συμφωνίες, σώζονται στην Τουρκία».
Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak σημερινό δημοσίευμά της, στο οποίο αναφέρει ότι στα αρχεία κτηματογράφησης της Τουρκίας «υπάρχουν 721 κτηματολογικά βιβλία που ανήκουν στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 324 ανήκουν στα νησιά και καλύπτουν τα έτη 1847 και 1912», δείχνοντας ότι προσπαθεί να ανοίξει θέμα «ιδιοκτησίας» στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο.
«Τα οθωμανικά αρχεία, που ρίχνουν φως σε πολλά ζητήματα της ιστορίας και φέρνουν λύσεις σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, περιέχουν επίσης πληροφορίες για τα νησιά που η Ελλάδα εξόπλισε γρήγορα», γράφει η εφημερίδα.
«Όσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής αλλοδαπού στην ιστοσελίδα του ιδρύματος», αναφέρει η εφημερίδα. «Οι αιτήσεις που λαμβάνονται από τις αρχές του ιδρύματος εξετάζονται από το αρμόδιο προσωπικό, διενεργείται η απαραίτητη έρευνα μέσω του TARBİS (σ.σ. σύστημα πληροφοριών αρχείων κτηματολογίου) και ο αιτών ενημερώνεται για το αποτέλεσμα. Ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν στο ίδρυμά μας για τα νησιά τα τελευταία 10 χρόνια είναι 95».
Οι ιδιοκτήτες, που δεν μπόρεσαν να έχουν αποτέλεσμα στα ελληνικά δικαστήρια, έφεραν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και επιδίκασε στην Ελλάδα αποζημίωση».