Σε νέο υψηλό 20 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, λόγω της αποδυνάμωσης του τουρκικού νομίσματος και των ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 54,4% τον περασμένο μήνα, από 48,7% τον Ιανουάριο. Η διάμεση εκτίμηση σε έρευνα 22 αναλυτών του Bloomberg με 22 αναλυτές προέβλεπε άνοδο του πληθωρισμού στο 52,5%.
Ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν 4,8%, έναντι της μέσης εκτίμησης για 3,75% σε ξεχωριστή έρευνα.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα τον Φεβρουάριο, αφού προχώρησε σε μια επιθετική πολιτική μείωσης των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης στα τέλη του 2021.
Οι μειώσεις οδήγησαν τη λίρα σε ελεύθερη πτώση που επιτάχυνε τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή. Αν και η λίρα έχει κερδίσει σε σταθερότητα φέτος, το τουρκικό νόμισμα έχασε ακόμα περίπου το 35% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τη μείωση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου.
Οι πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται στις τιμές των μεταφορών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 68,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι σταθμισμένες τιμές των τροφίμων και των ποτών εκτινάχθηκαν κατά 55,6%, επηρεάζοντας περισσότερο τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.
Ο πληθωρισμός στην ενέργεια διαμορφώθηκε στο 83% από 76,4% τον Ιανουάριο, λόγω της ανόδου στο κόστος βενζίνης και ηλεκτρικής ενέργειας. Η Τουρκία πρόσφατα μείωσε τους φόρους στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, αλλά ο αντίκτυπος θα φανεί μόνο από τον Μάρτιο.
Ο δομικός πληθωρισμός έδειξε ότι οι τιμές εξαιρουμένων των ασταθών ειδών, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκαν 39,45% ετησίως, από 31,88% τον Δεκέμβριο.
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν στις 13, 5827 λίρες έναντι του δολαρίου, περίπου 0,9% χαμηλότερη από το κλείσιμό της την Τετάρτη.