Συνεχίζει χωρίς αλλαγές την ανορθόδοξη νομισματική της πολιτική η Τουρκία, παρότι ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται σε υψηλό 24 ετών. Χθές Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα βασικά επιτόκια παρά τον υψηλότατο πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 13% την Πέμπτη, αφού το διατήρησε στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες.
Ορισμένοι αναλυτές, όμως, υποστηρίζουν πως η κεντρική τράπεζα της χώρας ενδέχεται να αναγκαστεί τελικά να αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες. «Προβλέπω μία έκτακτη αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους αλλά δε γνωρίζω πότε και πόσο», υπογράμμισε ο Per Hammarlund, αναλυτής της SEB.
Οι παρεμβάσεις αυτές, όμως, έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 80% και την λίρα σε μείωση της ισοτιμίας της έναντι του δολαρίου κατά 1,4% από τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με την αναλυτή του Bloomberg Economics, Selva Bahar Baziki «η τουρκική οικονομία αναζητά μία αύξηση των επιτοκίων για μείωση του πληθωρισμού και διάσωση της τουρκικής λίρας. Παρ’ όλα αυτά δεν αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα αφού, σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, τέτοιες κινήσεις θεωρούνται παρεμβατικές και δεν συμπλέουν με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, όμως, η απάθεια αυτή αφήνει ανεξέλεγκτο τον πληθωρισμό και αποσαθρώνει τις βάσεις του νομίσματος».
Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει πως ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 85% μέχρι το φθινόπωρο πριν μειωθεί στο 60% στο τέλος του έτους, ποσοστό υπερδωδεκαπλάσιο του στόχου.
Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, διαφωνούν. Το Bloomberg Economics υπολογίζει πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 90% μέσα στο γ’ τρίμηνο του έτους και θα επιβραδυνθεί μόλις στο 69% μέχρι το τέλος του 2022.
Ο Τούρκος πολιτικός συνεχίζει να προσηλώνεται στην ώθηση της ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας μέσω του «νέου οικονομικού μοντέλου» του το οποίο βασίζεται στις εξαγωγές και το υψηλό ποσοστό απασχόλησης. Η κρίση του κόστους διαβίωσης στη χώρα, όμως, έχει πλήξει τη δημοτικότητά του ενόψει των εθνικών εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο.
Εκτός από την πολιτική πίεση ο Kavcioglu έχει να αντιμετωπίσει και τα παράπονα των επιχειρήσεων, δεδομένης της αύξησης των τόκων των εμπορικών δανείων στο 30% τον προηγούμενο μήνα, πριν την πρόσφατη μείωσή τους κοντά στο 27%.
Σύμφωνα, όμως, με τον αναλυτή της Medley Global Advisors, Nick Stadtmiller «η κυβέρνηση έχει “επενδύσει” σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο ενάντια στην αύξηση των επιτοκίων και δε θα προβεί σε τέτοιες κινήσεις μέχρι να το θεωρήσει αναπόφευκτο».