Ο τουρκικός πληθωρισμός έσπασε τον Μάιο το ανοδικό σερί επτά μηνών, δυσκολεύοντας κατά πολύ την προσπάθεια του κεντρικού τραπεζίτη να αντισταθεί στις πιέσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 16,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από το 17,1% που είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι εκτιμήσεις 25 αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 17,3%. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά από το τέλος του τρίτου τριμήνου και θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στο 12,2%.
Οι οικονομολόγοι αποδίδουν την απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού στο αυστηρό lockdown που εφαρμόστηκε στην Τουρκία τον προηγούμενο μήνα προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας και εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία της τουρκικής λίρας και η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων καθιστούν απαγορευτική και πρόωρη οποιαδήποτε νομισματική χαλάρωση (με μείωση των επιτοκίων όπως επιθυμεί διακαώς ο Ερντογάν).
Μπορεί οι αρχές της χώρας να ερμηνεύσουν τη μείωση του πληθωρισμού «ως δικαίωση της πολιτικής τους και να ελπίζουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται », δήλωσε ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management, αλλά, πρόσθεσε «αυτοί οι αριθμοί ενδέχεται να έχουν παραμορφωθεί από το lockdown».
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ανακοινώθηκαν ενώ ο Ερντογάν έιχε επανέλθει στις «συστάσεις» του για χαμηλότερα επιτόκια, οι οποίες και είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της λίρας σε ένα νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου και ανάγκασαν τον κεντρικό τραπεζίτη να προβεί σε δηλώσεις προκειμένου να κατευνάσει τις προσδοκίες για επικείμενες αλλαγές στην νομισματική πολιτική. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξη του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TRT ότι «Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια. Υπολογίζω ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα επιτόκια θα αρχίσουν να πέφτουν».
Την Τετάρτη η λίρα υποχώρησε κατά περίπου 3% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται σε άνω από 8,8 δολάρια. Λίγες ώρες μετά ο κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσιόγλου προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά λέγοντας σε επενδυτές ότι «Οι προσδοκίες για πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, οι οποίες δεν βασίζονται σε λογικά επιχειρήματα, θα πρέπει να εξαφανιστούν».
Η λίρα, που είναι το νόμισμα με την χειρότερη απόδοση φέτος ανάμεσα στα υπόλοιπα των αναδυόμενων αγορών και σήμερα βρίσκεται στα 8,71 δολάρια.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει την ανορθόδοξη οικονομική πεποίθηση ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καθώς και στην τόνωση της οικονομίας, και έχει επανειλημμένα πιέσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Πλέον έχει επανέλθει στις πίεσεις του, καθώς το οικονομικό πλήγμα που έχει προκαλέσει το lockdown, ο μεγάλος πληθωρισμός και η υψηλή ανεργία έχουν μειώσει ραγδαία τη δημοτικότητά του όσο και αυτή του κόμματός του.