Τη διαφαινόμενη επιστροφή της Τουρκίας στην οικονομική και νομισματική ορθότητα φαίνεται πως επιβραβεύουν ήδη οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να δείχνει σημαντικές εισροές κεφαλαίων προς το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουνίου, δείχνουν «φρέσκες» εισροές ύψους 262 εκατ. δολαρίων σε τουρκικές μετοχές, που αποτελεί και το μεγαλύτερο νούμερο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η προεκλογική αβεβαιότητα είχε αρχίσει να «διώχνει» τους ξένους θεσμικούς.
Αναλόγως οι εισροές προς τα κρατικά ομόλογα έφτασαν τα 25 εκατ. δολάρια.
Η αλλαγή τάσης αντανακλά τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει καταβάλλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι είχαν προβληματιστεί από την επανεκλογή του φοβούμενοι δίκαια την συντήρηση της ανορθόδοξης στρατηγικής των Erdoganomics, ήτοι των πολύ χαμηλών επιτοκίων που έχουν εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και έχουν ευτελίσει την τουρκική λίρα.
Η πρώτη κίνηση του ήταν βέβαια να επιλέξει ένα πρόσωπο που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών, τον Μεχμέτ Σιμσέκ, για τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών στέλνοντας έτσι «σήμα» για πιθανή στροφή πολιτικής. Ο πρώην στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch είναι δηλωμένος οπαδός της συμβατικής νομισματικής στρατηγικής. Το ίδιο ισχύει για τη νέα επιλογή του Ερντογάν για το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, με θητεία στην αμερικανική αγορά, στην First Republic Bank και την Goldman Sachs.
Το δίδυμο Σιμσέκ-Ερκάν πυροδότησε ένα… άνεμο αισιοδοξίας στους ξένους, όμως τα χέρια τους θα ήταν «δεμένα» αν ο ίδιος ο Ερντογάν δεν συμφωνούσε σε μια αλλαγή πλεύσης. Και στο ερώτημα αυτό απάντησε ο ίδιος ανοιχτά σε δηλώσεις του την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, αν και εξήγησε ότι δεν έχει αλλάξει άποψη για τα πλεονεκτήματα των χαμηλών επιτοκίων, διότι προφανώς δεν θα παραδεχόταν ποτέ το λάθος του, εξήγησε πως θα δεχτεί τις απόψεις του νέου υπουργού Οικονομικών. «Έχουμε αποδεχθεί ότι θα λάβει μέτρα γρήγορα μαζί με την κεντρική τράπεζα» δήλωσε, κάτι που μεταφράζεται στο τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων.
Σημειωτέον πως το επόμενο ραντεβού της κεντρικής τράπεζας είναι την ερχόμενη εβδομάδα, στις 22 Ιουνίου, οπότε θα δοκιμαστεί πρακτικά η πραγματική πρόθεση του Ερντογάν να αλλάξει ρότα.