Την ένταξή της στον οργανισμό των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, BRICS, αιτήθηκε επίσημα η Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να δημιουργήσει νέους δεσμούς πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της, σύμφωνα με άτομα που παρακολουθούν το θέμα.
Ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί πως το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες και η συγκεκριμένη κίνηση, αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της χώρας να καλλιεργήσει δεσμούς «με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο», ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ.
Στις αρχές Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στις BRICS. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ είχε χαιρετήσει αυτό «το αυξημένο ενδιαφέρον για τον οργανισμό των BRICS».
«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο. «Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει».
Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, ανέφεραν οι πηγές. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν.