Μετά τις «τράπεζες τροφίμων», στη Μεγάλη Βρετανία ξεπηδούν η μία μετά την άλλη οι «τράπεζες ζεστασιάς». Πρόκειται για χώρους που παρέχουν ζεστό καταφύγιο σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης. Ήδη λειτουργούν χιλιάδες σε όλη την χώρα.
Τους τελευταίους δύο μήνες, στα πιο δημοφιλή hashtags του twitter στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται τα #warmbanks και #warmhubs. Στο βρετανικό τύπο και στα δελτία ειδήσεων δημοσιεύονται ρεπορτάζ για τους χιλιάδες πολίτες που αναζητούν τρόπους να ζεσταθούν εκτός σπιτιού, αφού τα εισοδήματά τους δεν φτάνουν για να ανάψουν θέρμανση στο σπίτι τους.
«Μισώ το κρύο. Μπορώ να αντέξω να πεινάω, αλλά όχι να κρυώνω. Απλώς μισώ τη σκέψη ότι οι άνθρωποι κάθονται και παγώνουν». Αυτά είπε ο εφημέριος Κένεθ Γκίμπσον, σε τοπική του εφημερίδα στο Νταντί της Σκωτίας, απαντώντας γιατί αποφάσισε να μετατρέψει την εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής σε «τράπεζα ζεστασιάς».
Οι εκκλησίες είναι δημοφιλείς χώροι που επιστρατεύονται για το σκοπό αυτό, δεν είναι όμως οι μόνοι: κοινοτικά κέντρα, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων, γραφεία ΜΚΟ, ακόμα και βιβλιοθήκες προσφέρουν ζεστή ατμόσφαιρα και πολλές φορές και ζεστό νερό, σε όσους το χρειάζονται.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να βλέπεις τα παιδιά να λένε “μα μαμά, κρυώνω, κρυώνω”» είπε στο Reuters «Μαμά, πώς μπορούμε να ζούμε έτσι όταν είμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο;» την ρωτάνε.
Καφέ, θέατρα , ακόμα και η Βασιλική Όπερα
Στη Μεγάλη Βρετανία, η κρίση του κόστους ζωής αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα για εκατομμύρια πολίτες. Οι τιμές βασικών αγαθών έχουν εκτοξευτεί, το κόστος των στεγαστικών δανείων- και κατ’ επέκταση και πολλών ενοικίων- έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο μέσος λογαριασμός ενέργειας ανέρχεται πλέον σε 3.549 λίρες ετησίως (από 1.971 λίρες πέρυσι). Σύμφωνα με την έρευνα Δεκεμβρίου από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), 4% των Βρετανών ανέφεραν ότι έχουν καθυστερήσει την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας.
Εντωμεταξύ, οι καιρικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία με το τελευταίο κύμα χιονιά να ντύνει στα λευκά ακόμα και το κέντρο του Λονδίνου.
Έτσι έχουν προκύψει οι χιλιάδες χώροι που έχουν ονομαστεί «τράπεζες ζεστασιάς» (warm banks) ή «κέντρα ζεστασιάς» (warm hubs).
Μόνο στην ιστοσελίδα της οργάνωσης «Warm Welcome Spaces» αυτή τη στιγμή είναι καταχωρημένοι πάνω από 3.600 χώροι, όπου οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να ζεσταθούν- ακόμα και έτσι, όμως, πολλοί διστάζουν να τους χρησιμοποιήσουν.
«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι, δυστυχώς, ντρέπονται να παραδεχτούν ότι δυσκολεύονται» είπε στο Reuters η Άμι Τζάκσον, διευθύντρια βιβλιοθήκης που λειτουργεί ως «τράπεζα ζεστασιάς». Για το λόγο αυτό, οι βιβλιοθήκες αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς: όσοι καταφεύγουν σε αυτές δεν «στιγματίζονται».
Στην προσπάθεια μετέχουν και αρκετές επιχειρήσεις: στο Βόρειο Γιορκσάιρ αρτοποιείο άνοιξε τα δωμάτια πάνω από το φούρνο του για να τα χρησιμοποιούν όσοι το επιθυμούν, ενώ αρκετά καφέ προσφέρουν ειδικά χαμηλές τιμές για όσους θέλουν να ζεσταθούν στους χώρους τους.
Ακόμα και η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τις πόρτες της για αυτούς που θέλουν να ζεσταθούν προσφέροντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν ένα κονσέρτο.