Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα, για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, κυρίως, επειδή η αναδυόμενη αγορά αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν συμβαίνει το ίδιο ωστόσο, με το κανονιστικό και ρυθμιστικό της πλαίσιο.
Η συνολική αγοραία αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το ΔΝΤ.
Ο Έβαν Παπαγεωργίου, Deputy Division Chief του ΔΝΤ, είπε στο CNBC τον Οκτώβριο ότι «το οικοσύστημα κρυπτογράφησης έχει αναπτυχθεί σημαντικά… Η διαδικασία δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, αλλά υπήρξαν επίσης μερικά ενδιαφέροντα τεστ αντοχής».
Το Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι οι πολίτες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο καθώς υπάρχει «ανεπαρκής γνώση, πληροφόρηση και εποπτεία» γύρω από την εν λόγω αγορά. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης δημιουργούν κάποια «κενά δεδομένων» και «μπορούν να ανοίξουν ανεπιθύμητες πόρτες για ξέπλυμα χρήματος, καθώς και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
Άλλα ιδρύματα ζητούν περισσότερη δράση για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις ασφαλέστερες. Τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα σήμερα. Από τη μία, οι υπέρμαχοι των κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν πως πρόκειται για το μέλλον του χρήματος ενώ πολλοί είναι και εκείνοι οι οποίοι παρουσιάζονται αρκετά δύσπιστοι αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Crypto influencers
Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, η FCA, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τη σχέση ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) και τις επενδύσεις κρυπτογράφησης. «Διάσημοι influencers συνεργάζονται με αναξιόπιστα άτομα και απατεώνες οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν κρυπτονομίσματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν», αποκαλύπτει ο Τσαρλς Ράντελ, πρόεδρος της FCA.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξετάσουν τη διαφήμιση των κρυπτονομισμάτων και να βεβαιωθούν ότι εξηγούν στους ανθρώπους τους κινδύνους που συνδέονται με την επένδυση σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο.
Ένα επιπλέον ζήτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι ότι οι νέοι ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό για την αγορά crypto. Συχνά μάλιστα, οι πρώτες τους επενδύσεις αφορούν τα κρυπτονομίσματα. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την FCA τον Ιούνιο, έδειξαν ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν κρυπτονομίσματα. Το 14% από αυτούς χρησιμοποιούν πίστωση για να τα αγοράσουν και το 12% από αυτούς πιστεύουν ότι η FCA θα τους προστατεύσει αν κάτι πάει στραβά. Όμως, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει.