Ένα νέο κύμα sell off σαρώνει τις αγορές στην Ευρώπη και στο χρηματιστήριο Αθηνών, στη σκιά των συγκρούσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά και των αυστηρών κυρώσεων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των ρωσικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα καταφέρουν ένα τεράστιο πλήγμα και στις ευρωπαϊκές δραστηριότητες.
Στο κόκκινο διαπραγματεύονται τα διεθνή χρηματιστήρια, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να βρίσκεται στην πέμπτη ημέρα, την ώρα που διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό στον πλανήτη, όσον αφορά την οικονομία, την άμυνα και τους εξοπλισμούς.
Η εικόνα αυτή ήταν σήμερα λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς μια σύρραξη όπως η ρωσοουκρανική που επιφέρει τέτοιες προεκτάσεις δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστα μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής δραστηριότητας.
Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιπτώσεων στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την πορεία του 2022.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έκθεσή της η Capital Economics ανέφερε πως τα χρηματιστήρια μπορεί να σημειώσουν περαιτέρω πτώση 20%, μια εξέλιξη που δείχνει πιθανή λόγω της ρευστότητας της κατάστασης.
Sell off καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο
Με μεγάλες απώλειες, όπως και λίγο – πολύ αναμενόταν, ξεκινάει στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νέο sell off στη σκιά των εξελίξεων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, το οποίο παρασέρνει μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.
Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται των ρευστοποιήσεων, καθώς καταγράφει ισχυρή πτώση κατά 6,07% και διολισθαίνει στις 655,79 μονάδες, επηρεαζόμενος αρνητικά από τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών.
Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, οι οποίες εμφανίζουν απώλειες τουλάχιστον 6% και υποχωρούν στα 3,40 και στο 1,41 ευρώ, αντίστοιχα.
Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank μειώνεται κατά 5% και οπισθοχωρεί προς το ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έπεται στο -4,6% και επιστρέφει στο 1,24 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -4,66% 1,249 ευρώ
- Eurobank -5,16% 1,03 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -6,08% 3,40 ευρώ
- Πειραιώς -6% 1,41 ευρώ
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola κατακρημνίζεται στο -6% και τα 24 ευρώ, εν μέσω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης.
Απώλειες άνω του 4% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco και Ελλάκτωρ, ενώ σε τουλάχιστον 3% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ, Αegean, ΑΔΜΗΕ και Quest Συμμετοχών.
Η απόφαση της Δύσης να αποκλείσει τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT αλλά και να «παγώσει» τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας έχουν πυροδοτήσει ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,19% στις 448,14 μονάδες με τις τράπεζες να χάνουν 3,9% ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες είναι στο κόκκινο.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 2,5% στις 14,192 μονάδες
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 1,7% στις 7.362 μονάδες
Ο CAC 40 στο Παρίσι διαπραγματεύεται με απώλειες 3,1% στις 6.541 μονάδες
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 2,7% στις 25.079 μονάδες
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματεύεται με πτώση 1,6% στις 8.350 μονάδες
Πάνω από 5% η άνοδος του πετρελαίου
Σε ότι αφορά το πετρέλαιο μετά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι χώρες της Δύσης η τιμή ανά βαρέλι μπρεντ εκτινάχθηκε στα 103,15 δολάρια με άνοδο 5,33%.
Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε αλματώδη αύξηση, που ξεπέρασε το 5,67%, στις πρώτες πρωινές συναλλαγές στην Ασία σήμερα με την τιμή του βαρελιού στα 97,21 δολάρια.