Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανακοινώσει την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς, ενώ χαρακτηρίζεται θέμα χρόνου να ανοίξει η πλατφόρμα. Την ίδια ώρα, όχι στην τρίτη δόση εμβολίου της Pfizer για τον γενικό πληθυσμό είναι η σύσταση από τη συμβουλευτική επιτροπή στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο FDA λέει πάντως κατηγορηματικά ναι για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες.
Στο θέμα της τρίτης δόσης και γιατί είναι αναγκαία σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αναφέρθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια ημερίδας στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Τόνισε ότι «φαίνεται πως σχετίζεται η τρίτη δόση με υψηλότερη και παρατεταμένη παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων».
“Θα σας πω το πιο χαρακτηριστικό που μου έχει συμβεί και με έχει συγκλονίσει. Τριανταεπάχρονος ασθενής, αρνητής του εμβολιασμού, στην περίοδο Απριλίου – Μαϊου, ο οποίος διεκομίσθη σε μας από άλλο νοσοκομείο, λόγω ελλείψεως κλίνης ΜΕΘ και ο οποίος μετά από ένα περίπου μήνα νοσηλείας -37 χρονών- απεβίωσε. Το τραγικό είναι ότι μια μέρα πριν το θάνατό του, γεννήθηκε το πρώτο του παιδί”, είπε ο Διευθυντής 402 ΓΣΝΑ, Γιάννης Κατσιαδράμης.
«Αυτό που με έχει συγκλονίσει είναι μια περίπτωση, που νοσηλεύαμε μητέρα και κόρη. Συνήλθε πρώτη η μητέρα και το πρώτο πράγμα που είπε ήταν “είναι και το παιδί μου άρρωστο, τί κανει;”. Και το παιδί της ήταν απέναντι, αλλά δεν της λέγαμε ότι ήταν απέναντι, της λέγαμε μόνο ότι πάει καλά. Γιατί σίγουρα θα αναστατωνόταν όταν θα την έβλεπε διασωληνωμένη», δήλωσε η Διευθύντρια ΜΕΘ “Παπανικολάου”, Μηλίτσα Μπιζάνη.
Στους 500 ασθενείς που έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα, στο τελευταίο δίμηνο ήταν μόνο 2 εμβολιασμένοι, αλλά είχαν υποκείμενα νοσήματα και δεν είχε περάσει το χρονικό διάστημα της ασφάλειας των τριών εβδομάδων μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους”, συμπληρώνει η Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια ΜΕΘ “ΑΧΕΠΑ”.
Ο ρόλος της υγιεινής διατροφής
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα μελέτης, που διαπιστώνει ότι η υγιεινή διατροφή βοηθάει στην πρόληψη, δεν αποτελεί όμως «μαγικό» ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος που θα αποτρέψει την COVID-19.
Συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 590.000 Αμερικανοί και Βρετανοί ενήλικες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σημειώθηκαν 31.815 τεκμηριωμένα κρούσματα με COVID-19. Ανευρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που άνηκαν στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης φυτικών τροφών είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 σε σύγκριση με αυτούς στο κατώτερο 25%. Ακόμη, όταν αρρώστησαν ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ήταν 41% χαμηλότερος.