Με τις ακραίες θερμοκρασίες να καταστρέφουν τις φάρμες από τις ΗΠΑ μέχρι και την Κίνα, οι συγκομιδές σε φρούτα και γαλακτοκομικά υφίστανται πιέσεις. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι μόνο μία από τις απειλές σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και τις προμήθειες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον πλανήτη, απαγόρευσε ορισμένες αποστολές σε άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει υπό έλεγχο τις τιμές (το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή για σχεδόν τον μισό πληθυσμό του κόσμου).
Παράλληλα, η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, που επέτρεπε τις εξαγωγές από την Ουκρανία. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει και το φαινόμενο El Niño, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στις καλλιέργειες.
Η υπερβολική ζέστη που επικρατεί σε μεγάλες περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι η πιο πρόσφατη πρόκληση σε μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι παρατεταμένες ξηρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες.
Στην Ασία, οι σοδειές του ρυζιού στην Κίνα κινδυνεύουν, ενώ οι συνθήκες στις ΗΠΑ για την καλλιέργεια των δημητριακών τον Ιούνιο ήταν οι χειρότερες εδώ και τρεις δεκαετίες. Οι δε τιμές του ρυζιού στην Ασία έφτασαν πρόσφατα σε υψηλό δύο ετών, καθώς οι εισαγωγείς έφτιαξαν αποθέματα.
Η πλήρης έκταση της ζημίας θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα, κατά τον οποίο θα επιμείνουν αυτές οι αντίξοες συνθήκες, ωστόσο υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις καταστροφής στα φρούτα και τα λαχανικά στη Νότια Ευρώπη, από όπου τροφοδοτείται μεγάλο μέρος της ηπείρου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ομάδα αγροτών Coldiretti, σε ολόκληρη την Ιταλία οι ζημιές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στη γεωργία θα ξεπεράσουν εκείνες του προηγούμενου έτους, που είχαν φτάσει τα 6 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επιταχύνει την ωρίμανση ή το κάψιμο στα φρούτα και τα λαχανικά, από τα σταφύλια μέχρι το πεπόνι, τα βερίκοκα και τη μελιτζάνα, ενώ η δραστηριότητα και η επικονίαση των μελισσών έχουν επηρεαστεί αρνητικά και η παραγωγή σιταριού έχει μειωθεί.
Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας εκτιμά ότι η παραγωγή σκληρού σιταριού θα μειωθεί κατά 16% φέτος, ενώ οι άλλες ανοιξιάτικες ποικιλίες κατά 1%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα λόμπι των αγροτικών επιχειρήσεων Copa και Cogeca, η ξηρασία στην Ευρώπη δείχνει ότι η παραγωγή σιτηρών στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία θα είναι κατά 60% χαμηλότερη από πέρυσι, με αποτέλεσμα πιθανόν τη χειρότερη συγκομιδή σε σιτηρά στην ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια.
Τέλος, η ανησυχία για την επάρκεια σε τρόφιμα μπορεί να ενταθεί από τα προβλήματα στις μεταφορές, καθώς η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Μισισιπή και Οχάιο μειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενισχύοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στη ναυτιλία, σε κρίσιμες εμπορευματικές διαδρομές.