Ο παγκόσμιος δείκτης για τις τιμές των τροφίμων έφτασε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες να αυξάνουν τις ανησυχίες για την παραγωγή πολλών πρώτων υλών και να προειδοποιούν για διατήρηση του υψηλού κόστους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών τροφίμων-εμπορευμάτων που δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
Ο δείκτης – που παρακολουθεί το κόστος των σιτηρών, της ζάχαρης, του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των φυτικών ελαίων – αυξήθηκε κατά 2% τον Οκτώβριο, με αιχμή το «άλμα» στο κόστος των φυτικών ελαίων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές των φυτικών ελαίων σημείωσαν το μεγαλύτερο «άλμα» τον περασμένο μήνα λόγω των ανησυχιών για τη μείωση της παραγωγής, με το φοινικέλαιο να ηγείται του ράλι.
Οι ασταμάτητες βροχές στο βόρειο ημισφαίριο άσκησαν επίσης πιέσεις στα σιτηρά, ενώ η ξηρασία προκάλεσε ανησυχίες για την παραγωγή στη Βραζιλία, ανεβάζοντας το κόστος της ζάχαρης.