Στο 5,7% ανεβάζει τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η UBS, από 4% που προέβλεπε προηγουμένως, επικαλούμενη τις ισχυρές μέχρι στιγμής επιδόσεις του ΑΕΠ, τις προβλέψεις για τουριστικά έσοδα 20 δισ. ευρώ και την αύξηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, η σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών τους αντανακλά:
– Το ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (2,3% σε τριμηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση) που δημιουργεί carry-over 450 μονάδων βάσης για την ανάπτυξη του 2022.
– Τα τουριστικά έσοδα που προβλέπονται στα 20 δισ. ευρώ (από αρχική πρόβλεψη για 15 δισ. ευρώ και έναντι 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι), σε συνδυασμό με τον θετικό τους αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
– Τις ενδείξεις για καλές επιδόσεις του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο.
– Την ξεκάθαρη ανάκαμψη των δανείων προς τις επιχειρήσεις, που ενδεχομένως σχετίζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.
Κατόπιν τούτων, η νέα εκτίμηση της UBS είναι κατά 150 μονάδες βάσης υψηλότερη από το consensus, που βλέπει ανάπτυξη 4,2% φέτος.
Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία για το 2022 εντοπίζονται από τον οίκο στη σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και στην πιθανή διακοπή των φορών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Για το 2023, η UBS υποβαθμίζει τον στόχο της για την ανάπτυξη στο 4% από το 4,7%, λόγω του ισχυρότερου 2022.
Ισχυρές ενδείξεις για το β΄ τρίμηνο
Η UBS προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,6% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο (τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου). Όπως σημειώνει, ο κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 39,3% το δεύτερο τρίμηνο, έπειτα από αύξηση 38,4% το 1ο τρίμηνο. Ο τζίρος έλαβε ώθηση κυρίως από τη μεταποίηση και το χονδρικό & λιανικό εμπόριο. Σημαντική ήταν η θετική συνεισφορά από τις μεταφορές και τις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης. Αυτό συνεπάγεται υψηλή θετική συμβολή από τον τουρισμό, με δεδομένο ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 330% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Μαζί με την αύξηση 31% στα φορολογικά έσοδα το δεύτερο τρίμηνο, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ πιθανότατα παρέμεινε υγιής το διάστημα αυτό, σημειώνει η UBS.
Αρνητικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση
Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο στο 11,6% από 12,1% τον Ιούνιο, οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 64% τον Ιούλιο (συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου θέρμανσης και των άλλων καυσίμων), ενώ οι τιμές της βενζίνης εκτοξεύτηκαν 33%, σημειώνει η UBS.
Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίζει ότι ο μέσος όρος του πληθωρισμού για το 2022 θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 9%. Και εκτιμά ότι οι αυξήσεις στους μισθούς είναι απίθανο να αντισταθμίσουν πλήρως την αύξηση στον πληθωρισμό από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι νέες θέσεις εργασίας.
Η UBS τονίζει, όμως, ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που στηρίζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών. Πρώτον, τα 6 δισ. ευρώ που αναμένεται να δαπανήσει η κυβέρνηση για ενεργειακές επιδοτήσεις το 2022 (3% του ΑΕΠ), με ενδεχομένως περισσότερα μέτρα στήριξης να ανακοινώνονται στη ΔΕΘ (αν και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος υπολογίζεται περίπου στο 1% του ΑΕΠ). Δεύτερον, τα 20 δισ. ευρώ της αύξησης των καταθέσεων των νοικοκυριών σε σύγκριση με το τέλος του 2019, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ.