Ο δομικός πληγθωρισμός είναι επίμονος, ενώ η αύξηση των μισθών και η τιμολογιακή ισχύς είναι το κλειδί, εξηγεί η UBS. Ο γενικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 6,9% ετησίως τον Μάρτιο, 3,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ανώτατο επίπεδό του τον Οκτώβριο.
Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμός την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,7% ετησίως. Είναι σημαντικό ότι και οι δύο βασικοί πληθωρισμοί αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο σε 6,6% και 5% ετησίως το Μάρτιο, αντίστοιχα.
«Αναμενόταν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα επιμείνει λόγω της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας και της αυξανόμενης αύξησης των μισθών, ωστόσο, δεδομένης της χαλάρωσης των περιορισμών στην προσφορά και τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, η εμμονή του πληθωρισμού αγαθών αποτέλεσε έκπληξη. Συνολικά, αναμένουμε ότι ο γενικός πληθωρισμός θα μειωθεί κατά άλλες 4 ποσοστιαίες μονάδες έως το 4ο τρίμηνο σε λίγο κάτω από το 3%, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένος, κυμαινόμενος πάνω από το 5% μέχρι τον Ιούλιο, αλλά συνεχίζουμε να αναμένουμε μια πιο έντονη πτώση το β΄ εξάμηνο σε περίπου 3,3% ετησίως μέχρι το τέλος του έτους. Ο κίνδυνος για την πρόβλεψή μας παραμένει ο πληθωρισμός να κινηθεί υψηλότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα παρακολουθούμε στενά την αύξηση των μισθών και την τιμολογιακή δύναμη των επιχειρήσεων», εκτιμά η ελβετική τράπεζα.
Τι κρύβεται πίσω από αυτή την εμμονή στις τιμές των αγαθών;
Πρώτον, είναι πιθανό να υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ της μείωσης του κόστους εισροών και των τιμών παραγωγής. Δεδομένου ότι οι εταιρείες πιθανότατα αγόρασαν τα αποθέματα σε υψηλότερες τιμές πέρυσι, η μείωση των τιμών παραγωγής μπορεί να καθυστερήσει την πτώση των τιμών. Δεύτερον, οι ισχυρές αυξήσεις των κερδών στους περισσότερους τομείς το 2022 υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες επωφελήθηκαν από την ισχυρή τιμολογιακή δύναμη και ήταν σε θέση να μετακυλήσουν τα υψηλότερα κόστη εισροών στους καταναλωτές. «Ενώ αναμένουμε ότι το περιβάλλον τιμολόγησης θα επιδεινωθεί αυτό το έτος εν μέσω της ασθενέστερης ζήτησης και των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, οι εταιρείες εξακολουθούν να εμφανίζονται αισιόδοξες όσον αφορά την τιμολογιακή τους δύναμη και τα περιθώρια κέρδους τους», σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες της UBS Evidence Lab, υποδεικνύοντας ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό των αγαθών.
Ο κίνδυνος για την αύξηση των μισθών είναι σταθερά στραμμένος προς τα πάνω. «Ενώ οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξες όσον αφορά την ικανότητά τους να μετακυλήσουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος κατά τους επόμενους 12 μήνες, οι συνολικές προσδοκίες τους για την τιμολόγηση και τα εταιρικά περιθώρια κέρδους παραμένουν αρκετά θετικές. Δεύτερον, σχεδόν το 50% της πρόσφατης αύξησης της απασχόλησης προήλθε από το δημόσιο τομέα, όπου οι μισθοί τείνουν να είναι λιγότερο κυκλικοί. Αυτό, κατά την άποψή μας, αυξάνει τον κίνδυνο για πιο επίμονο πληθωρισμό», καταλήγει η UBS.